USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Неподалік Луцька літак ледь не збив маршрутку, - соцмережі. ОНОВЛЕНО

6 Липня 2016 12:41
На залізничному переїзді у Прилуцькому літак мало не збив маршрутку та декілька автівок, що їхали по дорозі.

Про це у мережі Фейсбук написала свідок події Ірина Костюк.

«Певно, невдало почав приземлення. Димів як скажений, крилом черкнув землю, а потім різко рвонув угору. Видовище не для слабких нервів. P.S. Я була у маршрутці. Коліна тремтять ще досі», - йдеться у дописі.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, хмельницькі льотчики вчора давали прощальне авіашоу і перша ланка з чотирьох бортів вчора, 5 липня, мала відлетіти додому на аеродром у Старокостянтинів. Сьогодні, згідно з планом, ‒ всі інші.

Зі слів авіалюбителів, вчора о 12:00 військово-транспортний літак Ан-26 зі складу 456-ої бригади транспортної авіації, який днем раніше прилетів до Луцького військового аеродрому, вже відлетів до Старокостянтинова, забравши частину радіотехнічного обладнання і особового складу.

Як прокоментували епізод в Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ✈", сьогодні крилаті гості зі складу 7-ї бригади тактичної авіації (аеродром Старокостянтинів у Хмельницькій області) відлетіли додому. Перед цим літаки без палива майже півтора місяці стояли на землі. За усіма правилами проведення і техніки безпеки польотів після такого довгого простою літаки мають пройти процедуру обльоту, тим більше перед таким відповідальним завданням як переліт на інший аеродром.

Обліт - це технічний політ літака, під час якого екіпаж перевіряє роботу всіх його систем в польоті, в тому числі і на граничних можливостях техніки. Одним із подібних елементів обльоту є прохід на гранично малій висоті 20-50 метрів над аеродромом на швидкості, близькій до швидкості звуку, тобто 900-1000 км/год, з послідуючим різким набором висоти (так званим кабруванням) і правим чи лівим віражом з глибоким креном (так званим бойовим розворотом).

Саме такі проходи над Луцьким військовим аеродромом сьогодні і виконували крилаті гості перед перельотом на базовий аеродром в Старокостянтинові.Нагадаємо, що курсоглісада Луцького військового аеродрому, по якій літаки йдуть на посадку, перетинає дві автомобільні траси - Жидичинську і Ківерцівську. Сьогодні польоти на Луцькому військовому аеродромі проводились основним стартом курсом 243 градуси на Вишків у бік села Боголюби в Луцькому районі (див. схему нижче), тому літаки заходили на посадку і проходи над Ківерцівською трасою.
Курсоглісада Луцького військового аеродрому перетинає Ківерцівську трасу приблизно в одному кілометрі від торця злітно-посадкової смуги. Нормальна висота польоту при заході на посадку на такому віддалені від торця складає 60-70 метрів і всі, хто регулярно їздить Ківерцівською трасою і бодай один раз бачив приземлення літака над нею, знають, що це є нормою на цій ділянці Ківерцівської траси і не звертають на це уваги.

Але сьогодні крилаті гості виконували проходи на висоті до 50 метрів, що є ще нижче, і не є типовим явищем для Луцького військового аеродрому в наш час. Ті, хто хоч раз спостерігав за приземленням літака, знаходячись по курсу посадки, добре знайомі з типовим для таких випадків оптичним обманом - здається, що літак летить просто на тебе, хоча в реальності він проходить на висоті кілька десятків метрів над тобою. Так сталось і сьогодні - очевидцю здалось, що літак довжиною 25 метрів на величезній швидкості летить просто на маршрутку. При цьому в реальності літак від даху маршрутки відділяли щонайменше 20, а може і всі 50 метрів.

Щодо того, що літак пройшов над залізничним переїздом в селі Прилуцьке в Луцькому районі, який знаходиться дещо лівіше курсоглісади, то це сталось тому, що крилаті гості сьогодні робили проходи не над злітно-посадковою смугою Луцького військового аеродрому, а над його центральною заправочною і магістральною руліжною доріжкою, які розташовані паралельно до злітно-посадкової смуги лівіше на кілька сотень метрів. Також зауважимо, що сьогодні гості відлітали додому після майже тримісячного гостювання на Луцькому військовому аеродромі. В авіації є традиція прощання з аеродромом. Вона виражається в погойдуванні льотчиком літака з крила на крило при проході над аеродромом (див. відео 1).


Імовірно в момент проходу над Ківерцівською трасу екіпаж поклав літак на крило або з метою прощання з аеродромом, або ж почавши виконувати описаний вище бойовий розворот. Також неподалік Луцького військового аеродрому в районі Ківерцівської траси ландшафт дуже нерівний - багато траншей, пагорбів, насипів, ярів тощо. Літак, який накренився на крило і залетів за один з таких пагорбів, також викликав оптичний обман, ніби зачепивши крилом землю. Зауважимо, що якби літак вагою понад 20 тонн на швидкості 900-1000 км/год зачепив крилом землю, то він би не "різко рвонув угору", а миттєво розвалився би на очах у всіх, добряче при цьому вибухнувши.

До того ж на відео цього проходу, знятому нашим активістом Назаром Каленюком, добре видно, як літак на великій швидкості бойовим розворотом в глибокому правому крені відходить від аеродрому (див. відео 2).


І наостанок щодо "димів як скажений". Подібний ефект турбореактивних двигунів літака є нормою під час роботи двигунів на режимі "безфорсажного максималу", коли у форсунках, які подають пальне до камер згорання, різко падає ефективність розпилення цього самого палива всередині камер згорання. Через це паливно-повітряна суміш стає занадто збагаченою і відповідно згорає не повністю, перетворюючись у сіро-чорний дим, який виходить з сопел двигунів. А на проходах на гранично малій висоті на швидкості, близькій до швидкості звуку, які саме сьогодні і виконували крилаті гості, двигуни працюють на режимі "безфорсажного максималу".

Отже, сьогодні на Луцькому військовому аеродромі всі польоти проходили в штатному режимі і жодної аварійної ситуації в повітрі під час сьогоднішньої льотної зміни не сталось", - йдеться у повідомленні.

Натомість читачів ІА Волинські Новини подивувало, чому ситуацію, що склалася, коментують авіалюбителі, а не офіційні джерела. На що у прес-центрі Повітряного командування "Захід" погодилися, що ситуації, подібні випадку з літаком, що здійснював польоти на надмалих висотах в районі Луцьку, дійсно потребує коментарів військових професіоналів і відповіли:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
SS Показати IP 6 Липня 2016 13:04
Менше пити горіляку треба крилом землю зацепив????? Там за всю історію села два літаки німці збили в 1941 і в 1984 сам впав
скептик до SS Показати IP 6 Липня 2016 23:25
спокойно, козодоев !!!!!! сядем усе
кореш Показати IP 6 Липня 2016 13:31
Якби він крилом черкнув землю,то різко в гору точно не рвонув,а залишився б на землі (не доведи Господи)догоряти.Ірино Костюк,не вводьте в паніку людей,якщо самі не повністю впевнені,що бачили.Планер,який зроблений із фанери,зачепивши крилом землю буде носом землю рити,а це тридцятитонна махіна!Уявляєте,яку "плюху" Ви запустили?І такі "грамотії,як Ви повірять в вашу нісенітницю.Не впевнена,не коментуй.
)))) Показати IP 6 Липня 2016 13:42
Прочитавши заголовок статті, склалось враження, що вже маршрутки літають)))))
Denchik Показати IP 6 Липня 2016 13:51
ага. в прилуцькому копчікі плантацію травички знайшли, то спалювали. вітерець мабуть сильний був, шо все село накрило. там ще НЛО прилітало, ледь поїзд не зацепило і все це баба Наля бачила на свої очі. а вчора в полі Боїнг сідав, всім селом зустрічали
Denchik Показати IP 6 Липня 2016 13:52
оце тьотя курнула)))
:): Показати IP 6 Липня 2016 14:16
У страху очі великі - Українська народна казка Це маршрутка низько летіла і ледве не збила літак.
Василь Показати IP 6 Липня 2016 15:20
Наша авіація найкраща авіація в світі! Скільки пілотів відгукнулося в коментарях. Тьотю прям на шматки роздерли. Всі сидять на симуляторах з невеликою деталізацією? Які дії пілота мали бути в даній ситуації? Як це виглядає зі сторони? А якщо врахувати рельєф місцевості? Не вийде зовсім того що тьотя описала? Вона ж писала як тьотя, а не інженер чи пілот. Грамотєї!
Прилучанка Показати IP 6 Липня 2016 17:52
Я сама була свідком, так дійсно літак летів низько, було відчуття, що міг збити людей. І це не жарти(((
При-прилучанка до Прилучанка Показати IP 6 Липня 2016 20:20
Я сама була свідком, так дійсно кокс летів низько, було відчуття... ай, яке там відчуття, зараз ще напасік зроблю і взагалі в маршрутці полечу країну ганджі
саша Показати IP 6 Липня 2016 17:53
це Україна, тому не має чому дивуватися,а взагалі,то меше треба бухати.напевно думаюь,що якщо на літаку,то не спинять...
О!!! Показати IP 6 Липня 2016 18:39
Та вона вперше літак побачила з такоі відстані! Причепились! Ну і злякалась! Колись полішуки втікали від потяга .а на ПАРОВОЗ казали "ПІЧ"
До O!!' до О!!! Показати IP 7 Липня 2016 02:02
Ржем усім составом
У нас Показати IP 6 Липня 2016 18:46
полішуків така традиція - літакам не літати бо гудуть, автомобілям не їздити бо чадять, дерев не пиляти бо нема затінку, ставок не чистити бо то гроші відмивають,рибу не запускати бо все одно виловлять , будинки не будувати бо у мене нема грошей щоб там квартиру придбати і так далі по усіх пунктах. А може забрались би усі зануди назад до себе у "Велику Глушу" , подалі від прогресу, і було б їм там добре, і було б їм там щастя.
Эвкакий Показати IP 6 Липня 2016 19:00
Тепер новинні сайти будуть відповідати на всі питання які знайдуть в інтернеті? Ну тоді, де знаходиться мій носок? П'ять хвилин шукаю безрезультатно(((
Дмитрий Киселёв Показати IP 6 Липня 2016 21:58
Самольот Украинских бандеровцев, чуть не сбил автобус с русскими детьми сиротами, и на последок крылом нарисовал сваcтику на асвальте. Совпадение? Не думаю.
Лучанин Показати IP 6 Липня 2016 23:04
У страху очі великі .
Остап Показати IP 7 Липня 2016 00:44
А когда это самолеты начали летать в Луцке? не разу тут не видел не слышал ааааа, у меня пластиковые окна, открыть надо, и выйти на улицу , что ли
Остап Показати IP 7 Липня 2016 00:47
Какие там окна, я ж на дереве обитаю, просто показалось что вы про НЛО пишите, которое забрало меня вчера, вот там то пластиковые окна....
Остап Показати IP 7 Липня 2016 00:47
а че такое все большое?
Остап Показати IP 7 Липня 2016 00:56
остап - это жестебанное имя!!!!!!! Не повторяйте за мной ошибок!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Остап Показати IP 7 Липня 2016 00:57
А воооооооооообще, вы все такие прикольные!!!!!!!!!!
л Показати IP 7 Липня 2016 01:24
Вотето да .
Яся Показати IP 7 Липня 2016 02:04
Я читаю коменти і плачу. Хлопці, шуточки шутити вмієте відмінно
Лучанин Показати IP 7 Липня 2016 06:26
скільки можна говорити про літаки,Ви проплачені холуї по лінії посадки та взлету ГОЛОВИ сільрад надавали (продали) ділянки,а зараз критикують ,моя особиста думка літаки повинні літати більш інтенсивно і постійно для цього існують литовища військові,якщо є незадоволені то для цього існують військові комісаріати.
Володимир Показати IP 7 Липня 2016 08:28
Мені от що цікаво... Чому коментують любителі, а не військові... Мені здається це в компетенції ВПСУ... І як відбулися навчальні польоти в штатному чи не дуже режимі також вирішувати не аматорамаматорам.
А Показати IP 7 Липня 2016 23:06
Коли ви станете людьми. Як тільки щось то як баби на базарі. Чому бідні бо ду...ні чому бо біді. Та і всі. Почніть із себе не робіть сплітки і все буде гаразд. Слава Українцям.
Xorr Показати IP 10 Липня 2016 19:55
Звісно, не всі служили в авіації. Проліт на граничних режимах над головою вражає переважну більшість людей, але техніка дозволяє тримати ситуацію під контролем при польотах на малих вистоах з огинанням рельєфу місцевості. Слава нашій авіації!
Володимир Показати IP 11 Липня 2016 11:25
Зрозуміло,.що цей аеродром необхідно закрити він фактично в межах містах а глісади проходять над автомагістралями.
Володимир до Володимир Показати IP 11 Липня 2016 13:08
А що було раніше? Глісади чи оті Хати по глісаді? То кого закрити?
петренко Показати IP 20 Липня 2016 19:07
пролетівби цей літак над автострадою і на такій висоті в будь якій країні евроли !!!
уточкин -конструктор до петренко Показати IP 24 Липня 2016 10:05
И пролетим, а чё нам и не только над Эвропой, и над Маскоцкими улицами полетаем.
ddddddd Показати IP 20 Липня 2016 21:17
Стаття повна маячні. Ну такої дурості я ще не чув !Невже той хто писав вірив в те що пише???????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus