USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Грузія відзначає День незалежності

26 Травня 2016 17:31
25 років з дня проголошення незалежності відзначає сьогодні Грузія. Святкові заходи по всій країні триватимуть два дні - 26 та 27 травня, але відпочиватимуть грузини лише сьогодні.

Відзначать річницю у всіх регіонах країни, але епіцентром подій все ж буде столиця Тбілісі. Про це пише Sputnik.

Традиційно епіцентром святкування Дня незалежності є Тбілісі. Саме там з проспекту Руставелі та площі Свободи в 1989 році почалася боротьба за незалежність. У будівлі парламенту, розташованому на проспекті Руставелі, перший президент Грузії Звіад Гамсахурдія 9 квітня 1991 року підписав акт про відновлення незалежності.



Дата 26 травня - історична. У цей день в 1918 році перший демократичний уряд країни на чолі з Ное Жорданія проголосив незалежність країни. Перша незалежна республіка проіснувала два з половиною роки, але про неї в країні пам'ятають досі.

Цього разу святкувати День незалежності в Грузії будуть два дні - 26 і 27 травня, але відпочиватимуть тільки 26 травня.



Багато років День незалежності відзначали військовим парадом. Після зміни влади в 2012 році вирішили відмовитися від цієї традиції, віддавши перевагу народним гулянням. Хоча і тут без військової техніки нікуди. Міністерства, в тому числі оборони та внутрішніх справ, відкривають для жителів і гостей столиці свої "двері", але не в адміністративних будівлях, а на проспекті Руставелі.



Особливо цьому радіють діти, які можуть вільно полазити по танках, БТР, посидіти в патрульних і пожежних машинах, а також потримати в руках справжню зброю.

У четвер на центральному проспекті Тбілісі відкриється технопарк, де можна буде придбати годинник, окуляри, комп'ютерні ігри та розумні іграшки. Діти також зможуть зібрати справжню дорогу з пазлів, конструкції з кубиків, посидіти в поїзді і отримати в подарунок багато кульок.

Розваги на проспекті Руставелі знайдуться і для дорослих. Вони зможуть відвідати виставку-продаж сільськогосподарської продукції і купити грузинське вино, сухофрукти, чай, сири, а також вироби з дерева.



А для бажаючих відпочити уздовж всього проспекту Руставелі будуть працювати кафе на будь-який смак.

З ранку в сквері імені Софіко Чіаурелі та на прилеглих вулицях відкриється фестиваль-ярмарок "Місяць троянд в Тбілісі", де свої квіткові композиції представлять до 180 квітникарів і колекціонерів рослин з регіонів Грузії.

Не обійдеться День незалежності і без балу.

Незважаючи на те, що параду не буде, гості все ж зможуть подивитися на військову техніку, в тому числі на американські танки типу M1A2 Abrams і бойові машини піхоти Bradley, а також поспостерігати, як призовники приносять присягу.

Крім того, у всіх охочих буде можливість спробувати їжу військово-польової кухні.

Виступати в День незалежності будуть оркестри Збройних сил Грузії, США, Латвії та Великобританії. А в небі літатимуть вертольоти.

На другий день, 27 травня, на території старого іподрому в Тбілісі пройдуть парашутне шоу грузинських і британських військових, виставка військової техніки та споряджень, дитячі ігри військового змісту - адаптована, розважальна версія навчань конкретного підрозділу.

Там же можна буде зіграти в регбі, волейбол, баскетбол, шахи та настільний теніс, командну військово-спортивну гру AIR SOFT.



Святкувати День незалежності будуть і в регіонах країни. Найбарвистіший захід пройде в Поті (регіон Самегрело - Земо Сванеті), де представники спортивних шкіл веслування і плавання на каное попливуть по річці Ріоні.

Також в Поті пройде виставка автографів грузинських царів і експонатів Музею колхидської культури. У місті також посадять унікальні сорти лози.

Виставки грузинського мистецтва і спортивні заходи пройдуть в різних містах. Крім цього, згадають історію країни і події часів першого проголошення незалежності Грузії.



Не залишаться регіони і без військової складової. Новобранці складуть присягу в Кахетії - у дворі монастиря Ікалто, в Самергело - у фортеці Нокалакеві, в Самцхе-Джавахеті - на прилеглій території монастирського комплексу Вардзия, в Імереті - перед театром Кутаїсі, в Аджарії - на Батумському бульварі.

У містах Телаві, Марнеулі, Мцхета, Горі, Ахалцихе, Поті, Зугдіді і Батумі буде виставлена ​​військова техніка. Жителі міста Руставі можуть відвідати в цей день футбольний стадіон, крім військової техніки, зможуть також поспостерігати за авіашоу за участю британських військових.

Святкування в регіонах завершуватися гала-концертами за участю грузинських виконавців.



Не будуть відзначати День незалежності в Зугдіді (регіон Самегрело - Земо Сванеті), де святкові заходи скасували у зв'язку з похоронами застреленого біля адміністративного кордону з Абхазією Гігі Отхозорія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus