USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Корвет «Луцьк»: доля сталевого військовополоненого

1 Жовтня 2014 13:01
Рівно 10 років тому корвет «Луцьк» ВМС України блискуче здійснив збір-похід у складі групи українських бойових кораблів, які брали участь у спільних із НАТО навчаннях «Кооператив партнер-2004». Про це повідомляє «Волинська газета».

І хто міг подумати, що збудована на київському заводі «Ленінська кузня» на початку листопада 1993-го гордість відроджених вітчизняних Збройних Сил зараз буде переживати жалюгідну долю сталевого військовополоненого, більша частина екіпажу якого підняла догори руки, здала ворогові бойовий корабель та перейшла на бік російських окупантів у Криму?

Нагадаємо, уся країна тоді, 20 березня, підтримувала екіпажі кораблів , заблокованих уДонузлаві.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОРВЕТ «ЛУЦЬК» ЗАХОПИЛИ. МОРЯКІВ ВИСАДИЛИ НА БЕРЕГ

Але факт залишається фактом: захоплений у березні цього року у бухті Донузлав малий протичовновий корабель «Луцьк», всупереч заявам вітчизняних політиків та обіцянкам російської сторони, досі в неволі. Кремль ще до початку агресії на Донбасі встиг нам віддати кілька старих суден та катерів, проте нової та придатної до бойового застосування морської техніки нам, здається, вже не бачити.

У цьому сенсі показовою можна вважати публічне привітання особового складу Чорноморського флоту РФ, яке з нагоди професійного свята російських моряків виголосив командувач, адмірал флоту РФ, уродженець білоруського міста Вітебськ Алєксандр Вітко:

«В нынешнем году Черноморский флот встречает праздник с особым настроением. Впервые День ВМФ мы отмечаем на российской земле, в своем доме и в соответствии с теми традициями и ценностями, которые исторически сложились в городе русской военно-морской славы Севастополе. В этой связи возобновлено проведение военно-спортивного праздника с практической демонстрацией боевых возможностей кораблей, Морской авиации и береговых войск флота.

Уже 231 год российские моряки являются гарантами мира и стабильности в регионе, и это обязывает нас соответствовать современным требованиям. Сегодня мы начали формирование мощного Черноморского флота с качественно новой составляющей морской авиации, береговых ракетно-артиллерийских войск и морской пехоты, готовим пункты базирования и экипажи для приема новых кораблей и подводных лодок. Это сложный и трудоёмкий процесс, который закладывает фундамент будущего флота, как на ближайшую, так и на долгосрочную перспективу».

Таким чином, доля захоплених росіянами 17-ти бойових кораблів ВМС України, досі залишається невідомою. Власне, як і корвета «Луцьк», який би міг дуже допомогти ефективно захищати морський кордон України біля Маріуполя, де сам-на-сам із окупантами воюють лише легкі прикордонні катери… Прикро також, що ніяких зусиль для порятунку ув’язненого українського бойового корабля не здійснюють і партнери з НАТО, які спільно проводили миротворчі навчання і разом із «Луцьком» боролися з міжнародним тероризмом у Середземному морі…

На фото з архіву: корвет «Луцьк», який став здобиччю кремлівських агресорів і від якого відцуралися союзники з НАТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus