USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк співав «А я не москаль»: концерт Ореста Лютого

24 Листопада 2014 00:14
До Луцька з концертом «Лагідна та сувора українізація» в неділю ввечері, 23 листопада, завітав професор антропології Орест Лютий та антитоталітарний музичний гурт «Сталін унд Гітлер капут».

Відразу ж після першої пісні, якою хлопці привітали глядачів, Орест Лютий попросив покинути залу всіх емоційно нестійких та неврівноважених людей, схильних до екстремізму, тероризму, побутового насильства, а також тих, хто має проблеми з серцем чи почуттям гумору. Особам до 18 вхід також заборонили.

Авторський проект Ореста Лютого (а саме під таким псевдонімом виступає митець, телеведучий та письменник Антін Мухарський) розпочався 1989 року, коли він написав першу пісню «А я не москаль». Зі слів самого автора, це був час, коли він був «трохи москалем», бо ж народився у СРСР і служив у радянській армії. Але зі стартом проекту все змінилося – він усвідомив себе українцем. Заразом, Лютий запитав у зали, чи є на концерті москалі. Публіка мовчала. А чи є хохли? І тут обізвалося кілька голосів, на що Орест висловив припущення, що, мабуть, ті, хто відгукнулися, не до кінця розуміють значення цього слова. Бо хохол, за словами професора антропології, – це той, хто прислужує москалеві.

Метою проекту «Лагідна та сувора українізація» стало перероблення на український манір російського шансону. Тому наступна пісня під назвою «Вагони повнії москалів» лунала на мотив «Шаланды полные кефали». Гурт присвятив її Герою України Роману Шухевичу.

Із присвятою були й пісні «Ах, Бандеро, український апостол» – Степану Бандері та «Пісня про далеку Батьківщину» - Василю Стусу.

«Стоїть верба поблизу лісу» Орест Лютий виконав на мотив пісні Григорія Лєпса «Рюмка водке на столе» – переспів із Олександра Пушкіна «У лукоморья дуб…». Текст цієї пісні артисту надіслав письменник Антін Мухарський, якого Орест, з його слів, знає лише з Фейсбуку. У того – п’ятеро дітей, проблеми з дружиною, він же – профессор антропології – не те, щоб неодружений – навіть незайманий!

Після першої частини «Лагідна українізація» була перерва, на якій всі охочі могли придбати собі диски із піснями Ореста Лютого, а також альманах «Майдан. (Р)еволюція духу» та кілька книг письменника Антіна Мухарського – його автобіографічний роман «Доба» та збірку повістей «Після злучення тварина сумна». Цікаво, що «Майдан. (Р)еволюція духу» можна було придбати лише у вигляді альманаху із фотографіями за 250 гривень, тоді як лише текстового, але значно дешевшого – 50 гривень на Форумі видавців у Львові, такого ж видання не було.

Друга частина – «Сувора українізація» – виявилася значно жорсткішою у плані лексики та висловлювань Ореста Лютого за першу. Звучали нецензурні слова. Справедливості ради зазначимо, що артист питав у зали, що робити з лайкою у пісні – заміняти її на звук «пііі», чи співати, як є. Глядачі оплесками одностайно проголосували за другий варіант.

Так, на мотив «Владимирского централа» лучани почули «Лук’янівське СІЗО» – пісня-нагадування всім чиновникам, що влада – це не назавжди.

За «Сплять кургани в темряві» Янукович навіть пообіцяв Оресту Лютому та гурту «Сталін унд Гітлер капут» «повідривати все, що можна відірвати». «І що, – не міг не втішитися артист, – подивіться, де зараз Янукович і де я – стою перед вами і виконую цю пісню».

Якщо вже і згадувати колишню владу, яка «як щури втекла з країни», то Лютий заспівав і пісню, присвячену, чи то пак, написану про пана Табачника – «З чого починалась Московія».

Ще з однією присвятою була «Идет кацап по городу» – адресована депутату Держдуми Росії Валерію Рашкіну, який подав заяву до Генпрокуратури України з проханням доставити Ореста Лютого та його команду в Росію для судового процесу.

З нецензурних, але всіма любимих, що підтвердили гучні овації лучан, артист заспівав «Путін х**ло».

Завершив виступ на оптимістичній ноті піснею «Я єсть народ». Двічі виходив на біс.

Зазначимо, що в Луцьк мав приїхати і Антін Мухарський як письменник, а не як артист Орест Лютий, із презентацією свого альманаху «Майдан. (Р)еволюція духу». Захід спочатку перенесли, а потім взагалі відмінили. Як повідомили Інформаційному агентству Волинські новини у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва, що на пр. Волі, 2, де мала відбутися презентація, автор запізнюється, тому представлятиме книгу за півгодини до концерту – о 17:30. Відразу скажемо, що і у вказаний час ніякої презентації не було.

Всім, чим обмежився артист Орест Лютий – це згадати зі сцени свого знайомого лише через Фейсбук Антіна Мухарського та показати публіці його книгу. Тому з самим автором альманаху лучанам поспілкуватися не довелося.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Анонім Показати IP 24 Листопада 2014 06:29
Змавпуем всьо..:)
Антiн Показати IP 24 Листопада 2014 07:22
Множинна особистість - це психічний розлад диссоциативного типу. Це психічне явище, феномен, при якому людина володіє декількома (двома і більше) різними особистостями (або його станами). Зміна його станів зазвичай супроводжується втратою пам'яті, яка виходить за рамки нормальної забудькуватості. Видалення пам'яті служити своєрідним «перемикачем» між різними його-станами. Симптоми роздвоєння особистості повинні спостерігатися незалежно від того, чи вживає людина якісь психотропні речовини чи лікарські препарати. Основними рисами розщеплення особистості є деперсоналізація (перекручене сприйняття самості) і дереалізація (перекручене сприйняття інших людей, їх нереальність). Така людина часто виглядає з боку як індивідуум, відокремлений від представленої реальності. Деперсоналізація викликає у хворих відчуття зміни меж власними тілами, можливість спостерігати за діями самого себе з боку. При дереалізації людям з синдромом диссоциативного розлади буде вкрай важко ідентифікувати іншу людину через уявлення ii нереальності. Зазвичай кількість альтернативних особистостей коливається близько 15. Лікування складне, проводиться комплексно, медикаментозними та психіатричними методами. Джерело: http://medterms.com.ua/blog/mnozhinna_osobistist/2014-07-02-3349
Хлоп Показати IP 24 Листопада 2014 07:54
I не скакали при цьому! Москалi!(((
Анонім Показати IP 24 Листопада 2014 08:01
Людям подобається. Я не москалька, але мабуть з іншого тіста. Я проти національного розмежування. Ще шлюби українок з іноземцями забороніть
ага до Анонім Показати IP 24 Листопада 2014 14:55
коментар було видалено
Штефан, Луцьк Показати IP 24 Листопада 2014 08:28
Не буду про кацапів та москалів, бо модератор видалить. Ви, вочевидь, зрозуміли, що я хотів про них сказати. :)))
Анонім до Штефан, Луцьк Показати IP 24 Листопада 2014 10:11
невже "москалі - не мавпи!"?
Лучанин Показати IP 24 Листопада 2014 08:48
"Друга частина – «Сувора українізація» – виявилася значно жорсткішою у плані лексики та висловлювань Ореста Лютого за першу. Звучали нецензурні слова. Справедливості ради зазначимо, що артист питав у зали, що робити з лайкою у пісні – заміняти її на звук «пііі», чи співати, як є. Глядачі оплесками одностайно проголосували за другий варіант." - Українізація - це виявляється забруднення мови лайкою. В нас і так мовою ніхто нормально не володіє, вона і так забруднена лайкою, а тут ще таку українізацію пропонують. Одне слово "патріоти"
Mik (галицька миша) Показати IP 24 Листопада 2014 10:21
Треба вчитися сприймати О.Лютого з почуттям гумору.
Анонім до Mik (галицька миша) Показати IP 24 Листопада 2014 14:15
Вчитись сприймати лайку - це деградувати. Нормальна людина ніколи лайку не буде вважати за норму. Тим більше за норму рідної мови.
ой лемкі збийтесь до Анонім Показати IP 24 Листопада 2014 14:56
Фаріон ти?
Mik (галицька миша) до Анонім Показати IP 25 Листопада 2014 12:10
Що ж робити? Ми всi - "пicлярадянськi". (Принаймнi, наше поколiння; я старший за О.Лютого на 9 рокiв.) I як же нам жити без матюкiв? Щодо пана Ореста, його, в першу чергу, треба сприймати як зразок сучасного митця, як талантовитого автора й виконавця.
Mik (галицька миша) Показати IP 24 Листопада 2014 10:25
Пошукайте на моєму блозi: я також переробив росiйську пiсню "Одессит-Мишка" на український манiр. В кого вийшло вдалiше: в галицької мишi, або в О.Лютого?
Джулія Показати IP 24 Листопада 2014 12:55
Концерт-Море позитиву і драйву!!!
Кримчанка Показати IP 24 Листопада 2014 13:48
Нацiоналiзм-це скритий фашизм.
хто такі Кримчянє? до Кримчанка Показати IP 24 Листопада 2014 14:59
рабське бидлоття . - істоти кацапскі иди н*х*й кончянка - кримчанка
Кримчанка Показати IP 24 Листопада 2014 13:50
Министр иностранных дел Германии Франк-Вальтер Штайнмайер в беседе с читателями Spiegel Online сказал, что Украине не стоит рассчитывать на вступление в НАТО, а также добавил, что и вопрос о вступлении в Европейский Союз – тоже не для Украины. Штайнмайер убежден, что над этими вопросами еще придется работать целым поколениям...
галина до Кримчанка Показати IP 25 Листопада 2014 11:58
Ай спавді, ні Росіяни ні комуністи не зацікавлені в сильній квітучій Україні і ніколи ми не будемо не, як Швеція, а хоча б, як Польща. Тому, що наш перший президент Кравчук зробив найбільшу помилку в історії України, зразу ж після від"єднання від СССР, потрібно було ком. партію заборонити і не допустити до влади росіян, так ,як це зробили прибалтійські держави, і ми вже були б давно і далеко попереду, на цей уряд нам теж сподіватися нічого, ЖАХ! Нещасні наші Українці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus