USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьким депутатам місцевий омбудсмен не потрібен

27 Травня 2015 15:47
Захисник прав громадян,який працював би на рівні територіальної громади, не потрібен на Волині, - вважають депутати міськради, які не підтримали звернення до центральних органів влади з питань запровадження інституту місцевого омбудсмена.

Проект рішення, спрямований на децентралізацію, розглянули під час 74-ї сесії міськради 27 травня.

Як повідомив член депутатської групи «Новий Луцьк» Петро Савчук, цей проект рішення дозволить підсилити громаду, адже наразі проста людина, у якої немає зв’язків, для вирішення проблем із захистом своїх прав, розраховує переважно на місцевих депутатів чи міського голову.

Відтак, пропонується ідея, що реалізована у багатьох країнах Європи – вертикаль, що дозволяє швидко та ефективно аналізувати ситуації з правами людини та вирішувати ці питання, впливаючи на органи влади та певні структури.

Таким чином, з його слів, депутати можуть продемонструвати, що готові брати на себе відповідальність та підсилювати права громади на місцях.

Водночас, представники БПП блокують ініціативи з децентралізації влади та правового захисту лучан. Зокрема, голова облорганізації БПП Роман Романюк не підтримав вказаного питання, а керівник міської організаціі БПП Євген Ткачук вийняв картку з пульта для голосування.

Роман Романюк (група депутатів «Рідне місто») зазначив, що не розуміє нагальність цієї ініціативи. На його думку, лучани мають змогу звернутися для захисту своїх прав до юристів, нотаріусів та зрештою, депутатів міськради. Він, мовляв, не зміг знайти жодної конкретної справи, яка мала б дієве вирішення на рівні уповноваженого Верховної ради з прав людини та проектувати її на місцевий рівень.

«Висмоктаною з пальця» назвав ініціативу депутата Олександр Пиза.

Депутат Катерина Мельник повідомила, що не могла зрозуміти речення із проекту рішення через недоліки пунктуації.

Голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зауважив, що, скажімо, жінці, сина якої затримали вночі, буде проблематично звертатися до нотаріуса чи юриста. До того ж, на відміну від омбудсмена, юрист не може вільно зайти в СІЗО чи кабінет слідчого, відвідати осіб, яких утримують в ув’язненні.

Не перетворювати залу засідань на шоу закликав колег член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук, який наголосив на тому, що запровадження інституту омбудсмена бодай на рівні області могло б сприяти захисту прав соціально незахищених громадян – інвалідів, багатодітних матерів, малозабезпечених тощо.

Проект рішення отримав лише 20 голосів обранців місцевої громади, після чого вдруге внести його на голосування попросив депутат Юрій Вега. Він відзначив, що таке рішення необхідне. Попри це, навіть під час двох повторних голосувань депутати так і не підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мирко Показати IP 27 Травня 2015 21:08
А що Осіпов захотів бути місцевим омбудсменом? Вже кілька раз вносив цей проект і ві не проходив. Тепер Савчук вносить. Наплодять різноманітних посад.
олег до Мирко Показати IP 29 Травня 2015 01:37
За тебе придурка думають

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus