USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Волині знайшли альтернативу російським міндобривам

6 Березня 2015 14:51
Волинські вчені та підприємці знайшли альтернативу російським мінеральним добривам, без яких не може обійтися жоден сільгоспвиробник. І їх уже успішно використовують, отримуючи при цьому, майже вдвічі більші врожаї. При чому, екологічно чистий продукт.

В залі «Природа Волині та екологія» Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району відкрито нову експозицію: «Сапропелевий стимулятор росту рослин ХХІ століття».

Про це повідомив директор музею, член Національної спілки краєзнавців України Олександр Середюк.

Матеріали виставки наглядно розповідають про новий стимулятор росту рослин – «Сапрогум», виготовлений на основі сапропелю. Це - природний стимулятор росту рослин – препарат гумусової природи, які є екологічно безпечні, виготовлені із природної сировини. Його розпочали добувати на одному із Шацьких озер, екологічно чистої водойми Волині.

За останньою методикою і технологією, українсько-британське спільне підприємство Зендер-Україна установило найновіше обладнання, що почало виробляти вперше в нашому краї та в Україні екологічно чистий стимулятор росту рослин.



ЕКОЛОГІЧНИЙ СТИМУЛЯТОР РОСТУ – ГАРАНТ ВИСОКИХ УРОЖАЇВ

Сапропель має корисні унікальні та універсальні властивості. Використовують його у фармацевтичній галузі, медицині, косметології (на основі сапропелю виготовляють різноманітні маски для обличчя, волосся, тіла), будівництві. Проте найбільше його застосовують, звичайно, у сільському господарстві – садівництві, городництві. Достатньо внести 1-2 кг сапропелю на 1 квадратний метр ґрунту, щоб протягом кількох років отримувати без підживлення надзвичайно високі врожаї.

Особливістю цього препарату є те, що виготовляють його на основі донних відкладень прісноводних озер (сапропелю).

Як відомо гумусові речовини сапропелю – це відновлені сполуки з високою часткою аліфатичних фрагментів, малим ступенем бензольності, основна частина молекул яких (більш ніж 90%) – це гідролізований вуглеводнево-поліпептидний комплекс в поєднані із сполуками жирного ряду при дуже малому вмісті ароматичних структурних одиниць. Такі властивості цих речовин, на відміну від гумінових кислот інших каустоболітів (торф, буре вугілля), забезпечують значно вищий рівень біологічної активності та кращу проникністю молекули у клітину рослини.



У результаті дворічної співпраці ТЗОВ «Зендер-Україна» з інститутом ґрунтознавства та агрохімії при УААН розробили витяжку із сапропелю, яка повністю зберігає всі його корисні властивості. Її зареєстрували під торговою маркою «Сапрогум». Цей продукт постачають в Об’єднані Арабські Емірати, Нігерію, Саудівську Аравію, Марокко, Великобританію, Італію. Дуже полюбляють застосовувати сапропель, що служить як універсальний замінник ґрунту, в країнах Африки та Азії для підживлення садів та оазисів шейхів. Адже він не містить пестицидів та інших шкідливих речовин, багатий на органічні кислоти. Мінеральна частина сапропелю багата на макро- та мікроелементи: азот, фосфор, калій, магній та інші речовини.

Препарат пройшов всесторонню апробацію у багатьох фермерських та тепличних господарствах. Узагальнюючи матеріали випробувань сільгоспвиробників можна сміливо говорити про те, що завдяки

даному препарату кожен господар, може не тільки підвищити свій врожай до 25 % та якість продукції, але і зменшити витрати на закупівлю мінеральних добрив та мікроелементів до 20 %.

В Україні Поліською дослідною станцією Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського» (м. Луцьк) під керівництвом доктора сільськогосподарських наук, професора Михайла Шевчука провели дослідження з вивчення ефективності його застосування.



На фото: Шевчук М.Й., доктор с.-г. н., професор кафедри лісового і садово-паркового господарства Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Згідно з результатами досліджень встановили, що використання препарату «Сапрогум»ТМ сприяє підвищенню:

- інтенсивності росту проростків:

- врожайності овочів та покращенню якості продукції (зростання вмісту вітаміну С у плодах та зниження вмісту нітратів до 2-х разів):



На основі результатів наукових досліджень та виробничої перевірки розроблені і затверджені у встановленому порядку технічні умови (Сапрогум ТУ У 24.1-33579789-001:2009) та розроблені рекомендації з їх використання при вирощуванні сільськогосподарських культур. Із 2009 року препарати «Сапрогум»ТМ внесені до реєстру агрохімікатів дозволених до використання при оптовій та роздрібної торгівлі.

Стимулятор можна застосовувати в поєднанні з різними засобами захисту рослин, а також добривами, що в свою чергу дає можливість зменшити кількість обробок на полях. Крім того, використання препарату сприяє зростанню імунітету рослини до токсичних речовин (пестицидів), які пригальмовують їх ріст та розвиток, а також у засушливі періоди, підвищенню стійкості до сонячних променів.

Завдяки своїм властивостям, при використанні стимулятора у бакових сумішах із інсектицидами, фунгіцидами, гербіцидами та іншими речовинами, препарат виконує додаткову функцію – прилипала, що значно посилює дію засобів захисту рослин, особливо за несприятливих погодних умов.

Отже, для отримання високих та якісних врожаїв сільськогосподарських культур ефективним агроприйомом є застосування природного стимулятора росту рослин – препарату «САПРОГУМ», який не тільки експонується у Музеї, а й з приємністю презентується відвідувачам.



Контакти: Олександр Середюк

050 3788524

email: [email protected]
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Хлоп Показати IP 6 Березня 2015 15:02
Молодці! Це як енергетична верба альтернатива російському газу. Заживемо, в кінці кінців!
Агроном Показати IP 6 Березня 2015 15:12
шо за маразм. середюк пропихає бізнес сина.
ОЛЯ Показати IP 6 Березня 2015 15:21
тА НІ АЛЬТЕРНАТИВА УКР.ГА..НО
Бомж Показати IP 6 Березня 2015 16:01
Щас скопіюю то розмножу наклейки, зберу каністри, нас...у і нас.....ю туди і на базар.
1 Показати IP 9 Березня 2015 10:20
А ліцензія на видобуток сапропелю у п. Середюка є?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus