USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині знайшли поховання

1 Серпня 2014 09:05
Півтори тисячі невідомих історії жертв НКВС ексгумували на Волині. Волинські археологи спільно з іноземними колегами на території області виявили два захоронення. Про це повідомляє ТРК «Аверс».

Українсько-польська ескпедиція у Володимирі-Волинському розкопала поховальну яму з рештками поляків, яку попередньо відносять до 1941 року. Разом із чеськими археологами волиняни проводять ще й дослідження у Любешівському районі. Там знайшли поховання часів Першої світової війни. Як з’ясували історики, в цей час на волинській землі поліг загін кубанців.

Уже 5 рік на Володимир-волинському городищі, археологи досліджують поховання. Якщо раніше були сумніви щодо походження загиблих, то тепер науковці чітко впевнені.

Директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський: «Кожен рік були проблеми, що це - євреї, а не поляки. Мені москалю доказувати, що це поляки було якось і не зручно з одного боку, але цьогоріч уже виявили поховання жінок, дітей, чоловіків. Їх католицьці медальйони, гудзики, нашивками на каблуках свідчать про те, що це були представники польської нації, польської держави. Як казали в той час, польські буржуазні націоналісти».

Дослідники вже виявили та ексгумували близько 500 цивільних осіб польської національності, переважно це - діти. Всі вони жертви розстрілів НКВС.

Завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета: «Після того, як вони потрапили до могильної ями, можливо над ними прошла якась важка техніка. Мало того, що останки, як і в усіх попередніх ямах, вони пересипані вапном, ще й в такий спосіб намагалися знищити оті останки, щоб не лишилося жодного сліду… Розстрілювали їх із зброї калібру 7.62, гільзи не мають маркувань, що характерно для гільз ТТ».

На городищі виявили чимало залишків тіл. Більшість із них вже перепоховали. Дослідження тривають. На Любешівщині археологи виявили захоронення цілого загону кубанців.

Дослідники нині розшукують нащадків закатованих. Про жодне з поховань не згадується на сторінках історії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
всезнайку Показати IP 1 Серпня 2014 10:23
Погодься, що ти не всезнайко, а незнайко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus