USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мандросвіт у Франції: кілограми з'їдженого сиру

31 Березня 2015 19:00
Статистика мандрівки автостопом по Франції. Мандрували Францією 28 днів, проїхали 2900 кілометрів, витратили 180 євро. Везли нас 47 водіїв. Відвідали 15 міст і містечок. Жили в 10 домівках. З’їли кілограми сиру.

Плануючи маршрут експедиції «За півроку до Марокко» ми з Оленою з острахом дивилися на величезну Францію, яка перегородила нам шлях до омріяної Іспанії, і дуже хотіли знайти телепорт із Брюсселя в Більбао. Ми відверто не розуміли, за що люди так люблять Францію. Нам казали, що французи - пихаті, що вони не будуть відповідати на поставлені англійською мовою питання, і що автостоп там - жахливий. Тому дорогою в Іспанію ми пролетіли Францію за тиждень, але це виявилося настільки круто, що на зворотньому шляху ми вирішили затриматися у Франції довше. Але про все по-порядку.

За десять кроків - Франція
За десять кроків - Франція


Автостоп у Франції

Французький автостоп, напевно, - найкращий у Європі. Французи настільки ж відкриті до автостопу, як і німці, але у Франції стопити значно легше завдяки національним дорогам. У Німеччині якщо і є національні дороги, то ними ніхто не користується, всі їздять автобанами, бо вони там безкоштовні. У Франції автобани - дорогі, тому багато водіїв обирають безкоштовні національні й регіональні дороги, на яких не заборонено стояти автостоперам. А цього для автостопу, як кажуть математики, необхідно і достатньо. Перетнувши іспансько-французький кордон пішки через Піренейські гори, ми готові були практично цілувати французьку землю, як рідну! Отак-от, усього 1-2 кілометри у Франції – і водії почали нам зупинятися! Більше того, вони всі як один заговорили англійською! Іспанцям є чому в них повчитися. У Франції нас підвозили навіть «бла бла кари» - ті водії, які зазвичай підвозять людей за гроші. В них філософія проста: маю вільне місце, їду в той бік, чому б не допомогти мандрівникам? Реально, у Франції в нас ніколи не виникало почуття безвиході, як це було щоразу в Іспанії. Тут ми точно знали, що доїдемо з пункту А в пункт Б за один день.
Автостоп
Автостоп
Viva la FRANCE
Viva la FRANCE


Жандарми

Пам’ятаєте старий фільм “Жандарми із Сан-Тропе» з дрібним і кумедним Луї де Фюнесом? Так от, щоб ви знали, справжні французькі жандарми виглядають зовсім не так. Усі вони, як один, високі, стрункі, підтягнуті й серйозні. Під час свого першого візиту до Франції нам з Оленою довелося мати з ними справу. Тоді ми ще не були такі обізнані щодо національних доріг і одного разу вирішили постопити на початку автобану. Але ж свідомі французи знають, що на автобані зупинятися не можна. Більше того, один із них, найсвідоміший, подзвонив у дорожню службу, і через 20 хвилин по нас приїхали жандарми.

За п ять хвилин приїдуть жандарми
За п ять хвилин приїдуть жандарми


Два красивих легіня взяли наші паспорти і наказали сідати в автомобіль. Ми слухняно сіли і вже готові були «депортуватися» додому за це дрібне правопорушення, але жандарми виявилися не лише красивими, а й добрими. Вивезли нас на національну дорогу, сказали їхати нею і більше ніколи не виходити на автобан. Ми пообіцяли й обіцянки дотримуємося по цей день, бо наші дані вже в базі, і якщо попадемося вдруге, то шляхетні жандарми передадуть нас в руки не дуже шляхетної поліції.

Побут французів

Побут французів можна визначити одним словом – нагромадження. Нагромадження речей і людей. Складається враження, що кожен француз – це втілення гоголівського Плюшкіна. Не тому, що скупі, зовсім ні. Але практично кожна французька оселя, яку ми відвідали, це - країна втрачених речей! Причому, чим більший будинок, тим більше він захламлений одягом, чудернацькими сувенірами, настільними іграми, спортивним інвентарем тощо.
Олена загубилася в хаосі речей
Олена загубилася в хаосі речей
В такому хаосі дуже легко загубитися самому, не те, що згубити особисті речі. В нас із Оленою й так небагато речей, але після одного такого французького будинку їх іще поменшало. Пробачте за інтимну подробицю, але мій улюблений спортивний бюстгальтер затягло в якусь чорну діру.
Типова французька оселя. Гардероб
Типова французька оселя. Гардероб
Типова французька оселя. Кабінет
Типова французька оселя. Кабінет


А ще французи рідко живуть по одному. Для них нормально в 30 років знімати з друзями велику квартиру чи будинок. Тому, якщо ми читаємо у профайлі на Каусерфінгу фразу «Я живу з двома, трьома, чотирма сусідами», то відразу множимо кількість речей на 2, 3, 4 відповідно.

А от жити з батьками протягом студентських років у Франції – не є нормою. Ментальна пуповина у французів перерізається дуже рано, може тому серед них стільки великих людей. Таку самостійність у них виховують змалечку. Щойно дитя навчиться сідати, його віддають у садочок, а з 3-х років діти вже йдуть до школи і до 18-19-ти років, після вищої школи, вони вже отримують диплом бакалавра і можуть або працювати, або вступати до університету. Нам дуже імпонує такий високий рівень інтеграції дітей в суспільство і виховання в них самостійності. Це до теми про реалізацію в Україні європейських ідей. Реалізуйте, будь ласка!

Чим смердять французькі холодильники і наші рюкзаки після Франції?

Франція – це три смачних і смердючих букви: СИР! Сир у Франції - дешевий, смачний і налічує сотні видів. Щодня ми себе тішили сирами брі, камембером, блю і рокфором. Обирали найдешевший, а отримували найсмачніший сир у нашому житті. А коли доводилося бувати в гостях у друзів чи просто у щедрих каучсерферів, то куштували й дорожчі, вишукані сири з вином. Але всі вони, незалежно від ціни, смердять нестерпно! Відкриваєш французький холодильник – і тебе просто таки збиває з ніг хвиля смороду. Відтепер вислів «аромати Франції» набув для нас нового значення. І ще з власного досвіду: якщо кілька днів потримати французький сир у рюкзаку, то він іще тиждень буде смердіти чимось середнім між дохлими котами і брудними шкарпетками. Але це так смачно, що вам не передати!

Сирний рай
Сирний рай


Цікавий досвід Мандросвіту у Франції

- Париж. Із Брюселя в Париж нас підвозили сумнівного вигляду хлопці, які, не відкриваючи вікон, курили «косяки» товщиною в палець і слухали суворий французький реп. Може тому Париж нам сподобався з першого погляду?

Париж
Париж


- Тур. Познайомилися з жандармами, про що йшлося вище. А ще з кицькою, яка була вигодувана молоком собаки. Вона прибігала, коли її кликали, і приносила іграшки.
Місто Тур. Киця, вигодована молоком собаки
Місто Тур. Киця, вигодована молоком собаки


- Бордо. Жили в 3-поверховому будинку з собакою, який був схожий на великого старого брудного полярного ведмедя, з трьома котами, двома курми і кроликом.
Полікс - пол ярний ведмедик у Бордо
Полікс - пол ярний ведмедик у Бордо
Місто Бордо. Кототерапія
Місто Бордо. Кототерапія
Ще в тому домі, звісно, були люди, але їм буде присвячено окрему статтю.

- Фуа. Відкрили для себе світ настільних ігор! Слухали живу гру на акордеоні й на волинці.

- Каркасон. Були на панк-рок концерті! Шокували француза тим, що зібралися снідати вчорашніми макаронами, бо в них, бачте, прийнято починати день із кави і круасана. До слова, круасани у Франції – божественні. І вперше ми їх спробували також у Каркасоні.
Каркасон. Пишемо блог
Каркасон. Пишемо блог
Каркасон. На пан рок концерті
Каркасон. На пан рок концерті


- Нарбон. За один день двічі випадково застопили одного й того самого водія! Це був португалець Давид, інженер-механік на Альфа Ромео.
Наш водій Давид. Підвозив нас двічі за один день
Наш водій Давид. Підвозив нас двічі за один день


- Монпельє. Тут я оволоділа навичками перукаря – підстригла Олену. Вийшло навіть непогано, як для першого разу. А що нам лишалося, як найдешевша стрижка у Франції коштує близько 20 євро?

Моя перша робота
Моя перша робота


- Марсель. Пізно ввечері нас зачинили на величезному старовинному кладовищі. Знадобилася година, щоб знайти звідти вихід. Куштували 69-градусний віскі. Жили в 100-річному фамільному будинку з комином. Ходили в похід у гори біля Марселя, і це був найкрасивіший день цієї мандрівки-експедиції.

Похід поблизу Марселя
Похід поблизу Марселя
А якось увечері в Марселі я впала, порвала штани і збила коліно. Марсель був повним пригод і вражень!


Зачинені на кладовищі у Марселі
Зачинені на кладовищі у Марселі


- Гренобль. Ще дорогою в Гренобль одна жінка-водій подарувала нам квитки на потяг.

Нам подарували квитки на потяг
Нам подарували квитки на потяг
В самому Греноблі ми безкоштовно потрапили в музей на виставку скелетів, де можна було танцювати. Більше того, всі наші рухи точно повторював скелет на інтерактивному екрані. Інших відвідувачів, крім нас, не було, то ми вже натанцювалися!
Танці в музеї Гренобля
Танці в музеї Гренобля
Ще в Греноблі ми готували борщ і деруни разом із французом, який говорив ідеальною російською і їв часник цілими зубчиками, по-українськи.
Вечірка з борщем і дерунами в Греноблі
Вечірка з борщем і дерунами в Греноблі
Тремо деруни у Гренобліі
Тремо деруни у Гренобліі


- Ліон. Тут Олена водила потяг. Справжній! По-справжньому! Наш друг Бенжамін виявився водієм приміського потяга. Ми просто кинули монетку, водити випало Олені. І вона впоралася. Жоден потяг і жоден пасажир не постраждали.

Олена водить потяг в Ліоні
Олена водить потяг в Ліоні


- Віші. З Ліона у Віші нас віз той самий водій, що й із Гренобля в Ліон. З ним ми займалися доставкою свічок у церкви.
Олена розвозить свічки у Франції
Олена розвозить свічки у Франції
У Віші ми святкували Олениних 30 років. Їли українські деруни, узбецьку самсу, корейську лапшу й італійський тірамісу і пили чілійське вино. Космополітичне було святкування! І не кожному випадає шанс відсвяткувати ювілей у Франції, чи не так?

Святковий стіл. Самса, деруни, корейська лапша, тірамісу
Святковий стіл. Самса, деруни, корейська лапша, тірамісу


Настрій Мандросвіту після 5-ти місяців мандрівки «За півроку до Марокко»

Дуже приємно усвідомлювати себе у Франції, знаходити навколо топоніми, які раніше ми зустрічали тільки у книгах, фільмах і піснях. Бордо, Нотр Дам де Парі, замок-в’язниця де Іф, Марсель, Прованс... Додому не хочеться, бо вдома, окрім друзів і рідних, чекають переважно сумні люди, які не вміють тішитися за інших і примножувати радість. От французи при зустрічі цілуються тричі й «розшаркуються» в реверансах. Можете казати, що це не щиро, але тут насправді панує атмосфера добра, оптимізму й терпимості. Може й нам варто починати розмови з трьох поцілунків, а закінчувати реверансом?

Вулицями Марселя
Вулицями Марселя


Сонячний Марсель
Сонячний Марсель


От куди часом заносять ноги
От куди часом заносять ноги
Несподівана знахідна в Бордо
Несподівана знахідна в Бордо
Марсель. Ходіння по воді святої Юлії
Марсель. Ходіння по воді святої Юлії
Мандросвіт на вершині світу
Мандросвіт на вершині світу
In the middle of nowhere
In the middle of nowhere
Французький круасан. Ммм
Французький круасан. Ммм
Доїхали до снігу
Доїхали до снігу
Біля затоки у Марселі
Біля затоки у Марселі
А там ещё немного и Прованс!
А там ещё немного и Прованс!


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МАНДРОСВІТ З ЛУЦЬКА В ІСПАНІЇ: ВІД КРАЇНИ МРІЙ - ДО НАЙБІЛЬШОГО РОЗЧАРУВАННЯ

Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ляля Показати IP 31 Березня 2015 20:01
які дороги...
Олеся Показати IP 31 Березня 2015 22:03
Дякую дівчата, дуже класно та повчально... Але не всі це зрозуміють, нажаль!
Мандросвіт до Олеся Показати IP 31 Березня 2015 22:52
Що саме не зрозуміють?
Світло Показати IP 1 Квітня 2015 01:24
Европа вражає. Але МИ, завжди ЇЇ побєдителі і взволителі незабуваємо це. Коли ми самі собі не поможим, то нам ніхто не поможе.
Світло Показати IP 1 Квітня 2015 01:24
коментар було видалено
я Показати IP 1 Квітня 2015 08:19
насчет типичной французской осели, поспорила бы...
Мандросвіт до я Показати IP 1 Квітня 2015 20:53
Ми не проти подискутувати :)
123 Показати IP 1 Квітня 2015 10:56
Клас!!!!Молодці....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus