USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ніколи більше: лучани запалили свічки у пам’ять про жертв єврейської трагедії

13 Вересня 2016 11:50
У Луцьку запалили свічки в пам’ять про одну з найтрагічніших сторінок Голокосту - масове вбивство євреїв, які проживали в місті та на околицях.

Місцева еврейська громада та лучани зібралися біля стін єдиної вцілілої синагоги у місті, аби згадати про те, що більше ніколи не повинно повторитися.

Захід у пам’ять про жертв трагедії, «шоа» (одна з назв цієї трагедії, іврит), відбувся 12 вересня, біля приміщення колишньої великої хоральної синагоги на вулиці Данила Галицького. Організували подію члени меморіальної фундації «Сефер Волинь», Іудейська ортодокасальна громада міста Луцька, ініціативна група "Збережемо древній Луцьк", Центр міжнаціональної пам'яті Волині.



Не всім відомо, що до 1941 року Луцьк був переважно єврейським містом. Іудейська громада міста складала 80% населення. Українці та поляки складали 20% від містян, які населяли Луцьк того часу.

В серпні-вересні 1942 року, під час окупації Луцька, фашисти знищили близько 17 тисяч євреїв, які проживали в місті та на околицях. На місті розстрілу нині встановлено меморіал пам’яті.
Як зауважили організатори заходу, наразі меморіал пам’яті жертвам Голокосту знаходиться в проблемному для доїзду місці - на території Гнідавського цукрового заводу. Еврейська громада має надію, що в найближчому майбутньому до цього пам’ятника жертвам страшної трагедії єврейського народу буде облаштований окремий доїзд.
зі слів голови правління іудейської ортодоксальної общини Луцька Мойше Меїр Матусовський, в останній місяць напередодні єврейського нового року іудеї мають шанс зробити останні хороші записи в книзі буття, яку нотує за кожним господь.
«Головне що повинен зробити кожен, аби цей запис був хорошим – це пам’ятати. Не можна забувати про тисячі людей, які віддали свої життя, захищаючи свою національність та традиції» - пояснює Мойше Меїр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 13 Вересня 2016 16:27
троха є в нас євреїв Луцьку, деякі обличчя навіть впізнаю, але прийшли не всі
тора Показати IP 13 Вересня 2016 18:11
трагедія єврейського народу закінилась 1945 році .коли закінчиться трагедія українського народу...........................
сусід сінагоги Показати IP 13 Вересня 2016 21:51
Одне питання, живу в домі якраз навпроти сінагоги, навіщо вони водою намалювали дві молнії, які були скажімо так символом СС в фашиській німеччині, якщо вони ж і молились за те що ті ж німці вбили євреїв.....
Буба Показати IP 15 Вересня 2016 09:59
навіщо вони водою намалювали дві молнії- а щоб знову нити про антисемітизм

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus