USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Волинські селяни зривають демаркацію кордону через бурштин, - прикордонники

5 Травня 2016 15:54
Конфлікт на кордоні України і Білорусі, вздовж території Ветлівської сільради, вкотре загострюється. З однієї сторони білоруси хочуть проводити демаркацію, з іншої - місцеві мешканці обурені таким «поділом» кордону. Українські прикордонники, своєю чергою, кажуть, що селяни відстоюють не державні інтереси, а «шкурні».

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що активна фаза чіткого розмежування кордону між Україною та Білоруссю на місцевості розпочалася ще торік. Цьому передувала низка документів, втім, коли процес перейшов від паперової роботи до тракторів та грейдерів, волиняни почали бити на сполох. Мовляв, втрачають природні багатства та землі. Як наслідок, роботи припинили.

По тому, вже в березні білоруси знову підігнали спецтехніку до кордону, аби розширити Жирівський канал. Тоді місцеві мешканці вчергове виступили проти того, щоб білоруси продовжували свої роботи й ті дослухалися до місцевого населення.

Новий конфлікт розгорівся вже вчора, 4-го травня.

Ситуацію для ІА Волинські Новини прокоментував голова Ветлівської сільради Любешівського району Любов Павлік.

«Ми писали листи в обласну раду, облдержадміністрацію, до прикордонників, Президента України, Прем’єр-міністра з проханням роз’яснити ситуацію та показати нам документи щодо демаркації кордону. Ми просили створити повторно комісію із демаркації кордону, аби процес відбувався без втрати інтересів територіальної громади перед білоруською стороною.

Наразі ми чекаємо відповіді та, аби уникнути конфліктів, просили не допустити проведення робіт білорусами в межах Ветлівської сільради.

Хоча відповідь ми ще не отримали, втім, білоруська сторона 4-го травня продовжила роботи. На це відреагували місцеві мешканці й пішли на кордон на переговори. Все пройшло спокійно, трохи емоційно, але без конфліктів, з порозумінням. Білоруси погодилися припинити роботи до вияснення обставин і відвели свою техніку. Окрім того, вони запевнили, що мають усі необхідні документи й показали копію протоколу засідання спеціальної комісії від 30-го березня 2016-го року, яке відбувалося на озері Біле. Разом з тим, білоруси дуже здивувалися, що наша сторона не знає нічого про це. Дивно, що жодних документів немає ані сільська рада, ані районні керівники», - розповіла посадовець.

Зауважимо, українські прикордонники переконані, що такі дії місцевого населення необґрунтовані, більше того, вважають, що протести можуть мати «бурштиновий» інтерес.

«Зараз перевіряється інформація про те, що насправді є причиною акцій місцевих мешканців: захист державних інтересів чи власні «шкурні» потреби, адже воду з каналу можуть брати для миття бурштину», - йдеться в описі відеоролика.
Окрім цього, речник Держприкордонслужби Олег Слободян, як повідомляє www.112.ua, поінформував, що такий конфлікт може призвести до зриву польових демаркаційних робіт державного кордону, що негативно вплине на двосторонні міждержавні відносини.


ЧИТАТИ ЩЕ: З 2017 РОКУ УКРАЇНЦІ ЇЗДИТИМУТЬ В БІЛОРУСЬ ЗА ЗАКОРДОННИМИ ПАСПОРТАМИ

Зваживши на ситуацію, яка склалася, мешканці Ветлів запланували завтра, 6-го травня, провести схід селян й запросили депутатський корпус з району та прикордонників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ооооо Показати IP 5 Травня 2016 22:42
Ну вже той бурштин, та шпіони в космічній галузі в селі Ветли вже задовбали, Просто смішно. Підозра про те підозра про інше і т. д. Вже колондайк переноситься на білорусію.
За Украіну Показати IP 6 Травня 2016 09:59
Черговий маразм влади. Хто відстоює інтереси Украіни - прості селяни, а "влада" тихцем віддала 50 га. Української землі. Документи є але іх ховають від людей, бо виявиться зрада. Яйценюковий трюк, хто виступає проти, той за Путіна або бурштинокопач. Який може бути забір води для бурштину, якщо по каналу проходить кордон і прикордонники мають там постійно нести службу, придумайте іншу відмазку, але краще не грішіть і признайтесь що продаєте територію Украіни.
ъм Показати IP 6 Травня 2016 13:17
то погранци пропили
55 Показати IP 6 Травня 2016 17:19
Ну супер! МОЖЕ там є бурштин (по карті - навряд чи), МОЖЕ саме на кордоні, МОЖЕ місцеві селяни колись схочуть його копати (був би - вже копали б), і МОЖЕ для цього будуть брати воду з каналу!!! (а в Сарнах-Володимирці без каналу не копають, ага). Та у Ветлах воду бери хоч з криниці, хоч з свердловини, а хоч - просто копни півметра і качай, до чого тут канал???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus