USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк - у жалобі: похорони Героя

25 Березня 2015 15:23
В останню путь провели лучанина Дмитра Гончарука. Перед героєм-захисником Батьківщини ставали на коліна, так волиняни віддали шану українському воїну.

Прощання з Героєм відбулося сьогодні, 25 березня, у Луцьку. Відспівування загиблого розпочалося о 12:00 в Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

Дмитро Гончарук трагічно загинув 20 березня у Сєвєродонецьку Луганської області. А народився захисник Батьківщини у Луцьку 1977-го року. Навчався у ЗОШ № 20, працював на Луцькому державному підшипниковому заводі. Перед призовом на військову службу був ковалем на приватному підприємстві, проживав у селі Зміїнець. Був призваний на військову службу 27-го серпня 2014 року та брав участь в антитерористичній операції на сході України у Донецькій та Луганській областях.
Після відспівування до присутніх звернувся митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Він наголосив, що важливо, аби ми своє життя проживали так, щоб потім про нас пам’ятали й згадували із добром.

«Вкотре ми сумуємо в цьому храмі за нашими героями, які відходять у вічність. Щоразу ми вершимо молитву й сподіваємося, що це - останній похорон, але знову приходить мить і на національних стягах вивішують чорну стрічку. Сьогодні ми із жалобою звершуємо заупокійне богослужіння і сподіваємося, що це все скоро закінчиться. У житті головне не те, скільки ти проживеш, а те як і що тобі напишуть на могилі, що ти лишиш після себе. Дмитра ми запам’ятаємо як Героя!», - наголосив духівник.
Коли загиблого воїна виносили з храму, то люди вишикувалися вздовж, дехто ставав на коліна.
Зауважимо, що на громадську панахиду не прийшли перші особи області й Луцька. Це обурило рідних.

«Як призивали нашого Дмитра, то за півдня усе зробили, пройшов медкомісію й на другий день забрали. А як прощатися, то навіть не прийшов ні голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, ні Луцький міський голова Микола Романюк. Окрім того, ми хотіли, аби була панахида в центрі міста, а не на кладовищі, а районний комісар нас проігнорував», - сказала рідна сестра загиблого Алла.

Після того, як труну із загиблим воїном поклали в авто, рідні не захотіли одразу їхати, мовляв, тут є багато людей й вони хочуть попрощатися з Дмитром, а змоги усім їхати на кладовище немає.

У зв’язку з цим, біля драмтеатру почали встановлювати колони, стільці й планували продовжити процесію на Театральному майдані. Рідні загиблого дорікнули комісару Луцького району Василя Худику за організацію похорону.

У коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини військовий пояснив ситуацію.

«У мене є блокнот із записами (ред. – демонструє репортеру), де все розписано поетапно. Усе це ми узгодили з рідними. Згідно зі списком і відбувалася процесія: відспівування в соборі, потім дорога на кладовище й там панахида. Ну що ж тут скажеш. Це - біда, трагедія, в людей - емоції. Ми дослухаємося до них», - розповів комісар.

Рідні загиблого почали говорити, мовляв, комісар не належно підійшов до організації похорону, адже Богдана привезли троє військових, двоє не з Луцька, яким комісар не міг знайти помешкання для ночівлі. Відтак рідні загиблого запропонували військовим свій дім.

Втім, один із військових каже, що насправді конфлікту немає жодного, а комісар - людина слова й один з тих, хто дійсно по совісті й честі зайнявся організацією похорону.

«Коли ми приїхали, то був поганий зв’язок й комісар був у зоні недосяжності, нам запропонували ночівлю рідні загиблого. Ми погодилися. Потім з’явився зв'язок із комісаром - ми йому сказали, що все гаразд, питання з ночівлею вирішено. Я вам так скажу, що Василь Худик – це та людина, яка справді від самого початку турбувалася про нормальний довіз загиблого. Він ще дзвонив до нас, як на сході ми були й везли Богдана», - наголошує заступник командира, майор 4-го ОМБ Юрій Хан.

Відтак рідні загиблого вирішили не діставати з машини Дмитра й поїхали в село Гаразджа, де відбулася громадянська панахида. Захоронили Героя на Алеї почесних поховань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus