USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Легалізація зброї в Україні: самозахист чи вседозволеність?

1 Липня 2016 12:36
В Україні питання легалізації зброї спричиняє багато палких дискусій. Якщо у тему не заглиблюватися, то перша асоціація – дуже похмура. У свідомості одразу вимальовуються супермаркети зі зброєю, а також вулиці з натовпами озброєних людей. Насправді такого немає ніде у світі: навіть у країнах, де зброя дозволена. Купити пістолет без довідок і документів – неможливо.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські ноовини №22 від 30 червня.

ЯКУ ЗБРОЮ І ЧОМУ ХОЧУТЬ ЛЕГАЛІЗУВАТИ

Питання про легалізацію зброї знову стали обговорювати публічно після того, як відповідна петиція на сайті президента набрала рекордну кількість підписів. Заклик законодавчо дозволити українцям мати право на озброєний самозахист зареєстрував голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. Чоловік вважає, що українцям варто закріпити в 27 статті Конституції право громадян на вільне володіння вогнепальною зброєю. А ще – ухвалити закон щодо цивільної зброї та боєприпасів. Аргумент такий: це потрібно не тільки для захисту власного життя, але також для захисту територіальної цілісності України.

Насправді прибічники легалізації розуміють це як право повнолітньої особи, здорової психічно, яка не скоювала раніше кримінальних злочинів, володіти й, що принципово важливо, носити нарізну короткоствольну зброю. Акцент роблять на пістолетах, бо їх зручно носити із собою – у кишенях, сумках, в автомобільному бардачку.

Фахівці відзначають: раніше навіть чорний ринок зброї був більш-менш контрольованим. Зараз багато нелегальної зброї привозять із зони АТО.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ У СВІТІ

У питанні права громадян на стрілецьку зброю Україна значно відстає від східноєвропейських сусідів (не кажучи вже про західних). На сотню українців зараз припадає сім одиниць вогнепальної зброї. Тоді як у США – 88. Це, до слова, найвищий показник серед розвинених країн. Точних даних немає, але у 43% будинків зберігається зброя. Нею володіють приблизно 90 мільйонів американців. Конституція США гарантує право на володіння і носіння зброї. Частина штатів і муніципалітетів запроваджують спеціальні правила та законодавчі акти, які обмежують права громадян. Подібна практика є у багатьох країнах світу.

Найбільш оптимальний досвід – у Фінляндії. Тут понад 12% жителів володіють зброєю. Фіни люблять полювання та зброю. Однак купити її не так легко: треба мати дозвіл, окремий для кожної одиниці. Усю зброю фіни мають тримати вдома. Шведи також мають у своєму арсеналі зброю, щоправда, знову-таки – для полювання. Для самозахисту вона заборонена. Охочі купити зброю мають пояснити, для чого вона їм: спорт, полювання або колекціонування. За статистикою, третина шведів мають зброю. Приблизно такий же показник у Швейцарії. До 2010 року в цій країні усі праце­здатні чоловіки були зобов’язані у себе вдома чи на місцевих складах зберігати автоматичні гвинтівки. Попри великий відсоток володіння зброєю, в Швейцарії один з найнижчих рівнів злочинності у світі. Європейський досвід свідчить, що за належного регулювання легальна зброя не перетворює вулиці міст на поле бою всіх проти всіх, як цього побоюються супротивники легалізації цивільної зброї. Але пістолет чи гвинтівка в руках цивільного не стає й ефективним інструментом запобігання злочинності. Усе залежить від людей.

ЯК ЗАХИЩАТИСЯ БЕЗ ЗБРОЇ

Поки ж в Україні активно використовують інші інструменти захисту. Приміром, газові балончики. На них не потрібні жодні дозволи. Вони недорогі, компактні, а ще – доступні. Варто враховувати, що ефект від балончика настає тільки за кілька секунд. А ще треба бути обережними – легко можна отруїтися самому. Інший відносно недорогий спосіб захисту – електрошокери. Офіційно не дозволені, але продаються в інтернет-магазинах. Для ефекту потрібен контакт з оголеною частиною тіла, чого іноді годі досягти. Якщо у нападника слабке або хворе серце – може померти. Дозволу на користування не потрібно і власникам пневматичної зброї. Можна вільно придбати як у спеціалізованому магазині, так і в кіоску. Якщо нападник в одязі – така зброя його не зупинить.

Якщо ви твердо вирішили, що для захисту вам потрібна саме вогнепальна зброя, насамперед треба отримати медичну довідку, придбати сейф. До речі, вартість сейфа для трьох одиниць зброї – від 2000 гривень. За законом, він має бути прикріпленим до підлоги і стіни. Далі треба сплатити послуги МВС і викликати дільничного для складання протоколу про відповідність зберігання зброї і характеристики власника. Відтак упродовж десяти робочих днів з моменту подання зареєстрованої заяви у дозвільну систему отримаєте дозвіл на купівлю зброї. Ну і, ясна річ, зброєю треба вміти користуватися.

Ми не закликаємо до легалізації вогнепальної зброї. Вибір «за» чи «проти» – лише за вами. Адже озброєний той, хто володіє інформацією.

Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 1 Липня 2016 13:28
ага скоро сусiд сусiда буде вбивати, так в нас 70 процентiв людей хворi
АС до Анонім Показати IP 1 Липня 2016 13:52
коли до тебе прийдуть памороки з ножами ти пожалієш про сказане,,,
Анонім до АС Показати IP 1 Липня 2016 16:55
ну да вiн вже прийде з пiстолетом а то дивись з автоматом. Подивiться що в Америцi робиться то ви до цього рветесь?
ghdf до АС Показати IP 2 Липня 2016 08:03
как только применишь, если ты не нардеп или мажор, то тебя упекут лет на десять. Или все нервы на шестеренки "правосудия" накрутят, то психом станешь...
ugh Показати IP 1 Липня 2016 14:32
Брехня. В Швейцарії не всі працездатні чоловіки мали зброю, а тільки ті, хто відслужив в армії. Причому, зброя - автоматичне, з повним боєкомплектом видавався на руки. До того ж поліція не домагалася "заробити копійку" дикими перевірками наявності і зберігання. Після 51 року, автомат у людини забирався і видавався помповик. Число вогнепалів (ураження з нарізної зброї) поступалося кількістю лише США, але з причини того, що грабіжників і інших бандитів, залезшіх в будинок знищували не сокирами та іншими підручними засобами а виключно кулею. Те, що розгнузданості в цьому питанні не було, очевидно, лише від того, що зброя давалося не прищавим хлопчикам багатих папкиков, а людям які пройшли армію і, до речі, спробуйте відкосити від служби в армії в Швейцарії...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus