USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині знову обіцяють сміттєпереробний завод

24 Жовтня 2016 12:31
Проект сміттєпереробного заводу, що претендує на вирішення питання стихійних сміттєзвалищ та переробки відходів в області, планують винести на розгляд громади наступного року.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 24 жовтня.

Як повідомив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, нещодавно відбулася зустріч його заступника Сергія Кошарука з потенційними інвесторами будівництва сміттєпереробного заводу. У 2017 році планують представити громаді проект такого заводу, щоби, кажуть, зняти напругу, пов’язану зі стихійними сміттєзвалищами та переробкою відходів.

На думку посадовця, один потужний сміттєпереробний завод дозволить зняти напругу з питанням екології. Водночас, він наголосив, що економічно доцільним є завод, що перероблятиме не менше 150-170 тисяч тонн сміття, а решта проектів, мовляв, лише нестимуть за собою нові збитки. Завдяки проекту хочуть ліквідувати стихійні сміттєзвалища біля сіл, селищ та містечок.

Нагадаємо, що наразі мешканці села Брище, що розташоване поруч із полігоном твердих побутових відходів, виступають проти спорудження сміттєспалювальної печі, що, на їхню думку, поставить під загрозу їхнє здоров’я та екологічну ситуацію.

Мешканці села розповідали, що сміттєзвалище неправильно експлуатується, а жителям населеного пункту докучають бродячі собаки та птахи.

«Дітищем» сміттєзвалища стали і таргани, які поселялися у людських оселях. Вода, згідно з результатами аналізів, що їх оприлюднили учасники мітингу, виявилася неприродною для вживання. А сміття з полігону забруднює ліс та пасовище. Додамо, що полігон експлуатується уже майже 30 років, - інформує Zik.

А інцидент із завезенням на полігон у Брище львівського сміття взагалі спровокував протести місцевих мешканців і на розгляд сесії Луцької міськради внесуть проект рішення про заборону прийому сміття з інших областей на полігоні у Брищі.

Своєю чергою, владці вже не вперше безрезультатно обіцяють вирішити проблему сміттєзвалища завдяки будівництву сміттєпереробного підприємства. Так, чинний голова ОДА ще у жовтні 2014 року зустрічався з представниками німецької компанії INSIL Deutschland UG, яка декларувала готовність збудувати на Волині сучасний сміттєпереробний завод, що працюватиме за найновішими європейськими технологіями, безпечними для здоров’я людей і навколишнього середовища. Екотехнопарк із сміття мав виробляти бензин, солярку, бітум, а також холод для холодильних установок та теплоенергію.

Замість потужного сміттєпереробного заводу, здатного вирішити проблему стихійних звалищ на Волині, торік відкрили лише сміттєсортувальну лінію, спроможну переробляти до 50 тисяч тонн сміття на рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Василь Показати IP 24 Жовтня 2016 09:51
Сміттєспалювальний та сміттєпереробний завод - велика різниця. Сміттєпереробний завод будь-якої потужності не може бути збитковим, адже в процесі переробки сміття він виробляє газ, електроенергію та тепло і після повного запуску, окрім самозабезпечення енергією може продавати її іншим споживачам. Саме через те що сміття пов'язане з великими прибутками в нас ці заводи до цього часу не ставлять - чиновники не можуть поділити між собою. От сміттєспалювальний завод, який писали що хочуть в Брищах побудувати, будувати не варто, а навіть маленький сміттєпереробний принесе дуже багато користі. Якщо Гунчик таке каже, то, мабуть, потрібно затверджувати такі проекти в прокуратурі.
? Показати IP 24 Жовтня 2016 12:58
Треба раніше,бо до наступного року галичани завалять стіттям всю Волинь.
волинянам Показати IP 24 Жовтня 2016 13:29
кошарук космонавт, який програв вибори мера в ковелі, тепер керую областю, смішно
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2016 13:36
Хотіли збудувати сміттєпереробний завод в Нововолинську в 2016 році , ще захочуть то ще збудують .
Василь Показати IP 24 Жовтня 2016 13:49
http://dt.ua/SCIENCE/u_shvetsiyi_zakinchilosya_vlasne_smittya_-_bude_zabirati_yogo_u_susidiv.html Беріть приклад у Швеції
шеф Показати IP 24 Жовтня 2016 14:26
не проста штука такий завод .80 процентів його доходу це гроші тих хто утворює сміття. тариф для рентабельності має бути 60 баксів за тонну сміття .відповідно людям цю послугу здорожчать.але це ще не все. серйозна СИСТЕМА ІДЕОЛОГІІ ДЛЯ КОЖНОІ ВІКОВОІ ГРУПИ НАСЕЛЕННЯ ПРО ЕКОЛОГІЮ ШТРАФИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.дуже важливо це зробити.але .........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus