USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Козаки у центрі Луцька допомагали бійцям АТО

27 Квітня 2015 07:00
Зброя часів козаччини, вироби з гільз бойових снарядів, згадки про бої на Майдані та збір коштів для українських вояків: козаки з Волинського козацького стрілецького братства долучилися до благодійного марафону на підтримку волинських бійців.

Показ давньої зброї, засобів, які використовувалися під час протистояння на Майдані, та приготування козацьких страв просто неба організували на Театральному майдані у Луцьку.

Саме козацька зброя викликала найбільшу зацікавленість відвідувачів благодійного арт-марафону, що відбувся у центрі міста. Козаки наголошували, що усе можна особисто потримати в руках, оцінивши озброєння наших предків та народів, які воювали на протилежному боці. Так, демонстрували холодну та вогнепальну зброю, кулі та гарматні ядра тощо. До прикладу, прицільна дальність рушниці зразка 1854 року становила до кілометра, що, як наголосив гарматний Володимир Перчук, більше, ніж в автомата Калашникова (звісно, значно поступаючись йому в скорострільності та швидкості заряджання). З такої зброї, з його слів, півтора століття тому стріляли англійці та французи, вибиваючи обслуги гармат (гармати тоді стріляли теж приблизно на відстань кілометра).



Нагайкою, яка має на кінці свинцевий набалдашник, можна вмілим ударом проломити череп людині. Чекан – поєднання бойової сокири та бойового молотка, яким можна пробивати лати. Козаки зауважували, що чекан відрізняється від, скажімо, традиційної гуцульської вузьконосої сокири бартки, тому що у неї з протилежного боку був дише обух.



Шаблі, які міг взяти у руки кожен охочий, попри те, що слугували небезпечною зброєю, важать трохи більше одного кілограма. Демонстрували також вироби зі справжніх гільз снарядів: підсвічники, коптилки часів Другої світової війни (світильник, що використовувався в землянках) та вази. Можна було побачити і зброю, яка використовується нині на сході України, зокрема, гранатомети.



У рамках експозиції предметів Майдану лучанам демонстрували залишки газових гранат «Терен-6», газові та гумові кулі, димові шашки, фаєри та петарди, деталі запалу світло шумових гранат, фрагменти «коктейлю Молотова» тощо. Поряд розташували стенд, присвячений козакам-волинянам, загиблим в зоні проведення АТО.



Представники козацтва, розповідаючи лучанам про різноманітні види історичної зброї, наголошували, що їхня мета перебування у центрі міста – збір коштів для учасників АТО.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 27 Квітня 2015 07:40
По выжженой равнине, за метром - метр, Идут по Украине солдаты группы "Центр". Подтверждение: http://cs624525.vk.me/v624525205/2d0c5/U9JqR11qMo0.jpg
111 Показати IP 27 Квітня 2015 09:32
А Перчук справжный козак!
Ананіму Показати IP 27 Квітня 2015 09:57
Тільки у цьому столітті навпаки: зі сходу на захід. Маятник нацизму хитнувся назад. І знову у горнилі боротьби з червоно-коричневою чумою Україна!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus