USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Невідомі, але унікальні: луцьких «монстриків» замовляють навіть у Європі

14 Квітня 2014 21:11
Поціновувачі кажуть, що прикраси, ляльки, які виготовлені власними руками мають особливу енергетику, викликають цілу бурю непідробних емоцій. Чого не скажеш про речі, які вийшли з-під конвеєра. Сучасники називають такі речі хенд-мейдом. Так, секретом виготовлення унікальних виробів, попит на які є й далеко за кордоном, поділилась лучанка Олена Лахно.

Розкажи про спектр власних виробів? Сережки, прикраси… Ти ж виготовляєш безліч цікавих речей.

Усе розпочалось із вишивки, далі почали «народжуватись» ляльки та іграшки. Трішки пізніше з’явилась полімерна глина. До слова, я - перша людина у місті, яка почала працювати саме з цим матеріалом, адже у ті часи про полімерну глину мало хто знав, та й дістати матеріал було складно. А ще я в’яжу, малюю, займаюсь декупажем та фелтінгом.
Пригадай своє перше «дітище». З чого усе почалось?

Усе почалося в далеку кайнозойську еру, коли по землі бігали динозаври, а мамонти ще не обросли шерстю, - жартує майстриня, а тоді додає: Як і всі діти, я була змушена займатися рукоділлям на уроках праці, але це зовсім не стимулювало до якоїсь творчості та самореалізації. У шкільні роки я ходила на гурток «Дизайн», певно, з того все й почалося. А потім ще було багато речей, за допомогою яких я могла втілювати власні творчі задуми. Після школи, вже в університеті, стала вишивати хрестиком, шукала якісь нестандартні втілення і цікаві схеми. Вишивка поступово переросла у ляльки та іграшки з текстилю, бо, шукаючи щось нове в інтернеті, я часто бачила ляльок, які ну вже дуже припали до серця.


Вищу освіту теж вирішила пов’язати з рукоділлям? Чи доводилось її застосовувати в повсякденолому житті, працювати за фахом?

Вищу освіту я поєднала з іншим своїм захопленням - малюванням, адже, скільки себе пам’ятаю - завжди малювала. Тому і освіту вирішила здобувати у галузі дизайн, за напрямком графіка-поліграфія. За фахом я почала працювати ще коли навчалася, так би мовити, займалася фрілансом.

Чим пов’язана твоя любов до виробів у стилі фентезі?
Я була досить спокійним і непроблемним підлітком, любила читати книжки. Їх я читала таємно, бо батьки були проти фентезі чи якоїсь містики, а така тематика мене завжди приваблювала. Я і свої малюнки малювала у такому собі похмурому фентезі. Утім, ні до яких молодіжних субкультур себе не відносила. А ось коли пішла вчитись в унівеситет, то від викладачів часто чула, що в мене занадто готичне і понуре світосприйняття. Одна мені навіть сказала: «Лєна, як ти можеш малювати всіх тих монстрів?! Ти ж майбутня мати!». Але ж, певною мірою, мій світогляд вони так і не змінили, просто навчили, що людям треба давати те, чого вони від тебе чекають, а не те, що подобається тобі. От тому, певно, деякою розрадою стала для мене моя творчість, де не треба було під когось підлаштовуватись, враховувати смаки та вподобання. Я просто могла робити те, що мені подобається. І я щаслива, що знайшлися люди, які поділяють мої погляди. Це і є мої улюблені постійні кліенти.
Ти – молода матуся двох чудових діток. Як ти все встигаєш?

З появою дітей я навчилася цінувати і раціонально використовувати власний час, адже його мало. Та й багато сил йде на повсякденні, рутинні справи. До того ж, я лягаю пізно, бо лише у той час, коли діти сплять, з’являється час для творчості і втілення ідей, які зароджуються в голові протягом дня. Але ось прокидаюсь я рано.
І що, не вплинули саморобні монстрики на дітей, наскільки я розумію?

Діточки самі, як монстрики. Реалії нашого життя набагато страшніші, ніж якісь мальовані-ліплені тваринки. Як то кажуть: «боятись треба живих».

А свого коханого також «підсадила» на хенд-мейд?

Я завжди мріяла про те, щоб зі мною була людина, яка змогла б розділити мої захоплення, підтримуючи або й навіть беручи безпосередню участь. Так і сталося. В нас багато спільного, а коли коханий вирішив й собі щось спробувати зробити - я неймовірно зраділа. Тепер в нас є цікаві сімейні вечори.
Який з власних виробів запам’ятався та припав до душі тобі найбільше?

Складне питання. Я їх усіх люблю. Але як зроблю, то вже й не так цікаво, хочеться виготовити щось нове.

Чи плануєш змайструвати щось таке, чого немає у інших?

Та у мене незвичайних виробів вистачає. Я рідко на когось «рівняюсь», просто роблю те, що подобається та приносить задоволення. Хоча планую розробляти цікаві костюми та деталі одягу.


Використовуєш якісь власні «секретні» технології?

З вільним доступом до інтернету нам відкрились прямо таки гори доступних знань – лише бери і користуйся. Багато що черпала через глобальну мережу, адже нормальних книг знайти - годі. Але навіть при закупці витратних матеріалів потрібно бути дуже пильним, адже доступно майже все, а от ціновий діапазон дуже коливається, тому потрібно знати, де і що купувати. Головне, не натрапити на китайське халамиддя, що уже через місяць стає купкою непотребу. Якісний матеріал – запорука хорошого виробу.
А де поціновувачі можуть придбати твої вироби? і взагалі, ти їх якось реалізовуєш?

В основному їх замовляють через інтернет, соцмережі, спеціалізовані сайти. Хоча останнім часом частіше працюю з постійними клієнтами, які замовляють те, що їх цікавить. У мене багато замовників з різних куточків Європи. А усе почалось із того, що моя клієнтка взяла у мене подарунки для своїх європейських колег. А їм і сподобалось. Тепер ось самі замовляють. Найактивніші – Берлін, Лондон та Гамбург.
Чи дотримуєшся якихось певних традицій у власних роботах?

Ще в університеті мені прививали любов до українських традицій, мовляв, справжній майстер повинен відроджувати культуру. Однак, я не зовсім корінна українка. Але вишиванку все ж роблю. Щоправда, не зовсім традиційну – з дракончиками.


Довідково:

Декупаж - декоративна техніка по тканині, склу, дереву (та інших поверхнях), що полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів та наклеюванні їх на поверхню, що декорується. Декупаж (як техніка декорування) мав справу з пласкими поверхнями і пласким декором. Ускладнення технології та віднайдення нових матеріалів декорування позначилося на техніці її ускладненням, додачею об'ємного декору чи комбінацією плаского та об'ємного декорування.

Фелтінг (Валяння) – це техніка рукоділля, де за допомогою спеціальної голки і вовни можна створювати різні малюнки на тканині. За технікою фелтінга виходять приголомшливі іграшки, а так само предмети одягу, об'ємні фігури і різні декоративні предмети.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
елайза Показати IP 14 Квітня 2014 23:59
Знаю цю дівчину - талановита розумниця. Так тримати!
Браха Показати IP 15 Квітня 2014 00:08
А где можно купить изделия?
Дід Парафін Показати IP 15 Квітня 2014 11:18
Золоті у дівки руки!!!
Ярос Показати IP 15 Квітня 2014 13:18
Дійсно гарні витвори.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus