USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Старе місто» Луцька може втратити свої межі

17 Грудня 2014 17:02
Депутати Луцькради хочуть відмінити рішення про межі історико-культурного заповідника в обласному центрі. Запевняють, що коли цього не зробити, то «Старе місто», завдяки статусу заповідної зони та незацікавленості в ній інвесторів, за кілька років стане сміттєвою ямою.

Про це йшлося під час засіданні постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою сьогодні, 17-го грудня.

Зі слів начальника відділу охорони культурної спадщини, управління культури міської ради Петра Троневича, межі території «Старого міста» затвердили не законно, а лише посилаючись на відповідні існуючі положення – розробили Генеральний план.

«У зв’язку з цим, люди втратили можливість приватизувати землю чи свої квартири. Про те, що необхідно відмінити межі території заповідника говорили ще в 2007-му році. Щодо цього, Кабмін пропонує таке визначення як комплекс історичних споруд, де потрібно визначити об’єкт і територію навколо нього», - інформує Троневич. Таким чином, під дію статусу підпадатиме не вся територія, а лише певні об'єкти і територія навколо них.
Окрім того, як каже посадовець, ще однією підставою для відміни рішення про межі території заповідника є те, що 28-го листопада 2014-го року Волинська ОДА затвердила нове положення про «Старе місто». Відповідно, першопочатковий документ, на який посилалися, визначаючи межі, - уже не існує.

«Що ж тут дискутувати, якщо «Старе місто» не розвивати, то це буде сміттєва яма за кілька років. Туди не хоче іти інвестор, бо не можна нічого приватизувати», - висловив свою точку зору члени профільної комісії Сергій Волик.

Так, учасники засідання одноголосно підтримали проект рішення й рекомендують депутатам під час чергової сесії затвердити його, аби межі «Старого міста» не були визначені.

Окрім того, проект рішення передбачає й рекомендації для адміністрації Державного історико-культурного заповідника в Луцьку:

- виготовити документацію з визначення меж територій пам’яток, які перебувають на його балансі, та державні акти на землю;
- виготовити документацію з визначення меж охоронних зон заповідника, враховуючи план зонування території міста Луцька;
- відкоригувати генеральний план Державного історико-культурного заповідника в місті Луцьку;
- подати виготовлену документацію з визначення території та охоронних зон заповідника, а також відкоригований генеральний план Державного історико-культурного заповідника в місті Луцьку на затвердження сесії Луцької міської ради.

Зауважимо, що за станом на сьогодні 41 гектар вважається територією «Старого міста». Також Генеральний план історико-культурного заповідника в місті Луцьку включає 19 пам’яток архітектури національного значення, 58 пам’яток місцевого значення, 14 об’єктів заповідника та інших міських закладів культури, туризму та обслуговування, 4 пам’ятки монументального мистецтва, також є 16 втрачених пам’яток архітектури, які пропонують ознакувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Любарт Показати IP 17 Грудня 2014 17:13
Троневича вже купили місцеві дерибанщики. Треба його поставити раком і бити по дупі валянком з піском, щоб синяків не було. Він не вперше висловлює таку думку. Купить землю хамовитий курчак-мартиняк і збудує там фабрику комбікормів для курей.
він до Любарт Показати IP 17 Грудня 2014 19:42
та ніби троневич не з таких
Лучанин до Любарт Показати IP 17 Грудня 2014 20:45
Як був в ОДА, то все там продавав, тепер в місто перейшов. Захистіть культурну спадщину від некультурних чиновників. Коли вже наберуться? Скоро нікуди у вихідний туристів та гостей міста зводити буде.
він до Лучанин Показати IP 17 Грудня 2014 22:24
повний капець - думав хоч один порядний.
Олесь Показати IP 17 Грудня 2014 17:21
І знову матвіїв..... Грошима пахне!!!!
житель Показати IP 17 Грудня 2014 18:02
От **** знов починають.
Думка Показати IP 2 Липня 2015 14:27
Да Матвіїв Жук ще той, йому не культура потрібна, а гроші (брехло ще те...)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus