USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький військовий госпіталь отримав реанімобіль

24 Жовтня 2014 19:13
Реанімобіль, який передали як гуманітарну допомогу із Німеччини, слугуватиме для перевезення пацієнтів Луцького гарнізонного військового госпіталю.

Передача автомобіля медичному закладу відбулася 24 жовтня.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що фінансування бюджетної сфери не дозволяє купувати нові реанімобілі. Коли ці автомобілі передали як гуманітарну допомогу від Німецької громадської організації «Мости дружби в Україну», було прийняте рішення передати один реанімобіль у Луцький гарнізонний військовий госпіталь, де лікується чимало поранених на Сході бійців. Він подякував медичному персоналу за те, що ставить на ноги військовослужбовців, які відстоюють незалежність нашої держави.

Розмитнити автомобіль допоміг благодійний фонд «Європейський вектор».

Як розповіла директор благодійного фонду Галина Ведрич, це вже восьмий автомобіль за два з половиною роки, який благодійники допомагають розмитнити. Перші п’ять автомобілів, які розмитнили як гуманітарний вантаж, надійшли від конвойної групи Вальдек-Франкенберг у районні лікарні Луцького, Турійського, Локачинського, Горхівського та Рожищенського районів. Нині розмитнили ще три автомобілі, наступного тижня два з них отримає Луцька дитяча клінічна лікарня. Загалом розмитнення реанімобіля тривало півтора місяці.

Головний лікар госпіталю Олександр Хоменко розповів, що перших шістьох поранених під Волновахою доводилося вивозити з Дніпропетровська спонсорськими автівками – переобладнаними вантажівками та мікроавтобусами. Після цього поставили питання перед місцевою владою щодо того, яким чином можна допомогти з автомобілями. Наразі питання вирішене на рівні міста та області. Реанімобіль медичному закладу, зі слів головного лікаря, потрібний, оскільки тут нині лікується 238 осіб, часто доводиться транспортувати пацієнта на консультацію у інші медичні заклади міста. Досі пацієнтів возили УАЗами, які прибули із зони АТО, де відпрацювали чотири місяці. Ці автівки – не найкращий засіб для перевезення поранених із гострим болем.

Як розповів військовий медик старший лейтенант Василь Шпілька, за допомогою старих автомобілів у зоні АТО довелося врятувати навіть декілька бійців так званої «ДНР», які потім були вдячні медикам із Західної України.

«Шкода, що раніше не було такої допомоги, нам тоді було б трохи легше, ми їздили на двох машинах – ГАЗ-66-автоперев’язочна-2 та УАЗ, хоча усі інші групи їздили трьома машинами. Водіїв у нас не було, лікарі мусили їздити самотужки за кермом, доводилося бути одночасно і хірургом, і водієм, і операційною медсестрою», - розповів лікар.

Він продемонстрував УАЗ, який використовували під час бойових дій. Повертатися на Схід, з його слів, доведеться на цьому ж старому автомобілі. Реанімобіль, який отримали з-за кордону, перебуватиме у Луцьку. УАЗ перевіз чимало поранених, подолавши понад 2 тисячі кілометрів у зоні АТО. Практично усі поранені, які перебувають на лікуванні у госпіталі, прибули у Луцьк на цьому автомобілі, який їздив у мобільний госпіталь.

«Тут іноді сиділо до 15 чоловік, 200-ті лежали знизу, а на них сиділи поранені, це правда», - повідомив медик.

Причеп для ГАЗу подарував волинським військовим медикам директор Маріупольського аеропорту, який побачив, що їм немає на чому везти свої речі. Автомобіль, зі слів медика – дуже практичний, але впродовж багатьох років був нікому не потрібний, стоячи та іржавіючи. Тож ремонтувати автоперев’язочну лікареві довелося самотужки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2014 21:39
Галочка, ти супер!!!!
Лучанин Показати IP 24 Жовтня 2014 22:04
Саме прикре те, що навіть подаровані ДЕРЖАВІ авто потрібно розмитнювати. В якої лікарні є такі кошти в бюджеті? Добре що всілякі фонди з волонтерами допомагають...
Згоден до Лучанин Показати IP 24 Жовтня 2014 22:18
Це неправильно, що швидку допомогу потрібно розмитнювати. У нас же ж "безоплатна медицина". Цей мерседес може врятувати багато життів і послужити в рази довше ніж совкопром
Анонім до Згоден Показати IP 25 Жовтня 2014 08:48
І це після такого Яценюк каже що він ефективний прем'єр?:)
Лучанка Показати IP 25 Жовтня 2014 00:02
Галина Володимирівна - супер! Чудова людина і взірець для багатьох! Так тримати, "Європейський вектор" тільки виграє, маючи такого принципового і відповідального керівника!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus