USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині знайшли альтернативу російському газу

19 Жовтня 2014 17:33
В Україні, на жаль, на державному рівні про альтернативу російському газу і досі більше говорять, аніж реально втілюють проекти у життя. Чого не скажеш про регіони – там усе частіше можна побачити приємні винятки. Серед таких – два райони нашої області, куди прийшов аграрій, який ризикнув засадити чималі плантації енергетичною вербою ще 2011-го, а тепер уже збирає врожай і продає найдешевшу у світі енергію. Про це пише Волинська газета.

Агро-енергетичну компанію «SALIX energy» на Горохівщині та Іваничівщині знають давно. Там підприємливі фермери засадила вербою 1,5 тисячі гектарів. Наступного року планують збільшити площі до 2 тисячі.

Вигода - очевидна, запевняє керуючий партнер компанії Костянтин Богатов. Її можна збирати щороку під кінець осені, дрібнити на щепу, закидати у твердопаливні котли і насолоджуватися недорогим теплом.

– Догляд за цією культурою – мінімальний, – каже Костянтин Богатов. – Сієш один раз, а потім протягом 20-25 років тільки жнеш. Одну з перших плантацій ми засадили у 2010-му. Ці поля не оброблялися протягом 15 літ. Вони були занедбані, тут нічого не росло. Висадили 2011-го перші саджанці, тож їм уже три роки. У нас – шведські сорти, найбільш цікаві.

А ґрунти, де нині буяє шведська верба, й справді бідні. Виростити на них картоплю чи буряк – подвиг. А от дерево гарно прижилося. Вже цього року його зріжуть – на біомасу для опалення. Кількість циклів збору урожаю – 6-7 разів, а потім треба закладати нову плантацію.

– Ми зрізуємо під корінь, – розповідає керуючий партнер компанії «SALIX energy». При цьому потім дереву ніякого догляду не потрібно – воно саме відростає. Комбайн, причіп – більше жодних додаткових витрат. Фактично – то живе біопаливо. Стовбур треба лише подрібнити на частинки – і паливо готове. Ті шматочки мають бути близько 40 мм, їх одразу можна відправляти в топку.

Наша Волинь не даремно стала лідером такої вітчизняної біоенергетики. Як кажуть селекціонери, у нас легше взяти землю в оренду, а ґрунти достатньо вологі та й отримують чималу кількість опадів. Окрім того, саме на Волині виробляють котли на тверде паливо. Їх окупність – усього 4-6 років.

У селищі Іваничі взагалі ризикнули – там цієї зими вербовим теплом грітимуть усі бюджетні заклади. Чиновники кажуть, що скоро біопаливо прийде і в приватні оселі.

Арифметика доволі проста: 1 гектарів дає 20 тонн верби. Цього вистачить, аби весь рік забезпечувати енергією будинок площею 220 квадратних метрів. Тими ж насадженнями, що є на Волині, запросто можна нагріти 15-тисячний населений пункт.

Та й проект «енергетична верба» – повністю автономний. Фермер сам садить, доглядає, переробляє на щепу, кидає її в котел і продає тепло споживачеві.

До речі, у тій же Європі, де ми зараз натхненно черпаємо досвід, енергетична лоза – досить поширений вид палива. Косять її будь-якої пори року комбайном. Потім висушують і формують продукцію – брикети чи гранули. Тепловіддача такого виду палива, стверджують фермери, дуже висока – всього на 30% поступається вугіллю. І значно ефективніша за дрова!

Довідково. Один гектар плантації енергетичної верби за три роки поглинає з повітря понад 200 т С02. Енергетична верба ідеально підходить для розсадника забруднених та малопродуктивних земель. Плантації енергетичної верби є природними фільтрами для видалення відходів агропромислового виробництва. Вона очищає ґрунти від пестицидів. 3 енергетичної верби виготовляють елементи ландшафтного дизайну, декоративні огорожі, паркани. Її використовують у народних ремеслах. Навколо плантацій верби поліпшується біологічне різноманіття флори і фауни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Дончанин Показати IP 19 Жовтня 2014 18:04
"Один гектар плантації енергетичної верби за три роки поглинає з повітря понад 200 т С02" - Иными словами, 1 га плантации за год дает максимум 200*14/46/3 = 20 тонн топлива по эффективности практически эквивалентного углю. Возьмем, что это биотопливо эквивалентно 40 тоннам угля. Возьмем, что тонна угля стоит 1 000 грн. Следовательно, максимальная эффективность 1 га - 40 000 грн. Клевер, например, – культура больших потенциальных возможностей. При правильной агротехнике он может обеспечить получение с одного гектара 80 – 100 ц сухого вещества. Стоимость сухого вещества клевера 50 коп за грамм. Следовательно, если на этих площадях выращивать клевер, то можно получить доход в 50 000 грн. Но, кроме дохода от клевера, при этом получаем существенное улучшение плодородия площадей, занимаемых клевером.
Патріот Показати IP 19 Жовтня 2014 19:07
а в газову плиту чи в газову колонку як будемо вставляти ту альтернативу російского газу?
Орко до Патріот Показати IP 20 Жовтня 2014 09:01
а ви про електрику не чули? є бойлери, електроплити, в німеччені вже добрий десяток літ приватники опалюються і мають гарачу воду з твердопаливних котлів на пелетах. ви не уявляєте, де вони беруть ці пелети - в Україні. тому все досить прозаічно і відомо, ціна питання - переобладнання та продаж пілет нашому споживачеві.
Анонім Показати IP 19 Жовтня 2014 19:31
Гарно написано "занедбані" а те що засрали родючу землю мовчок. І вербу треба садити в низовинах які підтоплюються, а не пхати її на рівнини і горби. Хоч жителям району не розказуйте що до того там росло. Засрали землю яку вже ніколи не відновиш і радуються. Барани.
Корінний лучанин до Анонім Показати IP 19 Жовтня 2014 20:18
Дійсно багато землі в Україні занедбано! НЕродючих земель у нас мізер. Просто немає господаря, а точніше земля спеціально резервується під ДЕРИБАН і не дають її в хороші руки господаря. Погоджуюсь, що посадка верби -це варіант не для популяризації !!! Цікаво по чім її продають оту перероблену вербу, напевно трохи менше ціни газу рассєйського для України.
Знаю тему Показати IP 19 Жовтня 2014 19:50
Губернатор польського воєводства був обурений як німці можуть так підло псувати польські землі а тепер ще й українські але у Польщі ще й дотацію давали але тільки три роки після трех років вже пшеничку там не посадиш ніколи коріння дози не дасть
вдв Показати IP 19 Жовтня 2014 22:51
альтернатива російському газу -- видати всiм по скакалцi
мвд Показати IP 19 Жовтня 2014 22:59
або видати всім по граблям. Якось веселіше буде скакати!
титушко Показати IP 19 Жовтня 2014 23:38
Остров змеиный #команда чумаченко-ющенко,которая сейчас при владе отдала румынии(с запасами газа)вот первая дырка в целостности украины,а далее все будет сыпатся как с дырявого мешка.
Дончанин до титушко Показати IP 20 Жовтня 2014 00:04
Во Львове на бигборде Порошенко в надписи "час єднатись" заклеили вторую и третью букву одной большой буквой "Б". В интернете имеется фото.
Анонім до Дончанин Показати IP 20 Жовтня 2014 00:17
Сань извини не понял
Оля Показати IP 20 Жовтня 2014 09:23
Ото да замарнили такі родючі землі.Це їх уже не відновити, пропали та й усе. Це знайшли де на Горохівщині,де найродючіша земля.А на полесьє голубе,чого не поїхали долбані аграрії.А люди ви куди дивитесь,вам тут жити, а вони прийшли і підуть на фіг.Ваші діти,онуки,яку землю будуть мати, після цієї верби будуть рости одні колючки.
Анонім Показати IP 20 Жовтня 2014 09:43
А ще хтось хоче непогано заробити на твердопаливних котлах. Сидят в Верх.Раде и придумують як ще збагатитись!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus