USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Козацьке таборування в урочищі «Прощаниця». ФОТО

24 Травня 2015 13:36
Патріотичний захід у форматі козацького таборування відбувся в урочищі “Прощаниця” - у лісі між селами Милятин і Завидів Іваничівського району.

Під час дводенного табірного збору молоді козаки підвищували рівень готовності до захисту Батьківщини, відродження українських національних традицій та історичної свідомості, а також пропагували здоровий спосіб життя.

Для навчання молоді майстерності поводження зі зброєю були запрошені представники із Нововолинського об’єднаного військового комісаріату.



Урочисте відкриття заходу відбулося 22 травня. На збір молодих козачків прибули усі без винятку школи Іваничівськгого району – 27 навчальних закладів. Команди учасників поділені на молодих козаків та джур козацьких , - повідомляє «БУГ».

Пройти козацький вишкіл і вклонитися священним місцям в урочище приїхали юні патріоти Горохівської районної організації «Тризуб», їх наставники з Правого сектора і ДУК «Правий сектор», - інформує сайт «Горохів – моє місто».



Цього разу наметових містечок із інших районів було дуже мало.

Отож, 21-22 травня 2015 року в урочищі «Прощаниця» та селі Милятин Іваничівського району Волинської області відбулися заходи із вшанування пам’яті українських Героїв та XIX табірний збір молодих козаків.

Зокрема, екс-голова Іваничівської РДА, свободівець Андрій Бадзюнь у своєму виступі зазначив, що зараз у складі Збройних Сил України, які захищають українців від російського агресора, перебуває і голова Іваничівської районної ради свободівець Віктор Вілентко, а також близько 1000 свободівців, з яких майже 150 депутатів різних рівнів.

23 травня в урочищі відбулося вшанування воїнів ОУН і УПА. На Прощаницю приїхали духовентво, ветерани ОУН і УПА, можновладці області та навколишніх районів і юні патріоти, які на цьому святому місці проходять козацький вишкіл з 1996 року, розмістившись на легендарних галявинах козацької звитяги наметовими містечками.



Табірний збір козаків відбувається вже 19-ий раз.



У рамках спортивних змагань учні показували свої вміння у таких вправах: стрільба з пневматичної зброї, різні види бігу, метання бочки, попадання списа в ціль, вправи з шаблею, спорядження магазину набоями, приготування козацького кулішу, виконання патріотичних пісень.



Учасники та конкурсанти із юнацьким захопленням прагнули здобути перемогу для своєї команди, та бути кращим у районі. Кожна команда особлива – має свою емблему, девіз та оформлення табору. По закінченню змагань на команд очікує смачна польова вечеря, вогнище та живі співи.



Дві категорії команд-учасниць які перемогли у змаганнях стали наступними власниками перехідної булави та вимпелу (вузький і довгий прапор, який піднімають на щоглі військового корабля під час плавання як ознаку його державної приналежності), переможці також отримали грошові винагороди.

Залучені до масштабного зльоту освітяни міста Іваничівського району, представники влади та гості із сусіднього Володимир-Волинського району, сектор у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації, громадські організації.

За свідченнями легенди на місці, де проводиться щорічний збір молодих козаків, в ХVІІ столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті і неволі знемагаючих в бою з татарами польських вояків.

Урочище має власну історію: ще за часів козаччини, як свідчать перекази, тут благословляли у козацьке військо місцевих мешканців, тут клялися на вірність Україні січові стрільці, тут же відбувалася присяга вояків УПА.

У роки Другої світової війни у Завидівському лісі базувалися відділи УПА.

Влітку 1943 фашисти провели каральну акцію, внаслідок якої загинуло чимало людей. Серед них 47 вояків з куреня «Мирона». Вони загинули в жорстокому бою з нацистами і похоронені в урочищі «Прощаниця».

Організатори заходу – відділ освіти райдержадміністрації, Комунальний заклад “Іваничівський будинок дитячої та юнацької творчості”, сектор у справах молоді та спорту райдержадміністрації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 24 Травня 2015 13:48
а чому в палатках, а не в схронах?
неук до Анонім Показати IP 24 Травня 2015 15:10
Тому, що не всі такі тупі з історії. У козаків схронів не було, а намети, шатра для польових умов існували.
Волинянка Показати IP 24 Травня 2015 13:49
Чому не пишете,хто переміг?
ДОК1 Показати IP 24 Травня 2015 14:18
а чому не пишете як ті соколята та козачата захмелілі блювали як бачили
небайдужа до ДОК1 Показати IP 24 Травня 2015 16:41
Не треба по собі судити усіх.
Мельник Показати IP 24 Травня 2015 16:18
коментар було видалено
123 Показати IP 24 Травня 2015 21:03
А чому не пишете, що це найбільша попойка для організаторів свята і як діти серед ночі в дощ ішли мокрі
мішка Показати IP 24 Травня 2015 23:14
Діятям весело, радіють. А от чмошникам, які завжди шукають якусь чорноту, щоб засмердіти своїми коментами - прямо радість! Як так можна, все життя, все і всіх поливати помиями, роздупліться і озирніться!
Оля до мішка Показати IP 20 Травня 2019 16:39
Підтримую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus