USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Лучанин Богдан Кравчук - «дитина сонця», яка продовжує ламати стереотипи

27 Липня 2015 19:00
Історія лучанина Богдана Кравчука прогриміла у ЗМІ обласного і всеукраїнського рівня минулого року, коли юнак із синдромом Дауна успішно склав ЗНО і вступив до Східноєвропейського національного університету на історичний факультет.

Богдан – «дитина сонця» і світла. І хоча йому вже 20, він не розгубив цієї світлості ні краплиночки. Він – студент, просто обожнює історію, любить вчитися, займається спортом і прихильний до тих, хто його оточує. Добрий, чуйний та ніжний, а ще – найкращий, - йдеться на сайті Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

«Дитина була бажана, дитина була найкраща. Звісно, мені, як матері, не відразу вдалося прийняти ситуацію, діагноз, який поставили Богдану. Якщо я скажу, що прийняла відразу, змирилась і сприйняла, це буде неправда. Все це пройшло через серце, через страждання, міркування. Мені вже було неважливо, хто винен і як сталося, для мене постало питання - що робити», - розповідає мама Богдана Євгенія Кравчук.



Як би важко не було родині із сонячним хлопчиком, у якого волею долі у генетичному коді виявилася одна зайва хромосома, вони вчилися жити із цим усі разом. Більше того – радіти життю, навчити дитину пізнавати його.

«І 5 хвилин не було, щоб він залишався сам. Був у нього такий чудовий дідусь Василь Остапович Кравчук. Він був палким патріотом України, знав дуже добре історію нашої країни, розповідав Богдану про козаків, про гетьмана, про історію України. Богдан захоплювався і з захопленням слухав це все», - продовжує свою розповідь Євгенія.

Дідусь розповідав хлопчикові найрізноманітніші історії. Замість звичних дитячих іграшок найліпшим подарунком на день народження була книга.



«Історія мені сподобалась, бо я читаю багато книжок, набираюся розуму. Я маю цілу бібліотеку з історії. Читаю українську літературу, щоб швидше розвиватися. Ми – наймогутніші! Нас ніхто не зламає, в нас є український дух!», - зазначає Богдан.

Богдан – єдиний в Україні студент вишу із таким діагнозом. Це коштує йому неабияких зусиль - він читає і тренується постійно, займається із репетиторами. Вивчає мови, вчиться ділитися своїми знаннями із викладачами. Мама намагається вкласти в свою дитину усе можливе, використовує кожен шанс для його розвитку.

«Вкладати праці треба було багато. Я думаю, що всім батькам, які мають таких дітей, треба уважно спостерігати за своїми чадами. Якщо дитина проявляє до чогось якийсь інтерес, то треба зробити все для того, щоб розвивати її саме в тому напрямку. У нашому світі не існує таких ліків, які забрали б оцю зайву хромосому з організму моєї дитини, але чула багато рекомендацій про дельфінотерапію. Дуже мені хотілося, щоб моя дитина поплавала з дельфінами. Але, на жаль, такі кошти в сімейному бюджеті було важко зібрати. Відтак, дельфінотерапію син отримав завдяки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», - розповідає мати.



Фонд «Новий Луцьк» надав Богдану можливість отримати 9 сеансів дельфінотерапії. Мама була неабияк здивована, коли на її запит до Ігоря Палиці відгукнулися дуже швидко.

«Мені ніколи нічого не давалося в житті задаремно. Контакт з дельфіном мав позитивний вплив, це - однозначно. Я помітила це по своїй дитині. Богдан після сеансу приходив у номер і спав. Його вдень не заженеш спати. 9 сеансів ми прийняли з дельфінами. Це були позитивні емоції», - резюмує Євгенія.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
коля Показати IP 27 Липня 2015 19:15
прекрасно-завуальована реклама фонду. відмінно. Цікаво, а чому людей з цією хворобою виокремлюють як "сонячних"? А як називати тих у кого ДЦП, вроджені пороки, незрячих, глухонімих?
Таня до коля Показати IP 27 Липня 2015 22:16
Знаєте, Миколо....прикро читати такі коментарі, я знаю, як цій сім ї важко, а фонд допоміг тим, чим міг. У Богдана було дуже багато позитивних емоцій від відвідування дельфінарію .
вася Показати IP 27 Липня 2015 20:04
Молодець! А мамі треба давати медаль за мужність, терпіння і витримку.
Панас Показати IP 27 Липня 2015 20:46
Я за Богдана дуже радий!
ще не зовсім свідоми Показати IP 27 Липня 2015 21:22
повністю підтримую васю і Панаса. Мужній хлопець і терляча мама.Хай Вас Бог обепігає!
беня Показати IP 27 Липня 2015 21:44
яка все-таки чудова, добра, чуйна, розумна, досвідчена, порядна, щира, доброзичлива, чесна, щедра, безкорислива, людина наш ігор петрович палиця. коли бачу його портрет - не можу стриматися щоб не розцілувати. всього вам, ігоре петровичу, і щоб без наслідків.
Віра Показати IP 27 Липня 2015 21:57
Мама і сімя заслуговують великої поваги! Молодець, Богдан! Нехай він приносить своїй Мамі і рідним лише радість!
Андрій Луц Показати IP 27 Липня 2015 22:11
Знаю цього Богдана знав його дідуся дуже був хорошою людиною богдан як вчився в 7 класі то він вчителю навіть фору давав дійсьно він дитина дуже розумна рівних йому немає .
Яна Показати IP 28 Липня 2015 10:54
Захоплююся Жінкою, яка робить усе можливе й неможливе для своєї дитини.
Лучанка Показати IP 28 Липня 2015 14:44
Шановні язикаті! Вас потрібно засунути у шкуру цієї дитини та цієї мами ! Напевно ваші батьки вас не навчили співчувати та бути свідомими громадянами. Як же ж ви будеде виховувати своїх дітей, коли не цураєтеся писати таке. Я так мислю, що на де-кілька виродків у нашій державі побільшало і ще побільшає.
криворожанка до Лучанка Показати IP 28 Липня 2015 21:40
шоп когось засунути в чиюсь шкуру, треба цю шкуру спершу зняти з попереднього власника.
Віктор Матора однокл Показати IP 30 Липня 2015 20:02
Дорогий Богдане! Я дуже радий за тебе, що ти оздоровився і відпочив разом з дельфінами, отримав багато незабутніх вражень. І взагалом ти найрозумніший і найдобріший з тих, що я знаю на світі. Євгенія Миколаівна! здоров'я, терпіння Вам і Богдану. Ви - найсильніша!
Богдан до Віктор Матора однокл Показати IP 31 Липня 2015 00:26
Дякуємо! Приходь до нас. Будемо раді.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus