USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Майже мільйон гривень на потреби АТО - допомога священиків Волині

1 Квітня 2015 09:51
Більше тисячі тонн допомоги продуктами і речами, майже мільйон гривень - грошима. Такі підсумки підбили під час прес-конференції щодо допомоги Волинської єпархії Української Православної Церкви українським військовим та вимушеним переселенцям. Про це йдеться на сайті єпархії.

“Церква була відкрита три дні, бо люди все несли і несли речі, продукти, і навіть гроші, хоча про гроші їх ми не просили. Хтось жертвував двадцять гривень, а хтось і двісті. Та кожен жертвував зі сльозами на очах і молитвою на устах” – так минулої осені розказував про збір допомоги українським військовим у зоні АТО настоятель храму у селищі Колки протоієрей Олександр Білінський. Тоді села Колківського благочиння зібрали допомоги на майже тридцять тисяч гривень. Настоятель храму у селі Куликовичі протоієрей Олександр Климук. Котрий і був ініціатором цієї доброчинної акції, вважає, що наші віруючі люди розуміють, що милосердя і щира молитва служать для їхнього спасіння. Тому з таким душевним трепетом, сердечно відгукуються на прохання своїх духовних пастирів.

Під час прес-конференції щодо допомоги Волинської єпархії УПЦ можна було називати і називати подібні факти доброчинності й милосердя вірних нашої Церкви, простих, як кажуть, волинян, які чим можуть, тим і діляться, часом майже останнім, заради миру в Україні, заради воїнів, які відстоюють кордони держави, заради людей, котрих нікому не потрібна війна вигнала з рідних країв… Голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Валентин Марчук повідомив, що коли підрахували обсяг зібраної у благочинях допомоги, то і самі були приємно здивовані. Адже з часу початку АТО парафіяни Волинської єпархії УПЦ зібрали і передали у зону АТО тільки продуктів і речей більше тисячі тонн. А грошима зібрано було майже мільйон гривень. 300 тисяч гривень зібрали під час традиційного, вже XXI Різдвяного благодійного концерту. Ці кошти поділили між сиротинцями Волині, 40 тисяч гривень передали начальнику обласного управління внутрішніх справ для підтримки восьми родин загиблих в АТО міліціонерів, а 100 тисяч гривень отець Валентин Марчук та секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай Бондарук завезли у Святогірську Лавру на Донеччині. Ця обитель опікується тисячами біженців, усіма навколишніми сиротинцями, які в час цієї неоголошеної війни прийняли біженців з усієї Донеччині. Досить сказати, що щоденно Лавра харчує тисячі людей! Тому у час Великого Посту митрополит Волинський і Луцький Ніфонт благословив збирати допомогу для відправлення у Святогірську Лавру. Парафіяни Волинської єпархії УПЦ зібрали 150 тонн продуктів та речей, знову потішивши своєю щирою вірою, милосердям, добротою і любов’ю до ближнього.

Доставляти гуманітарну допомогу Волинській єпархії допомагають волонтери, зокрема Автомайдан. Не всі хочуть називати свої імена, бо усе, як відомо, бачить Господь. Отець Валентин Марчук подякував волонтерам та Автомайдану за завжди безвідмовну допомогу єпархії у її доброчинних справах.

Не один раз з пастирськими поїздками у зоні АТО побували і священики Волинської єпархії УПЦ, за їх участі визволено вже немало військових з полону. Про поїздки у зону АТО на прес-конференції розповів протоієрей Миколай Черняк, благочинний Мар’янівського округу. Він три рази вже побував у зоні АТО разом зі священиками свого благочиння. Розказує, як прагнуть воїни слова духовного, молитви… Бо ж на фронті, як відомо, невіруючих не буває… Просили іконок, хрестиків, покропити святою водою їхню техніку, священики наші служили молебні за перемогу української зброї, мир в Україні, здоров’я наших воїнів. Такі пастирські поїздки не завжди, звісно, безпечні, отець Миколай розказав, як у Попасній потрапили під обстріл “Градами”… Але духовні пастирі мусять бути там, де їхня паства. У благочинні збирали кошти і на бронежилети, каски, інші потрібні військовим речі, адже з кожного села благочиння в зоні АТО служили і служать не по одному воїну… Не хвалилися цими добрими справами. Бо є це все робили наші віруючі люди для наших же людей. І не тільки для тих солдатів, які на фронті, допомагають у благочинні. Ось потрапили воїни з села, котре є парафією Мар’янівського благочиння Волинської єпархії УПЦ у Житомир: сюди доставили їхню пошкоджену бойову техніку. Кому найперше потелефонували військові? Отцю Миколаю Черняку: аби допоміг із запчастинами…

Щосереди у храмах благочиння служать молебень за українських воїнів і мир в Україні. Така ж практика поширена і в інших благочиннях Волинської єпархії УПЦ.

– Церква завжди з тими, кому важко, – каже протоієрей Валентин Марчук. – Ми не згортаємо і інші наші соціальні проекти, зокрема допомогу сиротам, інвалідам. І якщо дехто каже, що, мовляв, купуючи у храмі УПЦ свічку ви купуєте… кулю для українського воїна, то я, як священик скажу так: Бог усе бачить! Той, хто поширює такі слова і думки, той відповідатиме на Страшному Суді, і на земному також. Кожна свічка, куплена у храмах Волинської єпархії УПЦ – це гроші Церкви, які підуть на допомогу нужденним, зокрема і українським військовим. Ми могли б будувати і далі наш храм Всіх святих землі Волинської, але вважаємо, що ще буде час для спорудження храмів… Бо нині треба допомагати людям, і наша єпархія це робить, як може, завдячуючи своїм вірним, віруючим парафіянам, добрим і милосердним.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus