USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Малиновий бізнес на Волині

23 Липня 2016 17:08
Валентина Сидорчук із Чорнижа і не думала, що коли-небудь піде в бізнес. Адже з дипломом бухгалтера перспективи мала зовсім інші. Втім сімейне життя внесло корективи. Разом із чоловіком Сергієм Івановичем жінка виховує аж дев’ятьох дітей. А тому подружжя вирішило: аби стількох синів та доньок на ноги поставити, без власного бізнесу не обійтися.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 25).

– Корів ми завжди тримали. Свиней вирощували, птицю. Пробували за овочівництво братися. Та за останні кілька років переконалися: найбільше прибутків приносять усе-таки ягоди, – каже Валентина Миколаївна.

Підштовхнули взятися за незвичний для Полісся бізнес родичі Сергія Івановича. Адже вони давно вже отримали на Ківерцівщині статус ягідних магнатів. Тож і запропонували Сидорчукам спробувати малину на Маневиччині вирощувати.

– Той чоловік із Ківерцівщини досвід здобув тоді, коли в Польщі на заробітках працював, – провадить оповідачка. – Навчився. Привіз із-за кордону чотири саджанці (бо більше не дозволяли). Розмножив їх на гектар. Та й із нами поділився.

Саме родич, зізнаються Сидорчуки, запевнив, що малину, смородину, аґрус вирощувати значно вигідніше, ніж картоплю чи зернові. До того ж, роботи коло кущів менше, а продати завжди є куди.

– Відразу великі площі відводити під ягоди ми, правда, побоялися, – зізнається жінка. – Почали з десяти соток біля хати. У перший рік іще не знали, куди малину збувати. Тому возили на базар у Чорниж, сусідню Гораймівку, навіть у Колки. Переживали, бо ж ягода мнеться, сік пускає. А раз так – то й товарний вигляд втрачає. Що не вдавалося реалізувати – на зиму консервували, заморожували. Одне слово, викручувалися як могли.

Але здаватися родина не збиралася. Тим паче, на другий рік кущі стали щедріші. А на третій узагалі врожаями приємно вразили.

– Побачивши, що вроздріб ми стільки малини не продамо, чоловік став шукати гуртовиків. Знайшов їх у Маневичах. І хоча ціну пропонували нижчу, ніж ми на базарі поставили б, але й мороки в нас автоматично меншало, – переконалися Сидорчуки.

Позаяк кожний бізнес, у тому числі й малиновий, живе за своїми правилами та вимагає дотримання чітких технологій, то за цю сферу відповідати батьки уповноважили 22-річного сина Сергія.

– Так, це він у нас стежить за тим, коли кущі треба підрізати, чим підживити, як підлити. Задля того навіть їздив на сезонні роботи з догляду за малиною. Зараз що не знає – в інтернеті шукає. Постійно з фахівцями консультується, – хвалять свого помічника Сидорчуки-старші.

Вийшовши на прибутковий рівень, сім’я планує розширювати ягідні плантації. Тим паче, що родичі з Ківерцівщини готові ділитися досвідом вирощування і смородини, й аґрусу.

А от у якому бізнесі маневицькі ягідники розчарувалися, то це в овочівництві.

– Моркву ми тепер сіємо тільки для власних потреб. Картоплю так само. Бо вона одного року дуже дорога, а наступного за копійки її збуваєш чи свиням згодовуєш. Натомість малина поки не розчарувала. Тому зараз уже маємо 20 соток кущів біля хати і 25 – у полі.

Узявши приклад із Сидорчуків, у селі вже чимало сімей відвели городи під ягідні кущі та з кожним роком розширюють плантації. За отримані прибутки купують машини й теж возять малину до райцентру здавати гуртовикам.
– Цей бізнес ясно, що затратний, – кажуть. – Бо ж треба не лише хороший сорт малини купувати, а й підживлювати, від шкідників захищати, на пальне витрачатися. Крім того, під кожен кущик мусиш забезпечити полив, для чого треба колонку поставити чи, коли в полі, ще й помпу.

Але, переконалися господарі, хто не лінується – той і заробляє.

Цікаві факти

Щоб засадити 10 соток городу, господареві знадобиться 760 саджанців малини.

Ціна одного саджанця сортової малини коливається цьогоріч від трьох до десяти гривень.

Щоб малина родила рясно, у перший рік кожен саджанець потрібно на осінь зрізати, залишаючи 20-25 см від землі.

Економити на удобренні куща можна завдяки підживці з біовідходів, яку легко виготовити за допомогою каліфорнійських черв’яків.

У солідних господарів наймані працівники заробляють по 20 гривень за годину збирання малини.

Одна сотка сортової малини може давати 120 кг ягід за сезон.

Оксана БУБЕНЩИКОВА
Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанка Показати IP 24 Липня 2016 09:55
молодці, що не сидять, а щось роблять. Та журналісти так напишуть... магнати..машини купують(напишіть які),що прочитавши, люди подумають, що гроші там гребуть... та люди в селі насправді, яка б то робота не була... виживають .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus