USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Колесо історії. Нове пиво старого Порицька

25 Червня 2016 10:00
Містечко Порицьк зародилося, мабуть, в XIV столітті. У 1407 році вже існувало і було подароване великим князем Литовський Вітовтом своєму слузі. Згодом Порицьк перейшов у власність роду Порицьких, аж поки в середині XVII століття Олена Порицька не вийшла заміж за луцького підсудка Андрія Загоровського. Проте наприкінці XVII століття внучка останніх вийшла заміж за Войцеха Чацького, і місто перейшло у власність Чацьких, яким було аж до 1939 року.

У XVIII столітті внук Войцеха став будувати палац. Ділянка, відведена під будівництво, з одного боку була оточена річкою Луга, а з іншого – великим озером. Не вдалося завершити ідею великого палацу через смерть фундатора. Продовжував будівництво відомий творець Кременецького ліцею Тадеуш Чацький. Два корпуси грандіозного проекту виглядали як два окремі палаци. Довершувати проект докінця Чацький не хотів, бо вважав його невиправдано дорогим і непотрібним.

В певний час населений пункт розділився на дві частини – власне Порицьк (тепер це Павлівка) і Старий Порицьк. У 1816 році Порицьк відвідав польський драматург, повістяр, поет, мемуарист, громадський та політичний діяч, масон Юліан Нємцевич. Він описав місто у своїх відомих «Історичних подорожах». А пізніше у Порицьку був Наполеон Орда, який зробив кілька акварельних малюнків з виглядами містечка.



Порицьк на акварелі Наполеона Орди

Під час Першої світової війни палац дуже постраждав і вже не був відновлений. Під час наступної війни, окрім нацистського винищення євреїв, містечко зазнало подій Волинської трагедії. Через 60 років тут встановили пам’ятник цим подіям. Сьогодні Павлівка це невелике село, відоме виробництвом тут популярного пива.



Церква у Порицьку

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 25 Червня 2016 10:03
Пивечко найкраще
депутат Показати IP 25 Червня 2016 10:06
Та валіть його і будуйте бар з дискотекою ми ж європейці
Вова Показати IP 25 Червня 2016 11:15
Пиво помиї. Тільки тупий полішук його питиме.
Мехх Показати IP 25 Червня 2016 13:12
Пиво натуральне і дуже смачне! Хто говорить що помиї то не хай п'є Оболонь і подібне йому!
Пиволюб Показати IP 26 Червня 2016 14:09
Ось яке в нас пиво! І "Йоданка" - перша в Україні! https://www.youtube.com/watch?v=MN0POJe__uo

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus