USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

На Волині знайшли старовинний козацький човен. ОНОВЛЕНО

1 Вересня 2015 12:34
Старовинний козацький човен знайшли на річці Стир на Маневиччині.

Про це написав на своїй сторінці й Фейсбуці керівник ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський.

«В селі Старосілля Маневицького району біля Колок у Стиру знайшли козацький човен!», - йдеться у дописі.

ну напишу вже. В селі Старосілля Маневицького р-ну бїля Колок в Стирю знайшли козацький човен!

Posted by Алексей Златогорский on 1 сентября 2015 г.


Як розповів в інтерв'ю кореспонденту УНН директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, човен, знайдений на глибині трьох метрів. Його вік - мінімум 500 років.



У коментарях до допису Златогорського користувачі соцмереж пишуть, що старовинну знахідку потрібно взяти під охорону, оскільки через охочих залізти у човен і сфотографуватися на ньому вже з’явилася 3-метрова тріщина.

«Тепер негайно їдь її охороняти не тільки від місцевих, а ще й від зальотних туристів», - написав користувач Володимир Чопюк.



«Волинська газета» першою провела власне дослідження цієї знахідки.

Як пише на сторінках газети Світлана Думська, знахідка археологів - це 300 чи й 500-літній човен-довбанка. Можливо, козацький, можливо, ще древніших часів.

А дуб, із якого його видовбали, узагалі може бути 1000-літнім. Бо ж дерево перед тим морили літ зо 100, а до такої величини йому рости треба було не менш як кілька сотень років.

«Човен цілісінький. Завдовжки – 13 чи й трохи більше метрів. Такою сенсацією у п’ятницю ввечері мене зустріло село Старосілля, що на Маневиччині. Спочатку подумала: Боже, чого тільки люди не набрешуть… Але наступного дня вранці вже була на Гострому кутку, що на лузі за селом – за 3-5 кілометрів від центру Старосілля, у південно-західній частині села, розглядала воістину дивовижну знахідку.

Але то ще далеко не все. Після дослідження краєзнавців виявилося, що човен - іще давніших часів, претендує на унікальність в Україні.



Фото: Світлана Думська

Як розповів в інтерв'ю кореспонденту УНН директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею Петро Хомич, човен був знайдений 27-го серпня.

«31-го серпня ми виїхали з науковцями на місце, де знайдений той човен. Побачили, що там був виритий котлован метрів 15 довжиною, 5 метрів шириною. На дні виднівся човен. При детальному огляді ми з'ясували, що це човен-довбанка. Він був на глибині трьох метрів. Можна зразу сказати – це років 500 точно», - зазначив він.

Директор Маневицького районного історико-краєзнавчого музею додав, що тільки після експертизи можна сказати точно скільки років даному човні.

«Коли ми подивилися, то значить човен довжиною десь приблизно до 12 метрів, висотою до метра, товщина десь 7-8 сантиметрів. Він дуже унікальний. Таких човнів в Україні, мабуть, ніде ще не виявлено», - розповів науковець.

Човен планують передати Маневицькому музею, але поки одна його частина досі перебуває у воді.

«Він ще знаходиться там. Він ще знаходиться в ґрунті, бо в чому стоїть питання, бо півчовна розкопано, а пів ще залишилося у ґрунті, бо він дуже довгий», - відзначив Петро Хомич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Поліщук Показати IP 1 Вересня 2015 13:30
А собсно гря чим козацький човен відрізняється від рибацького? Як на мене то це звичайний рибальський поліський дуб. ( діал., іст. Великий човен, видовбаний з суцільного дерева (перев. дуба) або зробл. з дощок. Наш дуб помчало за водою (Олекса Стороженко, I, 1957, 245). тлумачний словник української мови).
шеф Показати IP 1 Вересня 2015 14:57
водою притопіть.бо розсипеться на дрібні кусочки від контакту зсонцем та повітрям.
Юрий Показати IP 1 Вересня 2015 15:32
Оказывается в древности тоже были браконьеры.
Лучанин до Юрий Показати IP 2 Вересня 2015 11:57
В давнину наші предки впольвували звіра тільки щоб прокормитися і не більше, а не ради спортивної забави, і лісу брали стільки, скільки треба було ,щоб збудувати житло і зробити необхідний інструмент, а не продавати!
Херо_мант Показати IP 2 Вересня 2015 18:08
Як тільки витягнуть з води-човен розсипеться на друзки.Його необхідно обробити спеціальним розчином.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus