USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Колесо історії: монастир визволителів християн у Луцьку

27 Серпня 2016 15:48
Один із католицьких монастирів Луцька часів Речі Посполитої (на фото) належав ордену тринітаріїв. Його члени у давні часи викуповували християн із мусульманської неволі. Пізніше завдання трохи змінилися – ченці опікувалися бідними та хворими.

Про це повідомляють «Хроніки Любарта».

У Луцьку монастир та костел ордену збудували на початку 1700-х років. Вважається, що архітектором костелу був Кацпер Бажанка – автор оздоблення верхівки кафедрального костелу у Вавельському замку Кракова. Монастир був розмальований фресками Йозефа Прехтля. Ніхто цього не досліджував, але існує думка, що фрески збереглися під радянською та сучасною штукатуркою.

У ХІХ столітті костел згорів, його розібрали, а в монастирі зробили Окружний суд. У міжвоєнний період він дуже прославився так званими процесами над комуністами. Наприклад, у 1934 році відбувся суд над членами КПЗУ. Їх було 56: 29 українців, 20 євреїв та 7 поляків. На процесі були присутні журналісти з Варшави, Кракова, Берліна та Праги. Але більшість із них згодом потрапили під амністію. Зараз у цій будівлі – військовий госпіталь.
Окружний суд. Фото polona.pl
Військовий госпіталь. Фото Олександра Котиса
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Прехтель Показати IP 27 Серпня 2016 16:46
А як судили окупанти неугодних українців і мордували в концтаборі у Березі Картузькій, може хоч дошку вчепіть ср*ні внуки "європейці". Що слабо "громадські активісти" борці з Романюком? На це вам ніколи клепки не хватить дискутувати навіть, провірено часом
редактору Показати IP 27 Серпня 2016 17:20
Скільки можна друкувати 2 відкритки і одне те саме та по усіх сайтах. Дитино та поїдь в архів і добав ще 4 нових і свіжих речення.
Читач до редактору Показати IP 27 Серпня 2016 19:43
А самому таке зробити слабо? Чи тільки цеу роздавати вмієте?
читачка до Читач Показати IP 27 Серпня 2016 21:41
Ж*пи трохи піднімайте з віртуалу в реал, якщо взялися щось робити. Спонсори з халявою не вічні, гурток стінгазети...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus