USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як лучани ночували у тюрмі. ФОТО

23 Червня 2013 15:25
Акція «Ніч у Луцькій тюрмі», присвячена вшануванню пам’яті розстріляних в’язнів Луцької тюрми, відбулася у Луцьку в ніч з 22 на 23 червня.

Про це повідомили у прес-службі ВОО «Національний Альянс».

Двадцять юних хлопців та дівчат у ніч з 22 на 23 червня перетворилися на в’язнів Луцької тюрми. Таким чином активісти молодіжної громадської організації «Національний Альянс» вшановували пам’ять в’язнів цієї тюрми, яких у 1941 році жорстоко розстріляли органи НКВС.

У повністю реконструйованій атмосфері тих часів учасники заходу пробули 10 годин у одній із камер тодішньої в’язниці.

Голова «Національного Альянсу» Майя Москвич перед початком «ночі» наголосила на тому, що це не просто акція, а певні випробування. Оскільки той, хто зайде сьогодні в приміщення, зможе вийти лише вранці.

«Це робиться для того, щоб учасники перейнялися атмосферою, відчули на собі, як це бути ув’язненими та повністю усвідомили трагедію тих подій», - зазначила Майя Москвич.

У храмі, збудованому в приміщенні теперішнього чоловічого монастиря УПЦ КП відбулася панахида за невинно вбитих 1941 року.

По тому, «комісар НКВС» складав на усіх справи, кожен був «приговорений» до найвищої міри покарання – розстріл, за статтею «за измену родине».

У камері відбулася зустріч з очевидцями подій червня 1941 року. Тетяна Байда розповіла молоді про ті трагічні сторінки історії. Вона сказала, що в той момент, коли восьмирічною дівчинкою стоячи на подвір’ї тюрми, у ній зародився дух націоналізму.
Брат Тетяни був вбитий того червневого ранку.

Учасники «Ночі у Луцькій тюрмі» переглянули ряд документальних кінострічок, зокрема «Золотий вересень», «Служба безпеки ОУН. Зачинені двері», «Криваві совєти», «Між Гітлером та Сталіном».

Під час кіноперегляду до камери постійно заходили працівники НКВС та викликали на допити. На заході було заборонено вживати принесену з собою їжу та напої, енкаведисти давали хліб та воду.

Активістка «Національного Альянсу» Ірина Гладун зачитала спогади Миколи Куделі, який пережив страхіття розстрілу енкаведистами в'язнів Луцької тюрми.

Під ранок націоналісти співали патріотичних пісень. Близько шостої ранку усіх повели на «розстріл».
«Ніч у Луцькій тюрмі» завершилася виконанням Державного Гімну України під мурами, де 72 роки тому сталася трагедія.
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 23 Червня 2013 15:44
Окупантів з Меморіалу треба було туда зводити на нічку.
НКВС Показати IP 23 Червня 2013 16:55
Юні маразматики-некрофіли...
Тутешній до НКВС Показати IP 23 Червня 2013 20:53
Нащадок недобитків-краснопогонників?
НКВС до Тутешній Показати IP 24 Червня 2013 06:33
Пісюн ти ще, сину. Червоні пагони були пізніше... Вчи матчастину))) А так форму носять (хоча це важко назвати формою) лише ганебні глупі педики, які за грошенята та, прости Господи, "ідеї" показують цирки для дорослих дядів, що мають з того неабиякий зиск...
Тутешній до НКВС Показати IP 25 Червня 2013 10:00
На словах поливати брудом ти мастак, цього не віднімеш. Пісюнами своїх дітей називатимеш, недолугий. Бачу, звичка вже напрацьована, люблячий татку. Хоча суті це не міняє - червоні чи не червоні - це були вбивці та кати, що знищували мій народ.
Віталік Показати IP 23 Червня 2013 23:03
Клоуни та позери.)
Ольга Показати IP 24 Червня 2013 12:32
Дивний спектакль. Каму така хвороблива ідея могла прийти в голову?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus