USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Історик Сергій Рябенко: «Маємо руйнувати міфи про Другу світову війну»

28 Серпня 2016 12:49
Представник Українського інституту національної пам’яті, історик Сергій Рябенко на фестивалі «Бандерштат» розповів про найпоширеніші міфи, пов’язані з Другою світовою війною, і чому важливо з ними боротися.

Про це йдеться на сторінках тижневика Волинські Новини №30 від 25 серпня.

Зі слів Сергія Рябенка, коріння цих міфів тягнеться ще з радянського минулого. Історик наголошує, що дуже показовим є прик­лад 2014 року, коли Росія анексувала Крим та розв’язала війну на східних теренах України. Тоді використовували риторику, мовляв, київська влада – це хунта, ті, хто захищає незалежність України – карателі, а волонтери, які допомагають – посібники. Люди, які протистоять центральній владі та намагаються створювати терористичні республіки, – доб­лесні ополченці та антифашисти.

«Люди не аналізують сказане й не намагаються боротися з міфами. Тому вони процвітають і в нашому суспільстві, – наголошує Рябенко. – Найважливіший міф, який був сконструйований ще за радянських часів, а зараз процвітає в сучасній Росії – міф про так звану Велику Вітчизняну війну.

До речі, у нього вірять і наші співгромадяни. Це загальний міф, сконструйований радянською пропагандою, аби прикрити незручні для влади моменти, які існували під час Другої світової війни. Це стосується і справжньої ролі Радянського Союзу у цій війні, і контактів з нацистським агресором у 1941 році.

Міф покликаний підкріпити роль Радянського Союзу та створити таку собі чорно-білу картинку тих подій. Мовляв, були якісь погані німецько-фашистські загарбники, які все життя готувалися до того, аби напасти на мирний Радянський Союз. А радянська влада усіма силами намагалася цю війну відтермінувати і налагодити мирне життя. Тому прийшла Червона армія і усіх визволила».

Сергій Рябенко каже, що міф про Велику Вітчизняну війну підкріплювали і багатьма меншими.

«Радянська влада дуже творчо підходила до процесу, – розповідає історик. – Вона винайшла не лише один глобальний міф, а й багато інших маленьких, аби надати цьому великому міфу про Велику Вітчизняну війну легітимності. Російська пропаганда зараз дуже хвороб­ливо реагує на будь-які спроби боротьби з цим міфом. Тому маємо його розвінчати. Треба зрозуміти, що саме сталося під час Другої світової війни, які були причини цих подій і чим була ця війна для українського народу».

Історик каже, що універсальних рецептів боротьби з міфами немає. Можна долати один міф створенням другого. Саме так робить Росія. Однак вадою цього є те, що попередній міф залишається і не розвінчується. Тому для українського суспільства цей спосіб є неприйнятним.

«У нас немає ресурсу для того, аби держава працювала не над розвінчуванням міфів, а над створенням, – каже Рябенко. – Цей спосіб недоцільний. Створюючи ще один міф, применшуємо заслуги громадян України, які пережили усі страшні події війни. Зараз відкрилися доволі непогані умови для роботи в тих же архівах спецслужб. Можна долати міфи, шукаючи аргументи в архівах. Однак це теж нелегко. Усі ці міфи роками насаджувала радянська, а потім російська пропаганди. У головах багатьох людей вони дуже міцно засіли. Дуже часто люди не хочуть сприймати ті факти, якими можна цей міф розвінчати».

Зі слів Рябенка, ще одне популярне твердження, що Радянський Союз узагалі не готувався до війни. Однак історик каже, що це зовсім не так.

«Навіть в радянській історіографії, у тих документах, які оприлюднювали наприкінці існування Радянського Союзу, можемо побачити, що підготовка до війни велася, починаючи від створення новітніх зразків зброї до постачання цієї зброї. Певні підрозділи Червоної армії перекидали з внутрішніх округів на східний кордон. Є теорія, що Радянський Союз сам готувався до наступу, але цьому нема документального підтвердження. Також є інформація про те, що розробляли певні плани, але немає даних, що їх затвердило радянське керівництво.

Радянська передвоєнна доктрина говорила, що Червона армія мусить розбити ворога його на території. З цього видно, що Союз не готувався до оборони. Але це не означає, що він не готувався до війни. Радянська влада була повідомлена про напад, тому це не стало неочікуваним. Було багато інформації, яку обробляли радянські органи державної безпеки від своїх агентів на території Європи і навіть від німецьких солдатів, що напередодні радянсько-німецької війни десятками, навіть сотнями втікали на радянську сторону і повідомляли, що з німецького боку ведеться певна підготовка й найближчим часом можливий напад Німеччини на Радянський Союз. Про усі ці факти чекісти повідомляли радянське керівництво», – наголосив Рябенко.

Твердження, що з перших днів війни весь радянський народ піднявся на боротьбу, теж не відповідає дійсності. Є факти, коли військовослужбовці Червоної армії, особливо ті, що були мобілізовані незадовго до війни, потрапивши в полон чи в оточення, не хотіли захищати радянську владу та здавалися німецькій армії. Причини були різні. Коли почалася війна, виявилося, що побити ворога на його території не виходить, незважаючи на всі накази про те, як це треба зробити.

Історик розповідає, що для багатьох солдатів була зруйнована вся передвоєна картина того, як ця війна мала відбуватися. Зіткнувшись із суворою реальністю, вони не хотіли захищати радянський режим. Зав­дяки непродуманим діям радянського військового керівництва дуже багато збройних підрозділів потрапляли у оточення чи полон. У них не було іншого виходу, як героїчно загинути або здатися німцям й зберегти собі життя.

«Була категорія людей, які з ідейних міркувань не підтримували Радянський Союз, – каже Рябенко. – А в конфлікті між Союзом і нацистською Німеччиною бачили можливість для побудови та створення незалежних держав. Або ж бачили у цьому конфлікті повалення радянського режиму і створення іншої держави з іншим суспільно-політичним ладом. Тому значна частина радянських громадян свідомо не захищали Радянський Союз».

Історик розповідає: радянська пропаганда стверджувала, що у партизанські загони люди починали записуватися вже з перших днів війни. Однак документи, що їх нещодавно розсекретили, свідчать про дещо інше.

«Створення партизанських загонів відбувалося не знизу. Це було централізоване явище санкціоноване з верхівки. На чолі цих загонів стояли кадрові чекісти, значну частину загонів складали або кадрові військові, або чекісти. Простих людей там було не так і багато. Хоча в певних регіонах люди з низів таки намагалися створити партизанські загони чи підпільні осередки. Коли у 1943-1944 роках радянська влада повернулася на ці землі, то таких людей почали звинувачувати в тому, що вони займаються підпільною діяльністю», – каже Рябенко.

Визвольний рух радянська влада розглядала як фашизм, а його учасники були колаборантами. Українських націоналістів звинувачували в ідеологічній співпраці із нацистами. Сергій Рябенко запевняє, що спів­праця була, але вона йшла лінією розвідки. Тому говорити про те, що це була співпраця з ідейних міркувань, неправильно. Метою діяльності таких структур було створення Української незалежної держави. Однак створити таку державу, опираючись на власні сили, було годі. Адже Радянський Союз був доволі серйозним противником, його репресивна машина була добре налагоджена. Тому українські націоналісти були змушені шукати союзників ззовні.

Лілія БОНДАР, Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 13:54
Это шо за такой щегол-разрушитель мифов?
Всезнайко Показати IP 28 Серпня 2016 14:29
Ще одне п**рило вискочило...
17 вересня Показати IP 28 Серпня 2016 14:40
Як добре що ви вже не застали людей щоб вони вам про той визвольний рух розказали наочно
Анонім до 17 вересня Показати IP 28 Серпня 2016 22:13
та є ще ті люди, але сучасна бандовлада не дуже їх слухає
Анатоль_ Показати IP 28 Серпня 2016 14:49
З нього "історик" як з мене балерина. На важливі історичні події Другої світової війни потрібен дуже фаховий науковий погляд, а не балачки молодого хлопчини!
Свій до Анатоль_ Показати IP 28 Серпня 2016 15:34
Ну давай балерина надай свій хваховий погляд на історію.чи ти не знаєш що історію пишуть переможці...А де тепер твої гомо советікуси..просрали все от і мовчіть
Анонім до Анатоль_ Показати IP 28 Серпня 2016 22:14
а ти балерина, хфаховий шпеціаліст, прахфессор ? маєш доступ до архівів ?
свідомий Показати IP 28 Серпня 2016 16:52
Хай цей розвінчувач пам'ятає, що суспільство ще не настільки хворе і зазомбоване, як він думає.І кожен без нього розбереться чиїй могилі вклонитися. Адекватних людей більшість і хоч вони не кричать так голосно як він але коли буде потрібно вчергове відкрутять голову нацистській гідрі.
Анонім до свідомий Показати IP 28 Серпня 2016 21:59
коментар було видалено
Virji Показати IP 28 Серпня 2016 18:48
Хай краще цей"історик" розкаже на які гранти він здобував і модернізовував свою освіту. І відразу стане зрозуміло ,кому приходиться відробляти. Як казала моя бабуся,ви не жили за тих часів і не маєте морального права судити
Анонім до Virji Показати IP 28 Серпня 2016 22:00
історики не судять, а досліджують історичні документи
Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 19:24
Як може якийсь працівник інституту національної пам'яті по самі лікті залазити людям в душі і копирсатись там? При чому тут радянська пропаганда, коли майже в кожній сім'ї є фронтовики, або постраждалі від фашистів. Цей інститут створений для переписування історії і промивання мізків. Хочуть виправдати співпрацю ОУН-УПА з фашистами. Що доброго в тому, що націоналісти мріяли побудувати державу за допомогою фашистів? Вони ладні були чорта лисого взяти в помічники, не те що Гітлера, аби тільки стати незалежними. Хіба це можна виправдовувати? Всім зараз відомо, що радянська влада припустилась жахливих помилок під час Вітчизняної війни, але це НЕ ДАЄ ПРАВО ДЕЯКИМ ІСТОРИКАМ ПРИМЕНШУВАТИ ПОДВИГ НАШИХ РІДНИХ, ЯКІ ЙШЛИ В БІЙ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ УКРАЇНУ, СВРЮ ВІТЧИЗНУ.
Анонім до Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 22:04
савєцька влада співпрацювала з фашистською Німеччиною з 1933 по 1941 роки, сприяла створенню фашистської армії, підписала пакт Молотова-Рібентропа про розподіл Європи, проводила спільний парад . так що чиє б мичало
Анонім до Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 23:10
Яким чином "співпрацювала" і "сприяла"? Пакт Молотова-Ріббентропа був підписаний з метою віддалити напад. На той час Молотов знав, що Німеччина готує напад і Ріббентроп здогадувався, що радянське керівництво знає про таку підготовку. Але цей документ був "хорошей миной при плохой игре". Саме через це підписання відбувалось на рівні представників зовнішньополітичних відомств. НІМЕЧЧИНА ПЕРЕД НАПАДОМ НА КОЖНУ КРАЇНУ ЗАПЕВНЯЛА КЕРІВНИЦТВО ЦІЄЇ КРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ПОВАЖАТИМЕ СУВЕРЕНІТЕТ ЦИХ КРАЇН. І СРСР знав, що напад відбудеться. Не були готові, так, але "співпрацювали"?
Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 19:47
Чому цей історик велику вітчизняну війну називає "конфліктом між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною"? Для кого Україна - не вітчизна, для того і вітчизняної війни не було. Чому він каже, що ВВ - це самі міфи, з якими треба боротися? Те, що наші солдати боролися з фашизмом - це міф? Партизанщина - це міф? "Мовляв, (!) були якісь погані фашистсько-німецькі загарбники" - пан історик в цьому сумнівається. А якщо він сам, мовляв, історик? "А в конфлікті між Союзом і нацистською Німеччиною бачили можливість для побудови та створення незалежних держав. Або ж бачили у цьому конфлікті повалення радянського режиму і створення іншої держави з іншим суспільно-політичним ладом. Тому значна частина радянських громадян свідомо не захищали Радянський Союз».- ЦЕ ВЖЕ ПЕРЕБОР! Інщої держави? Фашистської держави з фашистським суспільно-політичним ладом. Що ж цей пан злочинців виставляє такими наївними мрійниками? Хоча чого дивуватись. У нього ж таке завдання. Дуже хочеться порадити йому почитати Бісмарка. Що він писав відносно майбутнього України і яку державу цей політик планував розбудовувати на місті України, не порадившись з нашими доморощеними націоналістами-мрійниками. Фашисти грались з Бандерою в обіцянки-цяцянки. А самі ЗНИЩУВАЛИ, ВИРІЗАЛИ, ЗАКОПУВАЛИ, РОЗСТРІЛЮВАЛИ ЗВИЧАЙНИХ УКРАЇНЦІВ, ПОКИ НАЦІОНАЛІСТИ МРІЯЛИ ПРО НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ РУКАМИ ГІТЛЕРА. Ось кому насправді не вистачало підтримки в народі!
Анонім до Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 22:09
особливу підтримку савєцької влади проявляла РОА під командуванням генерала Власова. читай першоджерела і не ліпи свою маячню, написану кремлівськими бумагомараками
Анонім до Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 23:25
Чому аполгети українського неонаціоналізму (не плутати з патріотизмом), так звані ура-патріоти, ці скакуни-руйнівники, такі зверхні і хамовиті? Це національна сомосвідомість надихає їх на таку амбітність? Звідки вони черпають натхнення на паплюження того, що дорого і свято багатьом їх співвітчизникам? З яких щілин вони повилазили зі своєю зневагою , ницістю? Хто дав їм право, зневажливо, мимохідь посилаючись на таємничі першоджерела (написані, як правило, їм подібними) перевертати все догори ногами і вказувати нам, таким самим українцям, як думати, що вважати за правильне. НАСАДЖЕННЯ СВОЄЇ МОНОІДЕОЛОГІЇ, ЯК ЄДИНОЇ ВІРНОЇ, - ОСНОВНА ПОМИЛКА І ФАШИСТСЬКОГО І РАДЯНСЬКОГО РЕЖИМІВ. Ура-патріотизм - достойний нащадок цих режимів. А ШАНОВНИЙ АНОНІМ, САМ ПРО ЦЕ НЕ ЗДОГАДУЄТЬСЯ, АЛЕ Є НОСІЄМ ЦІЄЇ ЗАРАЗИ. ПІДХОПИВ ЧЕРЕЗ ВІДСУТНІСТЬ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2016 20:02
Дорогі ВН! Розмістіть, будь ласка, цю новину в топі! Це важливо для нас. Хочемо подискутувати з цього приводу.
кравченко Показати IP 28 Серпня 2016 20:32
Чого вже йдуть міфи про ато.Радянські міфи замінюються атошними.Герої радянського союзу замінюються героями України за ато.
в окоп Показати IP 28 Серпня 2016 20:58
прид??***ка розрушителя
Луцьк Показати IP 29 Серпня 2016 10:19
Сергій , а ви часом випадково не є учасником УПА , як Кушнір Василь Григорович , багато знаєте! Це ж саме сьогодні тему війни піднімати за стільки років коли майже нікого в живих не лишилось.
Ото Показати IP 30 Серпня 2016 02:52
і нова хвиля настала і всезнайкі сіють, посівають своє безглуздя. Перше що треба знати, це розуміти, що таке ФАШИЗМ. Мусоліні чи не у 1922 створив в Італії організацію яку було неможливо знищити. Назва організації виводиться від італійсьуого слова ФАСЦІО, це можна перекласти як жменя або вязанка. Отже кажда жменя цієї організації складалася з трьох членів, один з цієї трійкі був членом іншої жмені, інших двоє теж могли а може і були членами інших трійок. З тим що двоє з трійкі не знали про те якої трійкі членом є каждий з них. Так що всезнайкі не розносіть дурних необгрунтованих інформацій про ФАШИЗМ, бо це не ідеологія партийна а структура організацийна. Но і знов до ігнорантів всезнайків. Пропоную почитати книжки Суворова: КОҐДА НАЧАЛАСЬ ВТОРАЯ МИРОВАЯ ВОЙНА? ЛЕДОКОЛ і ПОСЛЕДНЯЯ РЕСПУБЛИКА. Тоді роздзавите пащеки і якщо зрозумієте те, що було, то зможете гавкотіти.
Роман Показати IP 23 Вересня 2016 18:09
"...говорити про те, що це була співпраця з ідейних міркувань, неправильно." Пропагандист делает вид, будто не читал первоисточники. Каждый кто знаком с националистическим движением на ЗУ и читал их литературу тихо посмеётся с этих слов.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus