USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині відкрили музей Липинського. ФОТО

22 Серпня 2011 17:20
У селі Затурці Локачинського району відкрили відреставрований меморіальний музей В’ячеслава Липинського – цього моменту музейники Волині та місцеві мешканці чекали дуже довго.

На офіційне відкриття відремонтованої садиби 22 серпня з’їхалось чимало високопосадовців – і місцевих, і обласних. Не оминули своєю увагою урочистість і місцеві мешканці.

Як розповів директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, відкриття музею стало можливим завдяки голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку, який поклопотав, аби випросити з держбюджету кошти на завершення ремонту цього об’єкту.

«Це неймовірно унікальна подія. Ми 15 років чекали поки садиба стане науковим, культурним і туристичним об’єктом… Вперше ми віддаємо таку шану уродженцю Волині В’ячеславу Липинському – інтелігенція Волині повертає йому борг», – висловився Силюк.










У 1995 році обласне управління культури видало наказ про організацію в колишній садибі Липинських в селі Затурці меморіального музею В’ячеслава Липинського, відділу Волинського краєзнавчого музею.

Сам же голова ОДА Борис Клімчук розповів, що відновлювальні роботи розпочались ще у 2002 році. З того часу і до 2010 року було освоєно 1 мільйон 400 тисяч гривень.

У 2011 році з держбюджету надійшла субвенція у розмірі 2 мільйонів 400 тисяч гривень – завдяки цим коштам і вдалось завершити усі ремонтно-реставраційні роботи.

«Це знаковий день не лише для Волині, а й для усієї України. Але тут, в Затурцях, ще багато чого треба зробити», – зазначив волинський губернатор.














Згідно наукової концепції двоповерхова будівля музею має чотири виставкові зали та один конференц-зал. Експозиція музею розкриває історико-етнографічне тло середовища, в якому жила родина Липинських, їхній родовід, життєвий шлях самого В’ячеслава Липинського, його громадсько-політичну, державну та наукову діяльність.

Нині тут відтворено фрагменти інтер’єрів будинку – вітальню та два кабінети Липинського.

Під час офіційного відкриття Клімчук вручив нагороди людям, котрі були причетні до реставрації пам’ятки – будівельникам, музейникам, краєзнавцям.























Довідково:

В’ячеслав (Вацлав) Казимирович Липинський (5(18) квітня 1882 – 14 червня 1931) – видатний український політичний діяч, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.

Липинський – один із організаторів Української демократично-хліборобської партії. За гетьманату – посол України в Австрії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
мешканець Показати IP 22 Серпня 2011 18:37
краще за 3,8 млн.грн закінчили будівництво лікарні в с.Затурці. Досягнення булоб краще....(((
ЧуйНа Показати IP 22 Серпня 2011 19:10
Нарешті хоч одним довгобудом на Волині стало менше)
Суперові фото Показати IP 22 Серпня 2011 19:29
Дуже гарні фото.Респект!!!!
Присутня Показати IP 22 Серпня 2011 19:47
В Музеї не місце Кушніру. Він інженер - знає борони, лопату, і культиватора. В музей треба історика чи філолога. Кушнір навіть розмовляє так, як сторож колгоспної комори. Сьогодні на відкритті і огляді експозиції було видно, який він "екскурсовод" і знавець історії. В балеті може танцювати танцюрист, якому щось заважає? Так і в музеї.
Липинський до Присутня Показати IP 27 Березня 2014 17:38
На рахунок того, що він інженер я не сперечаюся. Але розказувати, що він розмовляє, як "сторож колгоспної комори" чи що йому не місце в музеї - це відверта брехня і нісенітниці! Не народилася ще людина, яка більше підходить на посаду директора музею, ніж Кушнір Віталій Григорович! Цей чоловік присвятив своє життя цій садибі та вивченню історії Липинських і заслужив на повагу!
Богдана Стельмах Показати IP 23 Серпня 2011 00:15
Я з того більше ніж тішуся... На щастя, вистачило розуму на музей, а не приватну власність товстого гаманця
шокована Показати IP 23 Серпня 2011 01:54
сестра була муляром-штукатуром у тому музеї. це – трагіфарс.якого милого мої гроші, плачу ж податки, пустили на піаркампанію борці? це не історична память, а блювотиння. бо хтось у вол. болоті через півроку порушить тему липинського?
Петро Чечелюк Показати IP 23 Серпня 2011 08:17
Був присутній на урочистому відкритті садиби-музею. Мушу розчарувати "шоковану", що теж шокований, але в протилежному напрямку. Усе можна при бажанні назвати "піаркомпанією" - все залежить від того, через яку призму чи лорнетку на це дивитись. Я дивлюсь з на це з точки зору, що проведена грандіозна робота, внаслідок якої на Волині завдяки голові ОДА зявився ще один обєкт культури і памяті, який збільшує відстань між людиною і мавпою. Не хлібом єдиним живе людина. Якщо не будуть на нашій славній Україні зявлятись музеї, школи, концертні зали, бібліотеки, то (порожнього місця не буває!) будуть зявлятись вязниці, СІЗО, нічні бари з горілкою і дешевими "жрицями кохання". Між добром і злом існує обернено-пропорціональний звязок: менше одного, більше другого і навпаки. Зло, як магма, заповнює тріщини в камені, і гори руйнуються. Ліпше віддати гривню на культуру, ніж 10 гривень на утримання вязниць. Щодо сестри-штукатура, то, очевидно, штукатурка і її розвиток заважає їй бачити трохи далі оштукатуреної стіни і свого носа. Щоб людська память не заростала чортополохом, кропивою і лопухами, треба любити "волинське болото", "порушувати теми Липинського", Олени Пчілки, Лесі Українки і всіх-всіх, хто щось добре зробив для Волині. Слава Україні! Слава нашій дорогій Волині!!!
Петро Чечелюк. Показати IP 23 Серпня 2011 09:25
Упустив щодо Затуцівської лікарні. В таких лікарнях, як правило, крім діареї і нежиті, нічого не лікують. Це будинки для відлежування тих людей, які вірять, що вони там поправлять здоровя. Лікарні треба укрупнювати і забезпечувати їх сучасною дорогою діагностичною технікою, лікарями високої кваліфікації і ефективними медичними препаратами. Це єдиний шлях до того, щоб українські чоловіки жили довше, як 59,5 роки, а жінки - 65.
Юрій Моклиця Показати IP 23 Серпня 2011 09:53
Молодці, що зробили. Сумно було дивитись на руїни ще рік тому. В нас кожна історична будівля - на вагу золота. Тепер маємо достойний обєкт на маршрутах туристів і нарешті збережений та відтворений важливий епізод нашої історії.
Всеволод Показати IP 23 Серпня 2011 23:48
Треба віддати належне Климчуку - він свого слова дотримав. Липинський - це посталь всеукраїнського масштабу, і зробити музей та видати його твори потрібно було б вже давно. Правда, в словах котрогось з промовців прозвучало "польський, український шовінізм...?!" Можливо, обсипав попелом собі голову перед польськими гостями, приписуючи українцям шовінізм, який не міз існувати в бездержавної нації апріорі? Що ж, хто платить, той замовляє музику...
до пана чепелюка Показати IP 24 Серпня 2011 00:59
Як ви пропорційно-обернено реагуєте:)) Історична память свята штука для будь-якої психічно здорової людини. А шоу робити з тієї памяті – не вельми файно. Це справді злить. А про сестру і її розвиток можу і не здивувати, запитавши, а у нас багато штукатурів читають Борхеса?:)))
ЧЕЧЕЛЮК (не ЧЕПЕЛЮК). Показати IP 25 Серпня 2011 13:21
Штукатуру не обовязково читати прозаїчних фантазій чи авангардизму Борхеса. Сумніваюсь, що його читають штукатури навіть на батьківщині Борхеса. І не лише штукатури, а й викладачі аргентинських вишів. Я ще раз повторюсь, що треба бачити трохи далі свого носа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus