USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Краєзнавці б’ють на сполох: під Луцьким замком розкопують 600-літні вали

24 Липня 2016 16:39
Краєзнавці та громадські активісти б’ють на сполох. Поблизу Луцького замку знищили земляні укріплення, яким більше шестиста років. Активісти запевняють, що такі роботи незаконні. Та переконують, що ті, хто давав дозвіл на них, просто хочуть нагріти руку, викопавши з-під землі унікальні археологічні знахідки та замаскувавши роботи під благоустрій території та ремонт дороги, - йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Поблизу Луцького замку проводять благоустрій території та прокладають нову дорогу. На перший погляд, це необхідна справа, та насправді, все не так просто. Щоб прокласти трасу, у міській раді вирішили знести замкові вали, яким більше шестиста років. Це неабияк обурило місцевих краєзнавців та громадських активістів.

«Це ще один приклад знищення культурної спадщини на території заповідника. Нещодавно отримали документи щодо ситуації, яка складається з цим будівництвом. Тоді стало відомо, що відповідних дозволів, згідно Закону України «Про охорону культурної спадщини», немає, бо це зона пам’ятки національного значення. Роботи, які тут проводяться, це роботи п’ятої категорії, тобто ДАБІ мало видати відповідні дозволи, але таких дозволів немає. Повинні бути погодження з міністерства культури, але таких погоджень немає», - розповідає історик та краєзнавець Ігор Левчук.

Зі слів краєзнавця, у 2007 році з держбюджету виділили близько мільйона гривень на укріплення валів та жодних робіт чомусь не виконали.

Натомість, як стверджує Ігор Левчук, дослідивши знесене, можна було б дізнатися певні деталі про походження замку.

На запитання журналістів, хто замовник робіт, працівники, які здійснюють ремонтні роботи, кажуть, що міська рада. Окрім того, один з працівників обмовився, що дорогу можна було зробити і не руйнуючи валів.

Детальніше дивіться у сюжеті:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанин Показати IP 24 Липня 2016 17:01
громацькі активісти -візьміть лопату віника допомоіть будівельникам заодно і проконтролюете
Василь Показати IP 24 Липня 2016 17:10
Це теж під декомунізацію підпадає? Відкопали що літовські князі були комуністами?
Місцевий Показати IP 24 Липня 2016 18:31
Хай коаєзнавець Левчук скаєе що він крім критики зробив в місті офіс занедбав на власному подвірі в центрі міста не може навести лад
знаючий Показати IP 24 Липня 2016 21:14
ХА-Ха!!! Бабаюк грози злякався!! Та це чмо продажне говорити не вміє!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus