USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Волинянам нагадали про покарання за порушення виборчого законодавства

6 Жовтня 2015 16:16
Під час виборчої агітації та напередодні виборів правоохоронці нагадують про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства як кандидатам, так і виборцям.

Це стало темою брифінгу в обласному УМВС сьогодні, 6 жовтня.

Нагадаємо, 14 жовтня 2014 року Верховна Рада України прийняла закон, яким були внесені зміни до Кримінального Кодексу України.

Як зауважив заступник начальника обласного УМВС Анатолій Петрушин, внесені до Кримінального кодексу зміни передбачають, що перешкоджання здійснення виборчого права і права брати участь у референдумі, роботі виборчкому передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3 років.

Умисне надання органу ведення Держреєстру виборців неправдивої інформації про виборців, несанкціоновані дії з інформацією, яка міститься в базі даних Держреєстру, карається позбавленням волі від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

Крім того, підробка, незаконне виготовлення, використання чи зберігання незаконно виготовлених виборчих документів караються позбавленням волі від 3 до 7 років.

Підкуп виборців чи учасників референдуму, а також реалізація права голосу більше одного разу, каратиметься штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років.

Правоохоронці пояснюють, що відтепер порушення виборчого законодавства віднесені до категорії тяжких злочинів. Також посилена відповідальність виборця за продаж свого голосу на виборах. Якщо раніше за підкуп виборців відповідали лише ті особи, які купували голоси, то тепер і виборці, які їх продають теж відповідатимуть. Навіть за те, що виборець погодиться взяти гроші за свій голос, хоч і ще не отримав неправомірну вигоду, на нього накладається штраф до 300 неоподаткованих мінімумів, або до 2 років виправних робіт чи обмеження волі.

Раніше у правоохоронців практично не було можливості карати порушників за недобросовісне ведення передвиборчої агітації. Тепер законодавець передбачив єдину відповідальність за непрямий і прямий підкуп. Прямий підкуп нині карається позбавленням волі до 3 років. Непрямий підкуп виборців - позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади на строк до трьох років.

Зауважимо, законодавець встановив розмір неправомірної винагороди, за яку каратимуть: відповідальність наставатиме за передачу коштів чи іншого майна, вартість яких перевищує 3% від мінімальної зарплати, а це – 36, 54 гривні. Також Анатолій Петрушин пояснив, за яку продукцію з зображеннями символіки суб’єкта виборчого процесу (флешки, канцтовари), каратимуть: її вартість не повинна перевищувати 5% від мінімальної заробітної плати.

Додамо, згадані зміни вступили в дію за два дні до парламентських виборів-2014, відтак, за порушення передвиборчої агітації, згідно з новим законодавством, на Волині ще не карали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
не пацик Показати IP 6 Жовтня 2015 17:19
кожного кандидата на виборну посаду на поліграф і заключення психіатра на адекватність це перше ! коли ми побачим результати тоді і приймем рішення по кожному-це не порушення а прививка тобто порофілактика від попередніх наших помилок . Бо сьогоднішня верховна рада як недивно це шоу-бізнес офіціально порно студія.
Страж порядку Показати IP 6 Жовтня 2015 19:30
згідно цих слів Палиця вже має сидіти! В нього що не нова ініціатива, то підкупом попахує. а тепер ще й Товстенюк під його дудку співає, але чомусь це нікого не хвилює
лучанка до Страж порядку Показати IP 7 Жовтня 2015 10:13
а що він зробив такого, за що його посадити: людям допомагає, допомогу на АТО постійно дає, про атошників і їх сімї піклується????? хто ще вкладає в нас стільки як він???
виборець Показати IP 6 Жовтня 2015 19:31
якщо на виборах переможе Товстенюк- можна буде говорити про фальсифікацію
марія петрівна Показати IP 6 Жовтня 2015 19:32
каратимуться???? а чого до цього часу предсатвників славнозвісного Фонду не карають...
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2015 12:23
Кого за 24 роки незалежності покарали ? А поговорити ?! Самого Ківалова-фальсифікатора не покарали...Людина, яка очолює юридичний виш і вчить справедливого суду майбутніх правозахисників...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus