USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучани десять років не можуть приватизувати кімнати в гуртожитку

27 Квітня 2015 17:36
Лучани, які мешкають в будинку на бульварі Дружби Народів, 4, не на словах знають як це – боротися за право мешкати у гуртожитку. Будинок на більше ніж 100 квартир – власність ПАТ «Електротермометрія». З 2004 року мешканці цього будинку не можуть приватизувати житло, хоча й мають на це повне право, гарантоване законодавством.

Кожну кімнатку, яку лучани винаймають по кілька десятків років, мешканцям пропонують викупити за ринковою ціною.

Про це стало відомо під час виїзного засідання комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 27 квітня.

До депутатів міської ради звернулися мешканці гуртожитку, який належить ПАТ «Електротермометрія», за адресою бульвар Дружби Народів, 4.

Епопея з гуртожитком від «Елетротермометрія» триває з 2004 року. Саме тоді мешканці гуртожитку почали добиватися приватизації житла. Більшість цих людей живуть в будинку не по 10, а по 20-30 років. Кількадесят років вони віддали підприємству, вкладали кошти в ремонт кімнат, які їм надавало підприємство, а нині не можуть його приватизувати. Річ у тім, що гуртожиток включили до статутного фонду підприємства під час його корпоратизації.
Нагадаємо, конфлікт між мешканцями гуртожитку та їх власниками існує уже давно. Лучани зверталися й до обласної ради, побоюючись, що їх кімнати можуть продати «лівим» людям, і вони опиняться без даху над головою. Зверталися вони й до міської ради. Депутати у червні 2014 року проголосували за те, щоб гуртожиток, який належить ПАТ «Електротермометрія», передали у комунальну власність.

Проте конфлікт досі не вирішили. Представник мешканців Сергій Сачук розповів, що гуртожитські кімнати, в яких вони мешкають по 20-30 років, їм пропонують викупити за ринковими цінами.
«Мешканці нашого будинку не раз зверталися до керівництва «Електротермометрії». Але адміністрація нам назустріч не йде. Остання пропозиція була така: нам пропонують викупити житло за комерційними цінами. Ми вважаємо, що він незаконно був переданий у власність підприємства», - зауважив лучанин

З’ясувалося, що під час корпоратизації (процедури перетворення державного підприємства в акціонерне товариство) гуртожиток якимось дивом включили до статутного фонду, порушивши тим самим закон.

Ситуація ускладнилася ще й тим, що це порушення закону узаконив Верховний суд України.

Так, юрисконсульт підприємства Юрій Волчук, який представляв інтереси ПАТ «Електротермометрія» під час зборів, повідомив, що ситуація виникла ще десять років тому.
У 2004 році мешканці гуртожитку вирішили поборотися за свої права і подали до суду з проханням передати гуртожиток в комунальну власність, з подальшою приватизацією. У суді першої інстанції їм вдалося виграти. Проте Апеляційний суд цю ухвалу скасував, Касаційний суд, а потім Верховний суд України, також підтримали рішення Апеляційного суду.
І хоч гуртожиток був включений до статутного фонду підприємства незаконно, та рішення судів кажуть про протилежне. В цій ситуації адміністрація ПАТ «Електротермометрія» бачить єдиний вихід – викупити квартири.

«Позиція адміністрації така: можливий лише викуп у зв’язку з тим, що ПАТ «Електротермометрія» має документ про те, що товариство володіє цим майном. Адміністрація не збирається виселяти тих, хто на законних підставах проживають в гуртожитку. Ті, хто більше 10 років проживають на законних підставах, мають право викупити квартири. Буде визначена ціна, яку затвердить комісія директорів і акціонерів. Рішення щодо безплатної передачі гуртожитку, на даний момент, адміністрація не збирається приймати.

Бо навіть якщо безплатно передадуть, то податкова інспекція стягне з акціонерів товариства суму, яку не доплатили. Вартість квартир визначать згідно ринкової ціни», - пояснив представник підприємства.
Член комісії, депутат міськради Богдан Шиба пояснив: передача гуртожитку до статутного капіталу незаконна. Свого часу у 2007-2009 роках 66 таких колишніх гуртожитків на один день прийняли в комунальну власність, а потім дали мешканцям приватизувати житло. Однак гуртожиток ПАТ «Електротермометрія» був винятком.

Самі ж мешканці гуртожитку припускають, що приміщення оформили не як гуртожиток, а як виробничі цехи. Або ж керівництво підприємства заплатило «куди треба» і купило гуртожиток разом з мешканцями.

Власне, заслухавши усі сторони конфлікту, депутати оголосили перерву в засіданні комісії. Днями адміністрація підприємства пообіцяла надати всі наявні документи, які підтверджують, що ПАТ «Електротермометрія» є власником гуртожитку та надасть копії усіх судових рішень.
Після того, як ці документи вивчать, лучанам нададуть відповідь.

Однак, припустив член комісії, депутат міської ради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, лучанам доведеться позиватися з адміністрацією підприємства і вимагати визнання незаконним набуття права власності на гуртожиток «Електротермометрією».

«Ми вам можемо порадити, допомогти скласти позов, але за свої права повинні боротися саме ви», - наголосив він.

Власне, лучани не проти й судитися. Головне, аби вони все ж змогли приватизувати житло, де мешкають кілька років. Адже викупити маленькі гуртожитські кімнатки і раніше було неможливо для сімейного бюджету, а зважаючи на сьогоднішні ціни на ринку нерухомості, - й поготів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Каям(SKF-який живе н Показати IP 27 Квітня 2015 20:03
Співчуваю вам сусіди, як через бюрократію ВИ стали заложникали корупційної системи.З волею до перемоги.
Шибі брехуну Показати IP 27 Квітня 2015 22:13
Прискакав забув як сам відмовив мешканцям в 2006 році взяти на баланс міста цей гуртожиток скільки Бабла скочив ви...док!!!!!!!!
Патріот Показати IP 27 Квітня 2015 22:18
Черговий піар-хід Осіпова-Поліщука..Осіпов в сій час багато чув про успіхи молодого адвоката Осіпова.Однак з життєвим досвідом розумію,що Осіпов будував собі піар-карєру на злочиних грошах.Не зароблених, а вкарадених в вкладників Західінкомбанку.Ти ж адвокат а лепечеш,що подасиш новий позов.Який суд і що скасує, якщо є рішення ВСУ про узаконеня включення в статутний фонд підприємства.А що законо що протизаконо якраз суд і визначає.СУД ВИЗНАЧИВ,А Осіпов вже і рішення суду рахує незаконими,Як він адвокатом став він хоч якісь закони знає,чи за нього все помічники роблять.Щей Шибанутий там притусувався))Та цеж за його мерства прийто рішення міської ради про передачу в КВ гуртожитків крім цього!!??))А якби було таке рішення винесене в свій час до моменту створення статуту ПАТ,гуртожиток приватизувалиб.Так що це не Електроментрія така розумна,а міськрада така тупа була.А мешканцям можна лише поспівчувати.Терер щоб це виправити,треба виключити гуртожитки з статутного капіталу та прийняти рішення міськради,але чи на це піде Електрометрія.
ВН Показати IP 27 Квітня 2015 23:13
Не тошнить піарити цих?
Промбут-6 Показати IP 27 Квітня 2015 23:19
Люди зайдіть до нас ,ми розкажем правду про Бондарука Осіпова ці рейдери нас заклали в банк взяли кредити і забули їх повернути гоніть їх в шию .
Патріот до Промбут-6 Показати IP 28 Квітня 2015 08:06
Ви ще розкажіть кому належать колишні гуртожитки Промбуд 6.!!!Ці рейдери не гребували нічим,нелюдськими долями не законими інтересами держави.Шахраї вони і в Африці шахраї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus