USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучанку, яку збили на переході біля ТАМ-ТАМу, хотіли за це оштрафувати

9 Жовтня 2015 18:08
Брифінг директора Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олени Черьомухи на тему «Перші 100 днів діяльності Луцького місцевого центру з надання БВПД. Безоплатна правова допомога-гарантія справедливості» відбувся 7 жовтня у Луцьку.

Йшлося про роботу місцевого центру, про порядок та умови надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зазначимо, що причиною більшості звернень громадян стали саме низька правова обізнаність громадян, некомпетентність та формалізм чиновників.

В перший же робочий день (01 липня 2015 року) працівники Луцького МЦ з надання БВПД прийняли близько 20 клієнтів. Одним із кричущих було звернення лучанки Мажар Т.І., яка 1 липня 2015 року звернулась із обуренням щодо несправедливого розгляду правоохоронними органами її справи. Лучанка повідомила, що 20 квітня цього року серед білого дня, під час переходу дороги на пішохідному переході навпроти ТЦ «Там-Там» в Луцьку на дозволений сигнал світлофора її збив автомобіль. У результаті ДТП жінка втратила свідомість, після чого лікувалась стаціонарно та амбулаторно тривалий час. І наслідки аварії даються взнаки і сьогодні, що проявляється в сильних головних болях та запамороченні свідомості.

Ознайомившись із документами, працівники Луцького місцевого центру встановили, що кримінальне провадження за вказаним ДТП було закрито, а Мажар Т.І. притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 124 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу. Це при тому, що у кримінальному провадженні навіть не було встановлено ступень тяжкості отриманих останньою тілесних ушкоджень з врахуванням її подальшого амбулаторного лікування, та не було проведено автотехнічної експертизи.

Луцький місцевий центр невідкладно прийняв рішення про надання вказаній громадянці безоплатної вторинної правової допомоги, оформлено усі документи та призначено адвоката Жуковського В.В. 09.07.2015 року при розгляді в апеляційному суді скарги на постанову про притягнення Мажар Т.І. до відповідальності за порушення ПДР, адвокатом Жуковським В.В. доведено незаконність притягнення останньої до відповідальності, і, як наслідок, таку постанову суду першої інстанції скасовано.

Зауважимо, не всі із громадян, які звернулися до центру, потребували саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребувала надання правових консультацій та роз’яснень, які їм надали фахівці центру, інші — первинної правової допомоги, яких ми направили за цією допомогою в організації, з якими співпрацюємо. Бо одним із основних напрямків роботи центру, який виконує відділ взаємодії з суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, є налагодження мережі партнерів для забезпечення надання якісної первинної та вторинної правової допомоги жителям.

«Задля реалізації намірів про співпрацю підписуємо Меморандуми про співпрацю із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги, а також з юристами та адвокатами, які надають правову допомогу людям. З 01 липня і до сьогодні Центром було укладено близько 18 меморандумів. Така консолідація зусиль, спрямована на недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Ми налагоджуємо співпрацю з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, адвокатами, приватними структурами», - кажуть у Центрі.

До повноважень Центру також належить здійснення моніторингу виконання адвокатами зобов'язань, визначених у контракті, а також прийняття поданих адвокатами актів надання безоплатної вторинної правової допомоги. Цей напрямок роботи забезпечує відділ організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, який очолює Бондаренко Віктор Геннадійович.

За сто днів роботи відділом прийнято і опрацьовано 262 актів, поданих адвокатами, з них 5 — за дорученнями місцевого центру, інші – за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Центр також сприяє в роботі адвокатам, виділили окреме робоче місце для роботи адвокатів, об лаштовані комп’ютером та стаціонарним телефоном, а також місце для конфіденційних побачень з клієнтами.

«Важливим досягненням для роботи Центру – є справжня та щира подяка наших клієнтів. Мені та моїй команді дуже приємно, коли вони задоволені повертаються з подякою», підсумувала Олена Черьомуха.

«Також ми отримали відзнаку «Премія Люди Року» Волині в номінації «Відкриття року» - додала вона.



Учасники брифінгу:

1. Директор Луцького місцевого центру з надання БВПД - Олена Черьомуха;

2. Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами — Яна Чуріна;

3. Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами — Віктор Бондаренко.

Запрошені гості брифінгу:

1. Голова Громадської Організації Української Асоціації Журналістів — Хенрік Кошьчєльний;

2. Голова правління Волинської обласної організації В.Г.О. “Правозахист” - Василь Григорович Сорока;

3. Начальник Луцького районного управління юстиції Волинської області — Ігор Володимирович Оксенчук;

4. Керівник юридичної клініки “Ad Astra” Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки — Віталій Андрійович Єлов;

5. Громадська організація ”Волинська обласна організація ветеранів АТО” - Климчук Тетяна Дмитрівна;

6. Адвокат — Сергій Олегович Величко;

7. Адвокат — Олександр Максимович Повх;

8. Адвокат — Орест Ігорович Урин;

9. Адвокат - Іван Володимирович Мисюк;

10. Адвокат — Євгенія Вікторівна Коваленко;

11. Адвокат — Наталія Леонідівна Кушнір.

Довідково. За перші сто днів роботи вдалося запустити роботу центру: зареєструвати центр, обладнати приміщення меблями та офісною технікою, підібрати кадри (станом на 05.10.2015 працює 14 чоловік), вирішити багато технічних питань з обслуговування. А також необхідно було дати знати про себе громадянам і, найголовніше, розпочати прийом клієнтів і вирішувати їхні проблеми. Цю проблему нам допомагали вирішувати органи місцевого самоврядування, голови районних держаних адміністрацій та органи виконавчої влади, засоби масової інформації, які завжди відгукувались на наші запити.

Станом на 07.10.2015 року працівники Луцького МЦ з надання БВПД прийняли 422 громадян, прийнято 140 рішення про надання БВПД, видано 127 доручення адвокатам.

Робота із прийому громадян проводилась відділом попередньої роботи з клієнтами, який очолює начальник Чуріна Яна Валеріївна, до речі – кваліфікований юрист. За віковою категорією переважали клієнти віком від 36 до 60 років та понад 60 років. Найчастіше громадяни звертаються з питань соціального захисту, призначення субсидій, сімейного та житлового права. А також спадкування.

Географія клієнтів показала, що 71 % клієнтів жителі м. Луцька, 11% - жителі Ківерцівського району, 2% - Рожищенського району, 9% - Луцького району, 7 % - інше.

Більшість клієнтів, яким потрібна допомога, є малозабезпеченим, які не мають можливості добратися до центру. Це питання вирішується різними способами: приймаємо документи поштою, мали кілька прийомів громадян вдома. Наказом директора Луцького МЦ з надання БВПД утворено виїзну групу консультування громадян та прийому документів працівниками центру, затверджено її графік роботи на IV квартал 2015 року.

Доцільним буде розпочати роботу із органами місцевого самоврядування, головами міських та районних рад щодо залучення коштів з місцевих бюджетів на фінансування Програм правової допомоги населення і спільної роботи над вирішенням проблем їхніх жителів. І у центрі вже над цим працюють.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ВВВ Показати IP 9 Жовтня 2015 19:16
на 2му фото Штірліц "непомітно" роздивляється ножки)))
г до ВВВ Показати IP 10 Жовтня 2015 08:15
це хто оксенчук??? та він стоїть і у черзі на безоплатний поцілунок!!!
Юрист Показати IP 10 Жовтня 2015 14:30
Величко, Урин, Коваленко- як юристи повні НУЛІ. а Коваленко на Першому місці 000000;
Шрек до Юрист Показати IP 3 Лютого 2016 21:47
Коваленко - не юрист, а PR-ист

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus