USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як реставрують музей Ігоря Стравінського в Устилузі. ФОТО

20 Травня 2013 16:47
Основні роботи щодо реконструкції приміщення, де знаходиться народний музей Ігоря Стравінського в Устилузі, планують завершити до 29 травня.

Про це журналістам розповів директор нововолинського підприємства «Нова Аркада», працівники якого виконували ремонтно-реставраційні роботи, Ігор Новосад 20 травня.

Реконструкцію музею Ігоря Стравінського розпочали в серпні минулого року. «Тут крім стін більше нічого не лишилося, практично все було розібрано до основи», - зауважив Ігор Новосад.

Тож, протягом цього часу будівельники намагалися зробити будинок максимально схожим на той, який у 1907 році побудували для родини композитора за його власним проектом. Так, виконавці робіт повністю знесли другий поверх, адже його добудували значно пізніше, уже після Другої світової війни, практично на 100% відтворили зовнішній вигляд фасаду будинку, поміняли покриття на підлозі, поклали на дах глиняну черепицю, вставили нові дерев’яні вікна. Згідно з кошторисом грошей не вистачило на підвіконня з дерева. І хоч наразі його замінили більш сучасним, проте Ігор Новосад переконував: усе робили так, щоб потім можна було замінити. «Це не означає, що порушений принцип реставрації, є теж пристосування до сучасності», - зауважив він.





Із новацій тут – встановлена система каналізації, вбиральні на першому і другому поверхах, у підвалі будинку – бойлерна, яка працюватиме на твердому паливі, вентиляційна система. Однак, однією із втрачених речей стало камінне опалення. Та Ігор Новосад зазначив, що задля того, аби про це знали туристи та нащадки, можна буде зробити муляжі камінів. Димарі ж використали для встановлення вентиляції.

За словами Ігоря Новосада, всі основні роботи виконують «за графіком» і завершити планують до 29 травня. Проблема ж була у тому, що у проектних роботах було багато упущень, адже у них передбачалася лише реставрація без пристосування. «Ми мали багато речей доробляти», - додав він. Тож, залишаються ще й додаткові роботи.

Зокрема, це стосується відсутності деяких елементів на фасаді будинку, бракує проекту паркової архітектури, адже за Стравінського на території його садиби були тенісні корти, безпосередньо біля будинку – розворотне коло, під’їзна доріжка була посипана гравієм, тоді як зараз – заасфальтована.






На думку Ігоря Новосада, територію музею треба загородити задля забезпечення охорони об’єкта. «Деякі речі робиш, а потім треба від вандалізму оберігатися», - додав він.

Щодо фінансових ресурсів, то їх вистачає, - зауважив заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк, який оглянув стан виконання робіт у музеї Ігоря Стравінського. Так, кошторисна вартість реконструкції будинку становить 3,9 мільйона гривень державних грошей.

Ще 140 тисяч виділили рішенням Волиньради з обласного бюджету для облаштування експозиції у музеї Ігоря Стравінського, який тут функціонуватиме паралельно з школою мистецтв. Щодо облаштування прибудинкової території, то ці роботи теж планують завершити цього року. А думати про те, що ж робити з парком і скільки виділити на це грошей, будуть уже наступного року.







Олександр Курилюк теж зазначив, що були проблеми із проектними роботами. Тож, додав, що на майбутнє, коли треба буде реставрувати ще якийсь об’єкт, усе продумуватимуть до найдрібніших деталей: яка проектна і з якою історією організація робитиме документ.

«Щоби потім на етапі робіт не виникало якихось непорозумінь», - зауважив віце-губернатор Волині.
«В таких проектах треба максимум відповідальності. Розпочаті на будь-якому об’єкті роботи треба завершити в максимально стислі терміни. Проект цікавий і ми зробили вдалий вибір, коли обрали підрядника-реставратора. Роботи виконані на досить високопрофесійному рівні», - підсумував Олександр Курилюк.

Директор устилузької школи мистецтв і музею Ігоря Стравінського Володимир Терещук щодо ремонту зауважив, що після того, як усі роботи у приміщенні завершаться, сюди повернуть усі музичні інструменти, адже до реконструкції школа мистецтв була саме тут. Так, навчатися діти будуть на другому поверсі, де після робіт залишилося лише 5 кабінетів з 9, а деякі кімнати не мають дверей. Утім, Володимир Терещук зазначив, що із цим питанням справляться, можливо, встановивши жалюзі між кабінетами. Концертна зала розміщуватиметься у правому крилі будинку. Щодо музею – він буде у лівому крилі того ж таки першого поверху.

Автор виставки, яка має розміститися у садибі, кандидат історичних наук Олена Огнєва, серед експонатів буде альбом замальовок видів України батька композитора Федора Гнатовича Стравінського, оригінал якого зберігається в Театральному музеї в Санкт-Петербурзі, фотографії родини та друзів Ігоря Стравінського, копія малюнка, власне, авторства композитора. Будуть представлені під час експозиції й оригінали: листівка старшого сина композитора Федора Стравінського, яку він надіслав з нагоди відкриття першої експозиції, автором якої також була Олена Огнєва, і дві книги, які присвячені творчому доробку художника Федора Ігоревича Стравінського, яку подарувала музею його дружина Деніз Стравінська. «Це ті речі, які безпосередньо пов’язані з власниками маєтку. Все інше – дарунки людей і копійний матеріал», - зауважила Олена Огнєва. Сюди ж повернуть і рояль «Becker» кінця ХІХ століття. Хоч цей інструменті не є тим, на якому грав Ігор Стравінський, утім, є його сучасником.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus