USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Хто затопив банк: молоде подружжя чи Луцьктепло?

5 Червня 2016 19:00
Прикра історія трапилася у багатоповерхівці на вулиці Грушевського, 1. Власниця квартири була вдома з двома маленькими дітками, вони хворіли. Аж раптом почула хлюпання з ванної кімнати – гаряча вода лилася зі шланга під умивальником. Про це йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 2 червня (№18).

«Закрила доньок у кімнаті, щоб не ошпарилися, сама взяла велику миску і підставила під шланг. Воду відразу зливала в ванну. На поріг наклала рушників, аби не потекло в кімнати, – пригадує Тетяна Потоцька. – З мобільного подзвонила на службу порятунку 101. Там сказали звертатися у водоканал чи жек. Набрала чоловікові, він приїхав за хвилин 15 разом із сантехніком, відразу перекрили воду. Незабаром прийшов представник ЖКП №3, напевно, туди подзвонили рятувальники. Він не представився, трохи поговорив із чоловіками й пішов».

Як розповіла жінка, сантехнік, колега чоловіка із будівельної компанії, оглянув шланг і сказав, що той мав тріщини. У квартирі Потоцьких сантехніка служить півтора року – міняли і ремонтували все, коли придбали житло влітку 2014-го. А шланг дочасно зносився через те, пояснив сантехнік, що тривалий час у будинку не було гарячого водопостачання. Торік за рішенням міськради гарячу воду в багатоповерхівки не подавали кілька місяців. Цьогоріч у квітні вона теж була відсутня майже місяць. Майстер сказав, що цього достатньо, аби зіпсувався шланг.

Під квартирою Потоцьких – відділення банку. Тетяна каже, що наступного дня після аварії прийшла працівниця ЖЕКу й повідомила, що комісія ходила в банк і склала акт огляду. Зафіксували, що на стелі пошкоджено вісім плит розміром 60х60 см. Жінка попросила зробити їй копію акта, щоб мати документ на підтвердження події. Попри те, що жек, відповідно до законодавства, мав сам надати копію з печаткою і підписом начальника, вона змушена була кілька днів «тероризувати» майстра телефоном.

«Поведінка працівників ЖЕКу ненормальна. Довго не могла з’ясувати прізвище майстра. Вона не представилася і поводилася так, ніби я не маю права знати, з ким розмовляю, ніби це якась секретна інформація. Запитую її ім’я, а вона радить піти самій у банк, мовляв, там її хороший знайомий працює, можна спробувати все залагодити. Телефонувала щодо копії, то вона накричала на мене, що часто дзвоню і щось вимагаю. Кидала слухавку, не відповідала. Зрештою назвалася майстром дільниці Валентиною Троцюк і віддала ксерокопію акта», - констатує лучанка.

Фактично, винними ЖЕК визнав власників квартири: мовляв, у вас прорвало – ви відповідайте. З банку до родини лучан ніхто не приходив, їхня реакція невідома. Збитки за незапланований ремонт, імовірно, банкові покриє страхова компанія, а потім захоче стягнути збитки з винуватця події.

«Вирішили з чоловіком, що якщо визнають нашу провину і виставлять рахунок за ремонт, ми, звісно, відшкодуємо страхові виплати, – провадить Тетяна. – Хоча об’єктивно в цій ситуації ми не винні. Якби я залишила відкритою воду у ванні і вона все залила, чи шланг був старим і непридатним, то не було б жодних сумнівів. У цій квартирі мешкаємо менш як два роки. Сусіди розповідали, що 10 років тут жила дівчина, яка працювала в СБУ. Вона регулярно заливала нижній поверх. Цілком імовірно, що на стелі в банку залишилися сліди попередніх затікань. Бо розміри пошкоджень здаються завеликими. Плитка в нашій ванній добротна, під нею стяжка, воду я вичерпувала, витікала вона не більш як 20 хвилин. Якщо й просочилося, то зовсім трохи».

Юристи кажуть, що оформляти акт затоплення мала комісія у складі головного інженера ЖЕКу, майстрів технічної і ремонтної дільниць, слюсаря-сантехніка, представника організації, що обслуговує будинкові системи опалення та гарячого водопостачання, а також представника власника житла чи будинкового комітету (від них, як зауважила жінка, нікого не покликали). Крім постраждалого приміщення, мали обстежити місце, де відбувся витік води. Якщо цього не зробили, ця обставина може свідчити про необ’єктивність членів комісії і хибність висновків щодо причини затоплення.

Родина Потоцьких хвилюється, що страхова компанія може завищити суму завданих збитків. Тоді доведеться наймати незалежного експерта для оцінки. Можливо, судитися з постраждалою стороною або подавати позови до міськради і надавача послуг «Луцьктепла», щоб довести їхню участь у неприємній ситуації. Юристи радять кілька дій, якщо ви не визнаєте своєї вини в затопленні. Зокрема, можна оскаржити акт залиття, складений ЖЕКом, на підставі того, що не було всіх членів комісії або вони детально не оглянули місце витоку води. У суд варто надати усні чи письмові покази сантехніка, які свідчать про справність обладнання у вашій квартирі. Також можна зібрати свідчення сусідів на вашу користь.

До речі, подібні конфліктні випадки простіше вирішувати в об’єднаннях співвласників багатоквартирних будинків. Тетяна каже, що в їхньому будинку згуртувати людей нереально: мешканці дуже різні, переважно байдужі й неініціативні, багато військових пенсіонерів і боржників за комуналку. З липня в багатоповерхівках, де не створили ОСББ, буде призначено управляючі компанії. Найвірогідніше, на Грушевського, 1 залишиться той самий ЖЕК №3, що надаватиме ті самі послуги, тільки за більшу плату.

Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Адвокат Показати IP 5 Червня 2016 19:52
Оформляти акт затоплення мала комісія у складі головного інженера ЖЕКу, майстрів технічної і ремонтної дільниць, слюсаря-сантехніка, представника організації, що обслуговує будинкові системи опалення та гарячого водопостачання, а також представника власника житла чи будинкового комітету (від них, як зауважила жінка, нікого не покликали). Крім постраждалого приміщення, мали обстежити місце, де відбувся витік води. Якщо цього не зробили, ця обставина може свідчити про необ’єктивність членів комісії і хибність висновків щодо причини затоплення. Тому не хвилюйтеся і спокійно пошліть їх...
АДВОКАТУ до Адвокат Показати IP 6 Червня 2016 08:10
перед тим,як такі речі писати ви заглянули б посібники,які кажуть де закінчуються комунікації які належать Луцьктеплу(по межі бфундаменту будинку та ЖЕКу(до входу в квартиру) далі за все відповідає власник кваритири.і Розмови сантехніка про відсутність тривалого посатачання гарячої води повна некваліфікованість...
Люмпен Показати IP 5 Червня 2016 20:22
З таким прізвищем да й затопити банк)
Патрицій до люмпена Показати IP 5 Червня 2016 23:30
Пепрегрілися на сонці через скло у вікні!!!!!!
екс працівник Показати IP 6 Червня 2016 15:22
Якщо шланг протік у квартирі, згідно Закону - винний власник квартири (квартиронаймач). Власник квартири в судовому порядку може доводити що винний виробник шлангів, але для цього необхідно мати чеки на товар (тобто шланг) і танцювати звідси. Дивним залишається той факт, що акт про затоплення складався без власника квартири, яка затопила банк (якщо звичайно власник сам не відмовився від участі). Акт складається в 3-х примірниках. 1-й під підпис віддається тому кого затопили (хто звернувся з заявою), 2-й тому хто затопив (теж під підпис) і 3-й хто відповідає за мережі. Акт складається через кілька днів після затоплення, коли плями висохнуть і можна чітко побачити наслідки
Правда Показати IP 6 Червня 2016 17:20
Нас сусід топив годину вода гаряча тікла, залило три поверхи і ніхто незахотів з жеку складати акт відмазувались що це марна справа і нічого ніхто не докаже, а тут кілька плит смішно читати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus