USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На межі: у селі будівельників дах латають із кіньми

18 Серпня 2016 19:00
Вже понад два місяці перекривають дах школи у селі Гута. Старий от-от – і впав би на голови школярам, тому його терміново потрібно було міняти. Кажуть, що перші матеріали завезли ще у травні. Втім, як розповідають місцеві жителі, роботи йдуть повільно. Скаржаться, що гутянські чоловіки збудували пів-Москви та Пітера, а от у рідному селі заїжджі забудовники працюють повільно.

Про це йдеться в матеріалі газети Волинські новини від 18 серпня (№29).

Попри обіцянки підрядника завершити ремонт вчасно, як і передбачено угодою, тобто до початку навчального року, дірки між дахом та стінами, ще не початі внутрішні роботи та бруд у приміщенні упевненості в тому, що школярі підуть в оновлене приміщення уже 1 вересня, не додають. Утім дирекцію школи це не лякає. Керівник закладу Валентина Безносюк переконує, що в разі чого малеча потісниться у тій частині школи, де дах не перекривали. Однак, як з’ясувалося, у цій частині виховного комплексу міняти дах теж будуть, причому – під час навчального року. Втім у цій історії ще більше питань, аніж відповідей.

І ставлять їх самі ж гутяни, одначе, як кажуть, не для запису. Мовляв, їм ще у цьому селі жити, діти та онуки ходять у ту ж школу, а нарікання можуть зле позначитися на навчанні малечі. Бо ж тих, хто виносить сміття з хати, ніхто не любить.

«КОЛГОСПНИМ» МЕТОДОМ

Місцеві пригадують, що школу почали зводити на початку 90-х років. Тоді цим питанням опікувався колгосп, вивіска якого ще досі красується на приміщенні сільської ради. Стара одноповерхова школа вже не вміщала усіх учнів. А село було доволі велике, кількість діток збільшувалася, є й багатодітні громади євангелістів.

Нині у школі навчається 289 дітей, а також є підготовчі групи для дошкільнят. Менших діток виховують у садочку, що розташований окремо від школи.

Зі слів гутян, зводити школу допомагали й самі селяни. А перший дзвоник тут пролунав у 1998 році. І майже з тієї пори педагогічний колектив почав бити на сполох: дах потрібно перекривати. Чому ж так сталося, що будівля, яку звели якихось 18 років тому, так швидко почала руйнуватися?

У відповідь на це запитання селяни ніяково посміхаються і пояснюють: «Та будували-будували, а коли діло дійшло до перекриття даху, то з’ясувалося, що ніби як частини матеріалів десь немає. Хто знає, може, хтось їх узяв собі».

Цей пазлик доповнює картину: частина даху школи була без накриття плит, тяжкі балки тримало лише кілька дощечок, тому стеля й почала майже одразу ж провисати. Попри те, що нині вже нічого не доведеш і слідства ніхто вести не буде, напрошується висновок: самі собі будували, самі у себе поцупили?

«Ми скрізь били на сполох. Щороку виготовляли акти, що дах будівлі в аварійному стані», – пояснює директор школи.

Заклад перебуває в оперативному управлінні у відділу освіти Ратнівської райдержадміністрації. Цікаво, що за твердженням директора, школу й узагалі не здали в експлуатацію, оскільки зводили її з порушеннями, а отже на документах немає усіх підписів. Одначе керівник відділу освіти Валентин Андросюк цього не підтверджує, а відсилає до сільської ради.

«Тієї технічної документації, що потрібно, аби була оформлена, наразі немає. Лишень кілька підписів», – каже Валентина Безносюк. Тоді яким чином школу фінансують і взагалі передали на баланс – загадка. Як і залишається невідомим, чому аварійний об’єкт не закрили, а навчають тут дітей. Ці питання журналісти адресували Ратнівській райдержадміністрації у запиті.

Голова Ратнівської райради, партієць «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Михайло Макарук каже, що, найімовірніше, частину приміщення таки здали в експлуатацію. А ту, яку зробили неякісно, справді ніхто не прийняв.
«Це крило не мало узагалі функціонувати. Той, хто пускав туди дітей, ішов на порушення. У випадку, якби дах провалився, питання було би до директора. Нині переробляють те, що недоробили у 98-му році», – каже голова райради.

НЕГОДА НАКОЇЛА ЛИХА

Журналісти видання приїхали до Гути 11 серпня. А за кілька тижнів до цього нам зателефонував читач, мешканець цього села, який і повідомив про особливості ремонту даху. Зі слів чоловіка, який вирішив залишитися анонімом, роботи на об’єкті тривають нерегулярно. Немає то матеріалів, то працівників. Це поза записом підтверджували і місцеві селяни, інші ж говорили, що нарікань на працівників немає. Мовляв, лише у вихідні та релігійні свята не працюють.

В один з липневих днів працівники демонтували дах над школою. На тому роботи на певний період припинилися. Адже виявилося, що дах класти просто немає на що, треба робити укріплювальний пояс. Усе б нічого, одначе саме тоді на Волині вирували зливи. Як наслідок – вода залила частину приміщень школи.

«Зняли дах, а через три дні упав дощ. Уся вода тут була. Прибирали й майже плакали техпрацівники і вчителі...» – пригадує сільський голова Гути Микола Свіржевський.
Затопило якраз те приміщення, де були класи, їдальня та бібліотека. На щастя, техніку та книжки або перенесли, або захистили плівкою від вологи. Поза тим, сліди води помітні.

На стінах патьоки, у кабінетах відчувається вологість, де-не-де є характерні чорні плями – вісники плісняви. Між стінами та новим дахом – дірки, стелю треба ще оббити гіпсокартоном чи іншими матеріалами, про пил та бруд і говорити годі. На запитання, чи підраховувала адміністрація закладу збитки від зливи, чи знають кількість потрібних матеріалів, тут знизують плечима. Мовляв, час іще є.
«Навіть якщо воно не буде зроблено, то ми маємо класні приміщення, щоб посадити дітей», – пояснює Валентина Безносюк.

Коли журналісти газети Волинські Новини приїхали до села пересвідчитися у ситуації на власні очі, то побачили, що біля школи роботи тривають. Близько десятка чоловіків якраз розбирали на подвір’ї старий дах, вантажили його на підводу, а конячка вивозила стару прогнилу деревину. Якщо врахувати, що дах зняли ще у липні, то весь цей мотлох лежить тут не перший день. Однак із приїздом преси та підрядника, який якраз теж саме цього дня та в той самий час навідався у село, подвір’я розчистили.
РОЗБИЛИ НА ЧАСТИНИ

Ремонт покрівлі школи відбувається у два етапи. Перший, відповідно до проекту, вартує майже 1,3 мільйона гривень. Це кошти субвенції обласного бюджету, які виділили ще на початку червня. Договір із підрядником на виконання робіт, згідно нашої інформації, уклали 22 червня. Тому постає питання: як так сталося, що матеріали завезли, за твердженням сільського голови, ще на останній дзвоник?

«Перший транш надійшов – і одразу під час останнього дзвоника 26 травня привезли першу машину будівельних матеріалів, а вже 2-3 червня узялися за ремонтні роботи», – зазначив сільський голова.

Друга черга робіт коштує теж майже 1,3 мільйона гривень. Це кошти субвенції державного бюджету. Підрядником для виконання обох частин визначили ТОВ «Луцьккомунбуд». Тендеру на обидва проекти не відбулося, адже сума послуги менша за 1,5 мільйона гривень, а отже, й не потребує проведення конкурсу. Так само у Луцьку ремонтують, наприклад, вулицю Лесі Українки.

Керівник відділу освіти райдержадміністрації Валентин Андросюк повідомив, що тендер не проводили, оскільки кошти надходили почергово. А вибираючи підрядника, «керувалися якістю роботи й оперативністю».

УСЕ – ЗА ПЛАНОМ

Зі слів підрядника, директора ТОВ «Луцьккомунбуд» Ігоря Швеця, роботи відбуваються відповідно до плану. Він каже, що за ремонт працівники взялися згідно із договором – у червні 2016 року.

«За договором і календарним графіком, роботи мають завершитися до 1 вересня поточного року», – переконує Ігор Швець.


Підприємець каже, що на об’єкті працює від 12 до 22 осіб, застосовано від 5 до 11 одиниць техніки. Ба, навіть більше – він переконує, що фірма допоможе за рахунок власного прибутку компенсувати збитки, завдані зливою.

«Будемо за допомогою власного прибутку допомагати місцевій громаді ліквідовувати наслідки стихії», – запевняє Швець. Він зазначає, що вже укладено договір на другу частину будівництва. Нині триває підготовка будівельних матеріалів до подальших робіт. Угода передбачає завершення перекриття даху до 31 грудня 2016 року. До слова, забудовник веде ремонтні роботи не лише в Гуті, а й у сусідньому Заболотті, проте там ремонтує лікарню.

НЕ ВПЕРШЕ

Якщо пошукати в мережі та офіційних реєстрах інформацію про підприємство і його засновника, знайдеться чимало цікавих згадок про компанію чи компанії, в яких Швець є засновником або директором.

Відповідно до Єдиного держреєстру, статутний капітал «Луцьккомунбуду» становить лише одну тисячу гривень. Підприємство не вперше співпрацює з Ратнівською РДА, в тому числі, з відділом освіти. В реєстрі судових ухвал у лютому 2016 року є справа про підробку документів, пов’язану з будівництвом двоповерхового приміщення дитячого ясла-садка у Ратному. Роботи тоді проводило підприємство «Луцьккомунбуд», яке виграло тендер, запропонувавши збудувати садочок за два роки за 9,7 мільйона гривень. Нині будівництво відбувається за планом. Здавання в експлуатацію дитячого садка заплановано на початок 2017 року.

Ігор Швець має стосунок ще до низки компаній. Одна із них – ТзОВ «Західбуд Ф Плюс Ш», що теж спеціалізується на будівництві, – пов’язують його з Володимиром Бондарем, депутатом обласної ради, який зайшов у волинський представницький орган саме у Ратнівському районі. Обидва чоловіки – співзасновники компанії.

ЩО БУДЕ 1 ВЕРЕСНЯ

Голова райради Михайло Макарук зауважує, що ремонт школи повністю забезпечено коштами. Питання лише в тому, чи вдасться вчасно здати об’єкт. Попри те, що школа в оперативному управлінні відділу освіти та саме вони розпоряджаються коштами, представницький орган не залишиться осторонь проблем школи в Гуті.

«Ми візьмемо на контроль цей об’єкт і спробуємо довести його до логічного завершення. Після того як у школі перекриють дах, треба зрештою навести лад у документах», – пояснює Макарук.

«Я вважаю, що школа 1 вересня запрацює, оскільки ми маємо запасні класні приміщення, де можна розмістити дітей. Тому навчальному процесу ремонт зашкодити не може», – запевняє директор закладу.

Утім, яким чином відбуватиметься ремонт та одночасно навчальний процес і чи не зашкодить це школярам – залишається під питанням. Як і те, чому ремонт розбили на дві частини, а не робили сукупно, надавши право на роботи переможцю тендеру, який зобов’язався б виконати усе протягом канікул.

«НА МЕЖІ» – соціально-інформаційний проект

Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у незадовільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15,

редакція – (068) 816-90-46,

(066) 342-23-22.

Дарина ГОГОДЗА, Ратнівський район.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
я Показати IP 18 Серпня 2016 20:39
Оце так видали заголовок! "...латають дах із кіньми". Ганьба таким писакам!
Знаючий Показати IP 19 Серпня 2016 07:34
Ігор ще той будівельник і прибиральник, все що вміє це тільки пропускати через себе державні кошти і віддавати кому треба, і народ дурити
Сергій Показати IP 19 Серпня 2016 07:48
А коні де?
фірман до сергій Показати IP 19 Серпня 2016 12:38
А коні в білих сорочках.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus