USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Маскувальні сітки для АТО: лучан просять допомогти тканиною

1 Лютого 2015 17:43
У центрі допомоги біженцям, де розміщений офіс громадської організації «Волинь SOS», — як у майстерні. На кронштейні розвішаний одяг (тут його безкоштовно отримують переселенці зі сходу), коробки нарізаних із тканини стрічок, уздовж стіни натягнута чимала сітка. Біля неї працюють кілька жінок різного віку та дітей, які вплітають білі смужки. Так народжується зимове маскування для військової техніки. Маскувальні сітки для бійців АТО у Луцьку плетуть не лише дорослі, а й діти... Про це детальніше йдеться у матеріалі газети Волинь-Нова.

Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що лучан запрошують плести маскувальні сітки для бійців.

— Оскільки камуфляжна сітка велика — її довжина більш як 12 метрів, то робимо її модулями 3 на 6 метрів чи 3 на 9, а потім зв'язуємо докупи, — пояснює керівник ГО «Волинь SOS» Тетяна Должко. — На це йде від одного до трьох днів — залежно від того, скільки людей стають до роботи. Виготовляємо сітку на основі рибальської або волейбольної. Беремо не будь–яку, а таку, щоб була міцною, не рвалася.

Допомагають волонтерам ГО «Волинь SOS» та «Фундації розвитку громад» не лише дорослі, а й діти. Приходять самі або з батьками, бабусями. Пані Надія, з якою познайомилася у центрі, привела майже всю сім'ю — дев'ятикласника сина і двох доньок–шестикласниць. Про те, що не вистачає рук для виготовлення маскувальних сіток, жінка дізналася із соціальних мереж. І зразу ж без вагань приєдналися до благодійної справи.

— Не можу бути байдужою до того, що відбувається в країні, — так пояснила свій патріотичний порив жінка, до речі, російськомовна. — Українські солдати мерзнуть, їх обстрілюють. А у нас спокійно і тепло. Тож хочемо допомогти чим можемо.

До речі, поки школярі відпочивали на канікулах, педагоги та інші працівники ЗОШ №1 трудилися і маскувальну сітку зробили за рекордно короткий термін — усього за два дні.

— Зібралося нас 17 людей, — розповідала інженер з охорони праці Тетяна Вісина. — Принесли тканину, нарізали смужками, взялися дружно і зробили площину 5 на 10 метрів. Наступного дня її вже відправили у зону бойових дій. А наші кухарі ще й капусту, яку принесли діти, нашаткували і заквасили для бійців.

Зараз волонтери плетуть зимове маскування для позицій АТО і військової техніки. А тому використовують в основному білу тканину (має бути натуральною, щоб не плавилася, якщо загориться) та її відтінки. Адже сітка має відповідати пейзажу, щоб укрита нею техніка зливалася з місцевістю і була непомітною для ворожих безпілотників. А ось восени вплітали у неї сірі стрічки, влітку — зелені. Робили й маскувальні костюми, як їх називають, «кікімори».

Зазначу, що жінки, які плетуть сітку, вважають її не лише камуфляжним захистом, а й оберегом, що захищатиме воїнів. Нині луцькі добровольці дуже чекають тих, хто стане до праці. Бракує їм й матеріалу для виготовлення сітки.

— Щоб підлаштувати її під ландшафт, потрібні клаптики натуральної тканини білого або сірого кольорів, —каже Любов Казмірчук, волонтер, представник ГО «Фундація розвитку громад». — Будемо вдячні, якщо вдома наріжуть тканину на смужки шириною 3—4 сантиметри і довжиною 40. Це дасть змогу заощадити час і зробити більше сіток.

— Хочемо, щоб відгукнулися і люди, які можуть допомогти фінансами, — додає Тетяна Должко, — бо нашим бійцям потрібні не лише сітки. Ось зателефонували хлопці, які стоять під Маріуполем. Зараз там сиро, можна легко застудитися. Потрібне взуття, що не промокає, а також тепловізори, рації, навігатори, метеостанції і багато інших приладів. Сподіваємося, що відгукнуться бізнесмени, люди, які мають кошти. Краще витратити їх для перемоги, а не для застілля в ресторані.

Для тих, хто може допомогти, повідомляємо рахунок, на який слід перераховувати кошти:

5168742064973609 (картка «ПриватБанку», отримувач Губанова Тетяна). Матеріали для сіток можна приносити з 14-ї до 17-ї години в офіс ГО «Волинь SOS», що в Луцьку на проспекті Грушевського, 30, кім. 19 (2–й поверх). Тел.: 0666950876, 0932323559.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus