USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьке самоврядування: виживання чи розвиток

24 Квітня 2014 15:52
Зробити органи місцевого самоврядування справжніми господарями у містах планують завдяки реформі місцевого самоврядування.

Реформу самоврядування в Україні обговорювали під час круглого столу у Луцькій міській раді 24 квітня.

Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що тема самоврядування є однією із злободенних тем. З його слів, у країнах Європи існує самоврядування розвитку, а в Україні – самоврядування виживання. Говорячи про майбутню реформу самоврядування, він застеріг, що вона не відбудеться автоматично після прийняття відповідного закону. З його слів, важливо, щоб необхідність реформи зрозуміло усе суспільство, тому концепція передбачає декілька етапів реформування.

До того ж, децентралізація повинна мати під собою фінансову складову. Так, наразі серед джерел наповнення міського бюджету - податок з дохід фізичних осіб та плата за землю. Також надходять окремі платежі, такі як платіж до бюджету від першої реєстрації транспорту. Пропонується в розпорядженні територіальної громади залишати 50% податків з прибутків підприємств. Також джерелом надходжень у місцевий бюджет може бути екологічний податок. На рівні області планують створити виконавчі комітети заміть адміністрацій, а представником Президента або Прем’єр-міністра буде префект. Щодо того, чи очолюватиме виконком голова облради, тривають дискусії.

Також пропонується кошти державного бюджету розподіляти відповідно до кількості населення регіону та надавати в розпорядження місцевих громад, які рекомендуватимуть,як їх використовувати, під час формування місцевого бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
преса Показати IP 24 Квітня 2014 18:44
Самоврядування, яке цивілізований світ облаштовував століттями, у Луцьку під час "круглого столу" "відмінив" депутат міської ради Богдан Шиба. Він висловив думку, що "нинішня реформа місцевого самоврядування - це той інструмент, яким ми допоможемо путінським сепаратистам Сходу". Цікава, "оригінальна" і, як завжди, смілива думка депутата. Одним реченням перекреслено те, чого досягли країни Європи і США, починаючи від "закону кольта" до найновітнішої історії. Думка безапеляційна і непорушна, як кам’яна брила. Може й тому з 2010-го року цьому з оригінальними думками сміливцю ніхто не може підібрати посади: ні прихильники і побратими режиму Януковича, ні побратими по секті "Батьківщина", ні сучасні "сепаратисти". Твердість характеру і "оригінальні" думки іноді стають на перешкоді не лише до загального прогресу, а й до приватного. Разом з тим виникає банальне запитання: як пояснити про перші сором’язливі спроби самоврядування пересічним громадянам чи «натовпу», якщо їх не розуміє людина, яка кілька років стояла біла керма самоврядування обласного центру? Нонсенс!
Іван Показати IP 25 Квітня 2014 09:45
Кожна людина має право на власну думку, в тому числі колишній мер. Шиба підтримує реформу і врахувати його досвід не було б зайвим. Богдан Павлович переживає за те, щоб не було формального перейменування і передачі повноважень тільки на папері, бо тоді кожна область стане окремою "республікою".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus