USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни-ліквідатори аварії на ЧАЕС - про біль Чорнобиля

26 Квітня 2014 16:52
Досі світ відчуває екологічні наслідки викиду з активної зони реактора. Трагедія Чорнобильській АЕС вписана в історію усього людства, а не лише України.

У бібліотеці-філії № 5 КЗ «Луцька міська ЦБС» для учнів 5-8 класів ЗОШ №23 працівники влаштували урок пам’яті напередодні річниці аварії на ЧАЕС.

«Її наслідки відчуватимуть ще не одне наступне покоління», - розповіла бібліотекар І категорії Лілія Савонік.

Довелося стати в ряди тих, хто ліквідував наслідки аварії і волинянам. На урок запросили Анатолія Лучко, нині він очолює обласний осередок Всеукраїнської Чорнобильської спілки інвалідів МВС України, та Федора Рузака – голова «Спілки Чорнобиль» Луцького району.


Вони розповіли школярам, що Чорнобиль став якщо не розплатою, то найсерйознішою пересторогою нашому варварству, легковажності, ненаситному споживацтву, технократичній сваволі, що дозволяє собі знущатися з природи.


Продовжила тему дитяча поетеса Наталя Бугай своїм віршем «Чорнобиль», який уже покладений на музику Г. Васіної.

Юні користувачі бібліотеки читали вірші про біль, що не вщухає, тривогу, яка не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного апокаліпсису.


Доповненням до уроку пам’яті працівники книгозбірні організували книжкову виставку «Поріс чорнобиля Чорнобиль – бідою нашою поріс».

Ще один захід, присвячений цій сумній даті, відбувся у бібліотеці-філії №6 КЗ ЛМЦБС. До слова, 28-а річниця Чорнобильської трагедії цьому році це співпала з Провідним тижнем.

"Ми їх проводжаємо, але завжди пам’ятаємо! Ліквідаторів! Ліквідаторів загрози вибуху „мирного” атома ! Пам’ ятаємо і перших загиблих Правика В.П. і Кібенка В.Н. І всіх, хто не дожив, бо в атомному полум’ї згорів. І всіх, хто від радіації чах у нас на очах", - повідомляють організатори.

Все було дуже щиро, прийшли постійні користувачі різних поколінь, серед них учасник Великої Вітчизняної війни Ващук Йосип Петрович, Ткаченко Тамара Олексіївна, Ватащук Василь Олексійович, школярі, студенти. З поетичним словом виступила місцева поетеса Некрахова Наталія, яка прочитала свої вірші, присвячені Чорнобилю, переглянули документальний фільм-хроніку „Як це було”. Присутні згадували Дні Чорнобиля в своєму житті, його наслідки. Такі зустрічі необхідні, корисні та вселяють надію на те, що трагедію не буде забуто, люди зроблять висновки та подібного більше не повториться.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus