USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Міські та районні управління юстиції на Волині ліквідують

17 Березня 2016 15:07
Згідно з постановою Кабміну «Про реформування територіальних органів юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» передбачено, що в Україні будуть ліквідовані 586 територіальних органів Мін’юсту. Замість них будуть створені 428 бюро правової допомоги.

По це стало відомо під час прес-конференції в Головному територіальному управлінні юстиції у Волинській області сьогодні, 17 березня.

Так, згідно з реформуванням органів юстиції, на Волині будуть створені 14 бюро правової допомоги, які мають розпочати роботу з 1 липня 2016 року.

В цих бюро надаватимуть послуги з первинної і вторинної правової допомоги (консультація, підготовка процесуальних документів та юридичний супровід в судах) та допомога громадянам з доступом до реєстрів.

Електронні довідки, отримані онлайн, мають такий самий юридичний статус, як і паперові аналоги. Довідки мають унікальний номер і за ними можна знайти оригінал.

На другому етапі реформування передбачається набір юристів у бюро правової допомоги на конкурсній основі. Тож молодих спеціалістів кличуть на роботу.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко розповів, що з 1 липня 2015 року місцеві центри правової допомоги були відкриті в Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському. Загалом під час реформування мають бути ліквідовані 586 терорганів Мін’юсту і звільнені 5 тисяч чиновників. Натомість наберуть тисячу працівників у бюро правової допомоги, і відбір має відбуватися протягом першого півріччя цього року на конкурсній основі.

«Бюро стануть правовими помічниками для громад. Це нові обличчя нової системи. На місцях надаватиметься правова допомога, можна буде дізнатися про доступ до права і як його реалізувати», - зазначив він і додав, що працівниками бюро будуть юристи, а не держслужбовці.

З 2 березня цього року Луцьке міське управління юстиції та Луцьке районне управління юстиції ліквідовані. Ці повноваження отримали Луцька міська рада та
Луцька РДА.

Зареєструвати майно чи бізнес тепер можна в ЦНАПах Луцька та Луцької РДА. Нині триває процес передачі повноважень. І ще 7 райдержадміністрацій Волині готові прийняти повноваження державних реєстраторів. Процес передачі повноважень триватиме до 30 квітня.

Виконавчі органи сільських, селищних та міських рад зможуть прийняти ці повноваження, якщо приймуть відповідні рішення і передбачать штатного працівника.

Крім того, право реєстрації оренди земель сільськогосподарського призначення отримали нотаріуси.

Фактично, відтепер, додає начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області Валентин Кухарик, повноваження реєстраторів отримали нотаріуси, органи місцевого самоврядування і акредитовані суб’єкти, зокрема КП «Волинське БТІ».

Після реформування Мін’юст контролюватиме реєстраторів та надаватиме методологічну допомогу підвищення кваліфікації, та розглядатиме скарги на дії реєстраторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 17 Березня 2016 16:00
В ЦНАПі Луцька вирішили всі мої питання. Дуже дякую працівникам і тим, хто був ініціатором його відкриття.
До анонім Показати IP 17 Березня 2016 20:33
Ну ви й шутнік. То нічого, що там талончик еа талончик на троє суток черги?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus