USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Квиток в один кінець», - біженці з України в Якутії

26 Листопада 2014 08:15
Більше трьох місяців біженці з України, відправлені УФМС Криму в Якутію, просять владу допомогти їм з переїздом з холодного регіону, де нещодавно температура опустилася до - 43, в інші області РФ.

Серед біженців з'явилися перші жертви обмороження, пише “Обозреватель”, відзначаючи, що багато регіонів РФ, не можуть прийняти біженців через відсутність обіцяного урядом РФ фінансування пунктів тимчасового розміщення.

За останні 3,5 місяці в УФМС республіки Саха (Якутія) звернулося за свідоцтвом про тимчасове перебування 1739 осіб, зокрема 446 дітей. Наразі свідоцтва отримали 1593 особи (з них 414 дітей). При цьому 798 осіб самостійно прибули у місто Нерюнгрі і 346 – до міста Мирний для влаштування на роботу на місцевих промислових підприємствах.

Але 192 людини були відправлені до Якутії з Криму працівниками ФМС, який пообіцяв їм житло і працевлаштування, оскільки Якутія, нібито, бере участь у програмі з переселення біженців. Насправді це виявилося не так. Всі вони були розміщені в пункті тимчасового проживання у місті Хатасси (в гуртожитках колишньої колонії для важких підлітків).

Деяким з біженців вдалося знайти роботу, і вони самостійно переїхали в різні населені пункти Якутії. Зараз в Хатассах залишилося 92 людини, серед яких 37 дітей. Всі вони вже протягом трьох місяців просять допомоги, як у місцевої, так і федеральної влади щодо їх переїзду з Якутії в інші регіони Росії, де б вони змогли залишитися жити і працювати. Одна з основних причин цього – кліматичні умови Якутії, зокрема сильні морози, до яких люди, які звикли до більш м'якого клімату, просто не в змозі адаптуватися.

«Нещодавно тут було дуже холодно – до мінус 43, – розповіла дружина постраждалого від морозів біженця Олександра Куракова Наталія. – Чоловік вирішив підробити на місцевій автозаправці. Вийшов на роботу у звичайних шкіряних черевиках з хутром. Коли він сильно мерз, заходив у приміщення погрітися, потім – знову на вулицю. І так цілий день. Увечері прийшов в корпус, заліз під гарячий душ прогрітися, в результаті – ступні обох ніг відразу почорніли. На «швидкій» чоловіка відвезли до лікарні, де сказали, що у нього сильне обмороження. Довго лікували, обколювали. Слава Богу, все обійшлося. Зараз його вже виписали, щоправда, ходить важко. Лікарі так і сказали: ще таке повториться, чоловік залишиться без пальців ніг. На жаль, ми просто не знаємо, як себе поводити в такі морози і що потрібно робити».

Зі слів іншого переселенця, Юрія Журавльова, який також поки тимчасово влаштувався таксистом, щоб купити справжні унти, у яких ходять місцеві жителі і рятуються в сильний мороз, потрібно не менше 30 тисяч рублів, але таких грошей ні в кого з біженців немає. Весь цей час люди продовжують жити у пункті тимчасового розміщення (ПТР), при цьому працює тільки частина чоловіків, для жінок роботи немає, дитсадків немає, старші діти їздять до школи на автобусі. Крім того, у більшості з них немає грошей навіть на продукти – їх привозить їм за власною ініціативою заступник голови громадської палати Якутії Марина Богословська (овочі, фрукти, а також ліки).

Виїхати самостійно з Якутії біженці не можуть з тієї причини, що у них на це немає коштів (квиток на авіапереліт до Москви коштує близько 30 тисяч рублів), а сподіватися на допомогу держави немає сенсу – свою квоту вони вже використовували на переліт до Якутії – квиток в один кінець.

Російські чиновники навпаки, рапортують, що ситуація з біженцями в Якутії під контролем.

«Все під контролем, це дуже важливо, – зазначив глава Комітету громадської підтримки сенатор Юрій Воробйов. – Без недоліків, без проблем не буває, але ми робимо все можливе».

Крім того, біженці опинилися в катастрофічній ситуації на новому місці без документів.

Як повідомили в регіональній Громадській палаті, паспорти у них відняли напередодні вильоту, передають «Нові вісті».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
віра Показати IP 26 Листопада 2014 08:25
За що вони боролись, те і мають......
лучанин Показати IP 26 Листопада 2014 09:07
Зате помруть запроданці, як і мріяли на расее
Анонім до лучанин Показати IP 26 Листопада 2014 09:27
жорстоко, не по-людськи, але вони того заслуговують за те, що наробили на Україні, будуть знати собаки, що свою дому треба любити...
Волинь моя Показати IP 26 Листопада 2014 09:40
Географію в школі треба було вчити. Або принаймні в інтернеті почитати про ті місця, куди так поспішали.
Краса моя до Волинь моя Показати IP 26 Листопада 2014 10:17
Та не географію, а історію рассєї, яка всю дорогу переплетена зрадництвом, підлістю і саме головне скотським відношенням до власного народу. Вони ж, бідняги, думали що їм виділять квартири в мацква сіті, ну або хоча б в підмацковьї. А тут такий облом. Всьо правильно - істотам без честі і совісті туда і дорога.
Волинь моя до Краса моя Показати IP 26 Листопада 2014 10:23
100%
каканонович Показати IP 27 Листопада 2014 09:27
Как я їм завідую.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus