USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На межі: сім’ї з дев’ятьма дітьми пропонують оселитися в руїнах

26 Травня 2016 18:47
Багатодітна сім’я Надії Фень, яка проживає у селі Карпилівці Ківерцівського району, понад 20 років чекає на житло. Його обіцяв виділити цуманський лісгосп, де працювала жінка до декрету.

Про це йдеться в матеріалі газети Волинські новини №17 від 26 травня 2016 року.

Тепер для дев’ятьох дітей пропонують облаштувати житло в селі Кадищі. У цьому приміщенні кілька років тому вибухнув газ, внаслідок чого тут немає ні вікон, ні дверей. Лишилися тільки купи каміння та понівечені стіни. Окрім того, до найближчої школи дітям звідси діставатися дуже складно.

Вивчає житлове питання Надії Фень депутат Волинської обласної ради від політичної партії «Українське Об’єд­нання Патріотів – УКРОП» Олександр Омельчук, до якого жінка й звернулася по допомогу. Із ним ми їдемо до Надії.

Для любові семеро дітей – не перепона ­

На подвір’ї у Фенів – чисто та затишно. На величезній гойдалці – мама з найменшими дітьми. Деякі бавляться поруч. Немає ні гамору, ні криків.

Хата, в якій нині мешкають, – знайомих. Тут Надія з дітьми живе вже 20 років. Площа будинку – 54 квадратні метри, вбиральня надворі. Ванна кімната дуже маленька. Її облаштували в хаті. Опалюють дім дровами. Кімнати тут практично всі прохідні. Меблів – обмаль. Діти сплять по двоє на ліжках. На кухні їдять по черзі.
Надія показує, що недавно постелили ковролін, адже підлога практично відсутня.

Будь-коли господарі можуть попросити звідси виселитися. А якщо й не вони, то своє право власності неодмінно заявлять їхні дорослі сини чи доньки.
Надія розлучилася з чоловіком сім років тому. Від цього шлюбу жінка має сімох дітей. Вони кажуть, що рідний батько навідується до них украй рідко. А татом тепер вважають другого чоловіка Надії – Тараса, з яким жінка живе уже чотири роки в громадянському шлюбі. Познайомилися вони на сезонних заробітках у Польщі.
«Тарас не відходив від мене ні на крок, – пригадує Надія. – Сказала йому відразу, що в мене семеро дітей. Але це його не злякало. Приїхав зі мною в Україну. Його мама, звичайно ж, була шокована, дізнав­шись, кого син збирається привести їй у невістки. Тарас був ще хлопцем-холостяком, як ми познайомилися. Окрім того, він молодший за мене на три роки і три дні. З мамою чоловіка в нас чудові стосунки. Їздимо до його батьків у гості, вони – до нас. Тарас часом жартує і каже, що мама мене любить більше, аніж його».

Про своїх діток Надія розповідає з величезною любов’ю.
Найстарша – 20-річна Аня – вже створила сім’ю, має трирічну донеч­ку та п’ятимісячного сина. Разом з чоловіком та малюками живуть у цій же хаті. Саме Аня лишається за головну господиню, коли Надія з Тарасом їдуть підзаробляти до Польщі. Іншого виходу просто немає. У Карпилівці з роботою важко. До слова, в цьому селі живе найбільше багатодітних сімей на Волині. А тому в садочок тут потрапити практично нереально, навіть якщо написати заяву наступного дня після народження дитини.

«Цьогоріч маємо випускницю – Світлану, – розповідає Надія. – Наступним школу закінчить Андрій. Володимир – семикласник, Яна завершує навчання у молодшій школі, Вікторія – другий клас. На осінь готуємо до першого класу Мар’яну».

Із Тарасом Надія має двох діток – Назарчика, якому три роки, та півторарічну Карину.
«Назарчик хворіє на гідроцефалію, має інвалідність, – каже Надія. – У мене дуже важкі були ці пологи, дитину довелося тягнути... Синочок пережив уже чотири операції, сім наркозів». Тарас додає, що Назар­чика оперували в Інституті нейрохірургії у Києві. Лікування – дороге.

Батьки пригадують, що стукали тоді у всі двері, аби зібрати гроші на операцію для дитини.

«Значну суму довелося позичати у знайомого під відсотки. Позичили, коли долар був по вісім гривень, а віддавали, коли валюта вже зросла утричі...» – розповідає мати.

Надія і Тарас кажуть, що соціальні служби до них не навідуються. Колись один раз дали тільки гуманітарну допомогу. Своїми силами намагаються дати дітям усе найнеобхідніше. Обробляють город, тримають господарство.

«На місяць більш як мішок борошна йде, мішка цукру вистачає на півтора-два місяці», – зазначає Надія.

Замість квартири виділяють руїни

Двадцять років тому Надія написала заяву на отримання помешкання за місцем роботи – в цуманський лісгосп. Заяву до розгляду прийняли і житло виділити пообіцяли. Однак, зі слів Надії, коли вже мала б підійти її черга на отримання житла, повідомили, що її заява начебто кудись зникла. Куди саме – ніхто не пояснював.

«У нас на підприємстві для працівників, які тут довго, надають квартири, – провадить Надія Фень. – Щодо житла я зверталася в Київ, писала звернення до міністрів уряду Тимошенко. Проте це не допомогло. Пропонували селитися у розвалену хату в Берестянах. Але там і дах провалений, і підлога зірвана. Другий варіант, який розглядали, – це півтораповерхова будівля поблизу клубу в Цумані. Я зраділа, коли нам запропонували це помешкання. Місця там вдосталь. А діти ж ростуть, хочуть мати свої кімнати. Думала, що спочатку зробимо косметичний ремонт, а далі по кімнаті доводитимемо до ладу. Планували і відразу перебратися. Але тепер кажуть, що ця будівля аварійна. Хоча на першому поверсі там працює аптека та продають гуманітарку».
Ми приїхали у Цумань. Двері в цю будівлю відчинені. Усередині – сяк-так складені дошки. В одному з приміщень хаотично розкидані документи. Кажуть, що саме тут колись був архів лісгоспу. Аптека та магазин, де продають секонд-хенд, тут, схоже, напівлегально. На момент нашого приїзду вони були вже зачинені. Зауважимо, що вивісок закладів торгівлі – жодних. У файлику на дверях до них – лише графік роботи. Якась жіночка, яка перебувала у цій будівлі, на наше питання відповіла, що аптека працює тільки до 13:00.

У Кадищах, де, власне, і пропонують зараз поселитися Надії і Тарасу з дітьми – ще жахливіше. Сказати, що це квартира, просто не повертається язик. Бо все, що від неї лишилося в результаті газового вибуху, – це фактично руїни. Але лісгосп каже, за словами Надії, що можна вже селитися. Жодних документів на ці руїни сім’ї не дають. Натомість лісгосп підготував лист до БТІ такого змісту: «Державне підприємство «Цуманське лісове господарство» просить вас виготовити технічні паспорти на квартиру №5 (загальна площа 43 квадратних метри, житлова площа 20 квадратних метрів) та однокімнатну квартиру №6 (загальна площа 28 квадратних метрів, житлова площа 17 квадратних метрів) восьмиквартирного житлового будинку в селі Кадищі Ківерцівського району, що перебуває на балансі державного підприємтсва «Цуманське лісове господарство» на праві повного господарського відання. Оплата наданих послуг здійснюється за рахунок квартиронаймача». Це єдиний папірець, який наразі може начебто довести, що Надія Фень має право на користування цим житлом.

Депутат облради (фракція «УК­РОП») Олександр Омельчук після побаченого каже, що не розуміє, як можна багатодітній сім’ї пропонувати переїхати у квартиру, від якої фактично нічого не лишилося. Аби детальніше розібратися в ситуації, укропівець підготував звернення до керівництва «Цуманського лісо­вого господарства», обласного управління лісового та мисливського господарства, Ківерцівської райдержадміністрації та облдержадміністрації.

Допоки ж нюанси цієї справи з’ясовуватимемо, сім’я і далі мешкатиме в чужій хаті. І вечорами, зібравшись гуртом на подвір’ї після важкого дня, вони мріятимуть про те, що чиновники колись змилуються, що в них буде гарна простора оселя. Своя.

Довідка. «НА МЕЖІ» – новий соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною регіональною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» розпочинає новий соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ». Спільно з депутатами від УКРОПу ми відвідаємо соціальні заклади області, які потребують реконструкції, добудови чи перепрофілювання. Ми покажемо чиновникам, у яких умовах навчаються наші діти. Ми запитаємо у влади, чому так відбувається і як можна розв’язати ці проблеми.

Ми поїдемо туди, де освіта, медицина, спорт та культура перебувають на межі – на межі розуміння, на межі терпцю громади, ба навіть на межі безпеки для життя.

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, зателефонуйте:

волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
лучанка Показати IP 27 Травня 2016 10:06
Треба було раніше думати, для чого ж стільки народжувати... Бізнес на дітях хотіла зробити?
ангст Показати IP 27 Травня 2016 11:25
а чому хтось комусь щось безкоштовно повинен надавати? Ніхто не завставляв народжувати 9 дітей. Народжувати потрібно стільки, скільки зможеш забезпечити.
312 Показати IP 27 Травня 2016 14:58
Текст не такий гарний як розказує пані Надія....
Анонім до 312 Показати IP 27 Травня 2016 16:48
Всмислі
312 до Анонім Показати IP 31 Травня 2016 18:12
Нехай розкаже чому іі новий чоловік вигнав іі доньку з двома дітьми з другим чоловіком з будинку,жінка просто напросто сподівається що ій дадуть житло як дали житло іхнім родичам Кучма приіхав і все надав і житло і автомобіль. Нехай живуть щасливо,працюють,заробляють і будують....
Майор Показати IP 27 Травня 2016 21:57
Надають житло над дорогою , крутять носом. Там дві хвилини пішки до траси Рівне-Луцьк. находиться на дорозі до Цуманя. Проблем є в людей багато. але і інші з 10 дітьми вигрібають і не ниють
Анонім Показати IP 30 Травня 2016 00:33
Я згідна,як народжувала ,то треба було думати як виростити.Я теж маю 4 дітей і не нию,що держава має щось дати,а закотили рукави з чоловіком і працюємо в селі на землі та будуємо хату.А то як платили гроші на дітей то родили без тями,а тепер ниють що їм хтось має щось дати.Працювати треба.
555555 Показати IP 30 Травня 2016 09:35
Вона мабуть хоче зразу двохетажну хату з євроремонтом з
222233 Показати IP 15 Липня 2016 06:02
Ця жінка проробила два роки в Лхз,далі висиділа вдома і ще хоче щоб їй хату дали.Та це просто позор,на дітей скільки грошей отримати кожного місяця,і їздити на польшу то можна дворец поставиьи за такі гроші..А то опозорила лісхоз,і хоче щоб дали житло.Ми з чоловіком проробили 27 років в лісхозі і ще працюємо,проживаємо 18 к.м.5чоловік.Я два рази просила в кадищах і мині відказали,через цю пані бо внеї 9дітей. А в тій квартирі провотка проведина,каналізація теж проведина,тай ще пощекотурана.Вставити вікна підлогу і пощикатурити.І сідай живи а то таког бардака там блисько нема.А вони просто хочуть щоб хтось їй зробив на халяву...
Цуманчанка до 222233 Показати IP 7 Грудня 2016 23:04
Саме образливе, що через таких людей як ця "пані" не можуть отримати люди які віддали 27 років свого життя працюючи в ЛХЗ
Біла ворона Показати IP 30 Січня 2017 10:16
З вами всіма абсолютно не згідна!!!! Якщо у жінки діти доглянуті,не голодні і не ходять між людьми з протянутою рукою -це означає,що мати працює.Це щодня треба,готувати ,прибирати,малій дитині кожній заглянути,а діти хворіють треба й лікувати,а це не одне дитя і не 2є!А ще потрібно з кожним уроки поробити іт.д.Це не жінка це желізна людина!!!Бог посилав для неї діток-вона народила,А НЕВБИЛА ЯК БІЛЬШІСТЬ ІЗ ВАС!! АБОРТ-ЦЕ ВБИВСТВО.А в заповіді божій пише НЕ ВБИЙ. Те що жінка робить це теж робота,просто жінкапрацює не в садочку ,не в дитячому будинку,а просто виховує своїх дітей !!ДЕ НЕМА НІ ПРИБИРАЛЬНИЦЬ,НІ КУХОВАРОК НІ ІНШОГО РОБОЧОГО ПЕРСОНАЛУ І ВЕСЬ ЇЇ РОБОЧИЙ ПЕРСОНАЛ ЦЕ ЇЇ ДІТИ. а ТЕ ЩО ВОНА ПРОСИТЬ ВІД ДЕРЖАВИ БУДИНОК І ХОРОШІ УМОВИ ДЛЯ ДІТЕЙ ВОНА НА НИХ ЗАСЛУГОВУЄ .Вона лиш вимагає від держави ,щоб вони робили свою роботу і виконували свої обіцянки!!! А ВИ ЛЮДИ ПОЗОР ВАМ І ПОЗОР ВАШИМ ДІТЯМ,БО ТАКІ БАТЬКИ ЯК ВИ ЛИШ ЕГОЇСТІВ ПЛОДИТЕ!!! НЕ БУВ БИ ТАКИЙ ЖОРСТОКИЙ СВІТ ЯК БИ НЕ БУЛО ТАКИХ ЯК ВИ "ХТОСЬ ЖИРУЄ ,А ХТОСЬ БІДУЄ" ,ДЕ БІДНА ЛЮДИНА ЛЮДИНА ЛИШАЄТЬСЯ ЗІ СВОЄЮ БІДОЮ НА ОДИНЦІ ,ЯКЩО НЕ КРИЧИТЬ НА ВЕСЬ СВІТ. ВСІ ОДРАЗУ РАХУЮТЬ ДИТЯЧІ ГРОШІ,А НІХТО НЕ РАХУЄ СКІЛЬКИ КОШТІВ ІДЕ НА ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ????ВИ СКАЖИТЕ ЩО У ВАС ТЕЖ ДІТИ!!У ВАС 1 АБО 2 МАКСИМУМ 4 І ЗВЛАСНИМ БУДИНКОМ ЧИЗ ЛЮБЛЯЧИМИ ДІДОМ І БАБУСЕЮ ,А У НЕЇ 9 ДІТЕЙ І НЕМА НІЧОГО!!!! ПОЗОР ВАМ ЛЮДИ!!! А НИЄТЕ НА ВЛАДУ САМІ Ж ТАКІ!! -

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus