USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На могилі Сверстюка рідні не ставитимуть пам’ятника

25 Листопада 2015 19:00
1 грудня виповнюється рік з дня смерті письменника та філософа Євгена Сверстюка. Він помер у київській міській лікарні №10 на 86-му році життя. За тиждень до смерті в нього виявили рак підшлункової залози. Останні місяці хворів на цукровий діабет.

"На могилі чоловіка поставили тільки хрест. Пам'ятника він не хотів. Якось казав: "Не треба перетворювати цвинтар на художню галерею з портретами і скульптурами", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua вдова Євгена Сверстюка Валерія Андрієвська.

"Поруч залишила місце для своєї могили. На хресті вже написали моє ім'я і дату народження. Знайомі часто питають, що відчуваю, коли бачу свою могилу. Відповідаю: "Лише спокій. Знаю, де я лежатиму після смерті", - додала вона.

Євген Сверстюк очолював український ПЕН-клуб. Як політв'язень 12 років провів у засланні в Росії. Після проголошення незалежності України став ідеологом дерадянізації держави. Писав книжки і статті з літературознавства, психології та релігієзнавства. Був одним з учасників ініціативної групи "Першого грудня" — об'єднання українських інтелектуалів і громадських діячів, яке створили 2011 року. 1995-го став лауреатом Шевченківської премії.

"Першого грудня будемо відзначати річницю в церкві. А ввечері поїду у Луцьк. У місцевому університеті відкриватиму наукову конференцію, присвячену річниці з дня смерті Євгена Олександровича. Після його відходу мені доводиться перетворюватися на публічну людину — відкривати виставки, виголошувати промови. Для мене це незвично, бо раніше такого ніколи не робила. Гостей на поминки запрошу на друге число", - поділилася вдова дисидента.

"Чоловік майже не сниться. Знайомі пояснюють: "Значить, у нього до вас немає ніяких претензій". Ні доньці, ні онуці Євген Олександрович не сниться. Хоча майже всі знайомі часто бачать його у снах. Кажуть, сниться молодим, веселим і рум'яним. І каже, що йому на тому світу дуже добре", - додала вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
вк Показати IP 25 Листопада 2015 19:13
Нехай спочивае з Богом! Людина з Великоі букви..... Світла пам'ять..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus