USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Ковельську міськраду просять виділити землю для пам’ятника євреям

30 Вересня 2016 15:48
Релігійна громада прогресивного іудаїзму вже тривалий час просить Ковельську міську раду виділити землю для облаштування пам’ятного місця (меморіального комплексу) з увічнення пам’яті розстріляних євреїв – жителів міста Ковеля. Та від міської влади підтримки досі немає. Натомість на цьому місці дозволяли встановлювати цирк шапіто. Урешті, до цього процесу долучилися й представники ЗМІ.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім'ї, молоді, спорту та туризму сьогодні, 30 вересня.

До членів комісії надійшло звернення головного редактора обласної громадсько-політичної газети «Волинська газета» Володимира Данилюка з проханням відреагувати на статтю «Дорога мертвих», опубліковану у «Волинській газеті» з приводу вирішення питання гідного пошанування пам’яті загиблих у роки Другої світової війни ковельчан єврейської національності.

Нагадаємо, 30 червня 2016 року Ковельський міський голова підписав розпорядження №183-р «Про укладання договорів про встановлення особистих строкових сервітутів». Цим він передбачив «укладення договорів про встановлення особистих строкових сервітутів на розміщення пересувних тимчасових споруд між територіальною громадою мста Ковель та приватним підприємством «Продюсерський центр «Гастролі в Україні» на період з 19 серпня 2016 року по 4 вересня 2016 року для проведення вистав цирку-шапіто «Рів’єра» на земельній ділянці площею 500 кв.м. по вул. Володимирській». Такі цирки тут розміщуються далеко не вперше.

Більше того, в останньому інтерв’ю виданню «Волинська правда» (від 20 серпня 2016 року) мер Ковеля Олег Кіндер взагалі поставив під сумнів, чи справді на ділянці, яка стала плацдармом для видовищ, були розстріли.

«Сьогодні починають відверто спекулювати: мовляв, цирк виступатиме на місці загибелі людей... Мені теж цікаво дізнатися, чи справді там були розстріли, – заявив Кіндер «Волинській правді». Волинська релігійна громада прогресивного іудаїзму зверталася двічі до ковельської влади з проханням дозволити на місці масових розстрілів облаштувати меморіальний комплекс.

У повторному зверненні Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму 2013 року з офіційним листом на ім’я міського голови була надіслана історична довідка на 10 листках, де детально розповідалося про єврейське кладовище та розстріли на ньому. Також додали документальні фотознімки, а також листи-підтримки ідеї спорудження меморіалу від Берлінського офісу Американського єврейського комітету, Ізраїльської організації євреїв – вихідців з Ковеля, єврейської громадськості Франції, родичі яких проживали у Ковелі. Видача дозволу про розташування цирку на місці масового розстрілу євреїв під час війни викликав міжнародний резонанс, через це Олега Кіндера погрожували виключити з «Батьківщини».

У підсумку, члени комісії вирішили рекомендувати Ковельській міській раді сприяти Волинській релігійній громаді прогресивного іудаїзму у виділенні земельної ділянки з установленими межами для облаштування пам’ятного місця (меморіального комплексу) з увічнення пам’яті євреїв – жителів міста Ковеля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Цікавий Показати IP 30 Вересня 2016 18:25
А чим прогресивні іудеї відрізняються від решти? Невже інші є регресивними? І чому ті, не прогресивні, землі не просять, а відвідують впорядкований ними ж меморіал на Бахівській горі? На страшному місці розстрілу 18 тисяч ковельських євреїв.
будулай Показати IP 30 Вересня 2016 20:31
а коли циганам будуть ставити?коли при владі будуть цигани?!!
до будулай Показати IP 1 Жовтня 2016 14:23
нинішня влада спритніша за ромів! і ромам ще потрібно не одне століття .щоб досягнути такого цинізму!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus