USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

ЛНТУ-50: У «альма-матер» зустрілися випускники кількох поколінь

10 Липня 2016 16:56
Випускники різних років Луцького національного технічного університету заклали пам’ятну капсулу для майбутніх поколінь студентів та створили асоціацію випускників.

За 50-річну історію зі стін Луцького національного технічного університету у великий світ вийшло 50 тисяч випускників. 2 липня 1966 року, згідно з наказом тодішнього Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР, в Луцьку утворили відділення загально-технічного факультету Київського автомобільно-дорожнього інституту (КАДІ).

З нагоди ювілейної річниці сьогодні у фойє головного корпусу ЛНТУ презентували асоціацію випускників вишу.

Тоді, у далекому 1966 році, відділення КАДІ очолив Дмитро Коновалюк, а у витоках його створення стояли ректор КАДІ Євген Вериженко та колишній директор Луцького автозаводу Микола Васильович Романюк. До слова, перше приміщення, де вчилися студенти нового закладу – це нинішня будівля прокуратури на вулиці Винниченка.

Уже через два роки відділення стало Луцьким загальнотехнічним факультетом КАДІ. А у 1971-му цей факультет підпорядковують Українському інституту інженерів водного господарства. Проте, скоро колегія міністерства вносить зміни у своє попереднє рішення і передає ЗТФ у відання Львівського політехнічного інституту, а ще через чотири роки реорганізовує факультет у філіал цього ВНЗ з відповідним відділенням у шахтарському Нововолинську.
З 1985 року технологічний факультет набув кафедри загальнонаукових дисциплін, технології машинобудування, інженерної графіки; машинобудівний - загальнотехнічних дисциплін, технічної механіки, сільськогосподарського машинобудування; вечірній - вищої математики; загальнотехнічний факультет - кафедру фізики й електротехніки.

Поволі, зростаючи, заклад дійшов до чергової дати: 1 квітня 1991 року, коли Рада Міністрів УРСР прийняла постанову № 87 про створення на базі ЛФЛПІ Луцького індустріального інституту.
До складу ВНЗ увійшло чотири факультети: технологічний і машинобудівний з денною формою навчання, вечірній і заочний. Уже в жовтні 1991 року при інституті відкрили аспірантуру: заклад отримав право на присудження вчених ступенів кандидатів технічних наук. А заклад і далі продовжував розвиватися і переживати нові віхи своєї історії. 24 грудня 1997 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1463 «Про утворення Луцького державного технічного університету» на базі індустріального інституту, а 11 квітня 2008 року Указом Президента України заклад отримав статус національного.
За піввікову історію ЛНТУ у різних іпостасях випустив більше 50 тисяч випускників. Значна частка з них – волиняни, які вирішили здобувати спеціальності в рідній області і більшість працюють на Волині. Сьогодні випускники урочисто відкрили «Алею випускників» - кімнату, де можна погортати випускні альбоми, де є частка історії закладу, де можна написати на згадку майбутнім студентам своєї «альма-матер».

Як розповів ректор ЛНТУ Петро Савчук, нинішня зустріч – старт нового проекту, який хочуть започаткувати в університеті. Зокрема, для своїх випускників тут планують низку заходів: семінарів та тренінгів, курсів підвищення кваліфікації, аби впровадити напрям «навчання протягом усього життя».
«Сьогодні ми робимо перший крок до того, що ми плануємо в найближчій перспективі щодо наших випускників. Нам важлива ваша присутність, підтримка, бо університет без студентів, без випускників не може мати майбутнього. У нас амбітні плани, багато напрацювань. Зокрема, ми хочемо зробити проект «Наші випускники» показовим для України. Адже людина, яка навчалася у закладі, отримала багаж знань і ступила на самостійний шлях постійно потребує підтримки. Звичайно, є самоосвіта, але виш завжди має бути альма-матер, де можна підвищити кваліфікацію, отримати нові навички. Ми хочемо втілити концепцію «навчання протягом життя», - пояснив він.

З нагоди 50-ї річниці звучали слова з хорошими спогадами від випускників закладу. Так, випускниця закладу, а нині – декан факультету бізнесу ЛНТУ, депутат обласної ради Надія Хвищун розповідає: ні разу не пошкодувала про вибір закладу. Тим паче, навчання тут відкрило для неї нові горизонти і можливості.
«Навчання було цікаве, неординарне. Мені приємно зараз працювати з цими викладачами на факультеті бізнесу. І тепер, і коли я навчалася, студенти мали багато можливостей. Так, з 4 курсу я вже вчилася паралельно у Вищій школі Східна Вестфалія-Ліппе в Німечині, з якою наш заклад підтримує зв’язки ось уже 15 років. Нинішні студенти мають можливість вчитися паралельно в закладах Португалії, Болгарії, Німеччини, Польщі», - розповідає жінка.
Згодом, після офіційної частини, усі присутні випускники підписалися під посланням до майбутніх поколінь студентів, яке помістили в капсулу і закопали перед головним корпусом університету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Сумно Показати IP 10 Липня 2016 18:15
Подивися на табличку на фото, до себе в паспорт і подумав що хтось таки бреше. 50? Я навчався ще не в університеті і мені ще немає 50. "Адже людина, яка навчалася у закладі, отримала багаж знань і ступила на самостійний шлях постійно потребує підтримки." - питання до ректора: дійсно людина потребує чи може університет потребує підтримки людей? Фінансової! Одні протиріччя. Це зараз цьому вчать? Який я радий що саме в цих стінах отримав реальний багаж знань і не вчився в університеті. Хто з випускників зараз йде по спеціальності? Я маю на увазі профільні дисципліни які відповідають назві технічний. Економісти? Дійсно є чим пишатися. стільки випущено економістів що країна залишилася без економіки, по факту. Нажаль від зміни назви рівень аж ніяк не змінюється, а там де дійсно високий рівень за назвою не ганяються. А побажати хочеться щоб все-таки не соромно було колись сказати що ти закінчив луцький технічний.
Випускник Показати IP 10 Липня 2016 23:09
Це ваша суб'єктивна думка, якою ви ображаєте 50 тис. випускників різних поколінь. Це як соромитись своєі матері!
Гірко Показати IP 11 Липня 2016 09:49
*випускник* порівняв руку з пальцем. Проблема в іншому, майже не згадували про людину, яка створила цей навчальний заклад - БОЖИДАРНИКА.
13 Показати IP 12 Липня 2016 07:23
СТВОРИЛА КОРУПЦІЙНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД І ВЧИЛА СВОЇМИ ПОСТУПКАМИ РОЗВАЛЮВАТИ УКРАЇНУ
колишня студентка Показати IP 12 Липня 2016 16:42
отримувала другу вищу освіту 10 років тому. Знань отримала 0,0. вже працювала бухгалтером і треба було лише "корочку". Напевне, факультет перекваліфікації спеціалістів для цього і існує. Якщо і на стаціонарі така ж підготовка - дуже шкода. Це підтверджує рейтинг вузу за 2015: з 141 державних вузів Луцький національний технічний університет посів 129 місце!!!!
студент випуску 1995 Показати IP 31 Липня 2016 16:55
Корупція у вузі була ще в1990 році.Маю з чим порівняти бо дружина навчалась у Лесі,а сам навчався в Камянці-Подільському1998-2001.Але покійний БОЖИДАРНИК був людиною великою і достойною.Світла йому память.
Vifji Показати IP 28 Серпня 2016 18:32
Який'рівень країни,такий і рівень освіти .' Навчалася у філіалі ,і думаю мене підтримають усі випускнити до 90 року,рівень'знань був достойний. І'більшість з нас знайшли своє місце за спеціальністю. Хочу'згадати Самольянова Ігоря Івановича хорошого викладача і дуже порядок людину. Вітання випусникам 1987 року.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus