USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині відкрили пам’ятник жертвам поляків. ВІДЕО

13 Жовтня 2011 17:05
Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці в селі Гончий Брід на Волині відкрили та освятили пам’ятник українцям, які загинули під час польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Про це повідомили у відділі з питань внутрішньої політики, зв'язків з громадськими організаціями та ЗМІ апарату Ковельської РДА.

Очевидець віддалених від нас десятиліттями трагічних подій Василина Додарук поділилася сумними спогадами. «Події 1944 року я добре пам’ятаю. Це було свято Водохреще. Цієї ночі на Гончий Брід напали поляки і почали палити село. Батько вискочив відв’язати коней, щоб не погоріли. Поляки поранили його в ногу, він упав і йому ще вистрелили в потилицю…» – зазначила вона.

Відкрили пам’ятний знак українцям, які загинули під час польсько-українського конфлікту 1943 - 1944 років, губернатор Борис Клімчук та місцеве чиновництво. А святі отці відправили молебень та освятили пам’ятник знак.

Пам’ять невинно загиблих вшанували хвилиною мовчання та поклали до підніжжя архітектурної композиції живі квіти.

Довідково:

За даними державного архіву Волинської області, станом на 5 жовтня 1940 року у селі Гончий Брід (тоді Голобського району) налічувалося 140 дворів і проживало 759 осіб.

Під час Другої світової війни неподалік цього села (в урочищі Засмики) розміщувалася база польської Армії Крайової, звідки здійснювалися її рейди на українські села. Напади поляків на село Гончий Брід розпочалися у листопаді 1943 року і повторювалися у січні та березні 1944 року.

Найкривавішим для жителів цього села виявився січень 1944 року, коли на свято Водохреща загін Армії Крайової, увірвавшись у село, пограбував його, знищив до 40 садиб і розстріляв понад 60 мирних українців.

За свідченнями очевидців, всього у селі Гончий Брід від рук поляків загинуло 73 українці, серед яких були і мешканці Ковеля, Голоб, сіл Рокитниця, Пересіка, Волошки, Дроздні та інших. Питання про необхідність увічнення пам’яті українських жертв у Гончому Броді його мешканці почали ставити вже у часи незалежної України.

Встановлення у цьому населеному пункті пам’ятника загиблим українцям під час польсько-українського конфлікту у 1943-1944 роках передбачено Обласною програмою увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій на 2011-2015 роки, затвердженою рішенням Волинської обласної ради від 13 травня 2011 року № 4/15.

Головним управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації опрацьовано матеріали щодо трагедії у селі Гончий Брід, які надали Ковельська районна державна адміністрація, державний архів області, Дрозднівська сільська рада, колишній житель села Савічук Василь Корнійович, ковельський краєзнавець Вільчинський Петро Якович, інші громадяни. За цими матеріалами було складено список встановлених загиблих осіб.

(Відео – Першого національного.)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
комсомол Показати IP 14 Жовтня 2011 11:43
Кaкиe тaм рeйды eто бaндeровци своих уничтожaли
людина Показати IP 14 Жовтня 2011 12:29
комсомол- ти хронічно хвора і нещасна людина.
Євгеній Нечипорук Показати IP 14 Жовтня 2011 14:28
Згідний-це страшні злодіяння бандерівців
Хатуль Мадан до Євгеній Нечипорук Показати IP 20 Жовтня 2011 16:31
Нажаль, бандерівці не встигли винищити всіх комуняк-запроданців, ось шарікови далі і плодяться і розкривають тут пельку. Та нічого, гражданін Нечипорук, до вас теж руки дійдуть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus