USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Осінній салон» у Галереї мистецтв

13 Жовтня 2015 12:44
Святкову експозицію, присвячену Дню художника, презентували напередодні професійного свята у Галереї мистецтв ВОНСХУ.

Виставка творів волинських художників триватиме протягом 3 тижнів у луцькій Галереї мистецтв.

Щорічний «Осінній салон» традиційно викликає очікувану увагу зі сторони митців та шанувальників образотворчого мистецтва, адже День художника є своєрідним підсумковим рубежем, етапом у творчому самовираженні митця, символом його презентаційного успіху. Вітаючи колег з професійним святом, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук відзначив надзвичайно високий професійний рівень та жанрову різноманітність представлених до експозиції творів мистецтва.

Цього року у творчих «обжинках» взяли участь 47 художників, які презентували 100 творів усіх видів образотворчості.



«Родзинкою» цьогорічної виставки стали оригінальні скульптурні роботи Олександра Грицая. Народний художник України Тетяна Галькун тепло привітала присутніх художників та шанувальників мистецтва з святом, якому так сприяла сонячна жовтнева погода, розділяючи з ними піднесений настрій.

Розповідаючи про свої враження від побаченого, вона також підкреслила високий презентаційний рівень експозиції та висловила особисті уподобання, згадавши роботи волинських мисткинь Тетяни Ядчук-Богомазової, Анни Попової, Тетяни Мялковської. Твори кожної з цих талановитих художниць по-своєму зачіпають серце, наповнюють уяву живими образами, рефлексіями та асоціаціями, будять емоції, спомини і щемливі відчуття.

Теплі слова поваги адресувала Тетяна Галькун Леоніду Хведчуку і Валентину Кирілкову – знаним волинським майстрам, які багато років радують шанувальників своєю творчістю та невичерпною енергією. До привітань на адресу волинських художників з побажаннями наснаги та творчого довголіття також приєдналась Марія Назаревич, начальник відділу культури і мистецтв Управління культури Волинської облдержадміністрації. Вона виконала дуже приємну місію та вручила Диплом лауреата обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича і грошову винагороду відомій волинській художниці Тетяні Мялковській.

Символічними є і час, і місце для такого нагородження – професійне свято у стінах рідної Галереї мистецтв у колі колег, друзів, шанувальників. Натхнення і справжності побажала мисткиня усім тим, для кого творчість є життєвою потребою та способом буття. В цей день Галерея мистецтв стала культурним простором для спілкування творчих людей не лише з царини малярства.

Привітати художників прийшли журналісти, актори, студенти. З незвичайним поздоровленням звернулася до творчої когорти художників Галина Кажан, заслужена артистка України.

Проникливо та натхненно прозвучав з її уст вірш «Як намалювати птаха» знаменитого французького письменника, сценариста і поета Жака Превера, де описаний трепетний, складний, наповнений тонкими спостереженнями та глибокими роздумами процес народження картини: «Спершу намалюйте клітку з навстіж відчиненими дверцятами, потім намалюйте що-небудь красиве і просте, що-небудь дуже приємне і потрібне дуже для птиці… якщо птах заспіває – це добра ознака, ознака, що вашою картиною можете ви пишатися і можете ваш підпис поставити в кутку картини…» Видається невипадковим той факт, що День художника святкують у благословенну красою та врожаєм пору. Недарма осінь називають найталановитішим художником та найсміливішим колористом. Вона і сама стає музою для зачарованих її вродою та щедрістю.

Натхненні осінню мотиви втілені у багатьох представлених на виставці полотнах: «Осінній натюрморт» Т. Галькун, «Лоза» К. Ганейчук, «Гарбузи. Поля біля с. Бердовичі» Ю.Макарчук, «Осінній натюрморт» М. Петрученко, «Золото осені» Л. Стельмах, «Груші», «Яблука» О. Бурдаш, «Барви осені» І. Масич, «Щедра осінь» В.Швеця. Краса і неповторність рідного краю, її безпосередній зв'язок з емоціями людини відображені у пейзажах О. Гукалова, П. Собка, О. Ядчук-Мачинської, М. Островської, Л. Бойчук, О. Журавель, В. Чухрая, О. Корнілової та інших роботах.

Милували око квіти на полотнах Миколи Куценка і Світлани Костукевич – художниці, котра протягом усього свого творчого життя зберігає щиру відданість цій темі. Окрасою «Осіннього салону» стали скульптури та скульптурні портрети майстра з села Бережці Любомльського району Олександра Грицая. Митець представив цілу низку жіночих образів, за кожним з яких відчувається загадковість своєї інтимної історії - «Подіум», «Cinderella (Попелюшка)», «Бронзова Miss Skorpionss», «Пані Естетика» та ін. Скульптурні портрети створені Олександром в реалістичній манері, вони промовисті і деталізовані.

Волинські художники презентували різноманіття технік, необмеженість жанрів, глибинність тем, неповторність авторських стилізацій. Експерименти з матеріалами та техніками підпорядковані створенню живого образу, який зачіпає почуття, емоції, інтелект глядача.

Народні ікони на склі Галини Черниш вражають своєю автентичною енергетикою та вишуканою технікою. Керамічна композиція Володимира Хижинського «Пошуки рівноваги» спонукає вдумливого глядача до розшифрування пластичного коду і інтелектуального самозаглиблення. Абстракції Андрія Діхтярука та Ігоря Дрозда будують символічні асоціації, закодовані у формах і кольорах, збуджують уяву та емоції.

У дуже своєрідній абстрактній манері, з незвичайним кольоровим рішенням виконаний портрет «Кость» волинського художника Геннадія Юр’єва. Звернули на себе увагу вишукані графічні роботи Євгена Понагайби, Вікторії Моклиці (Федини), Ігоря Бурмістенка.

Заслужений художник України Леонід Литвин віддав шану яскравій особистості з жіночої плеяди письменництва Волині – поетесі Ларисі Волошенюк, яка стала музою його однойменного полотна.

Луцька мисткиня Ярослава Галькун представила інсталяцію «Дотик вогню», у якій відображений вічний діалог життя та смерті, процесу оновлення через відродження. Авторка візуалізувала своє бачення цієї вічної теми за допомогою аркушів з книжок, яких торкнувся вогонь пожежі. Книжка, обпалена вогнем, перероджується у новому образі, наповнюється глибинним змістом.

Діалог поколінь художників – ще одна важлива мета проведення таких мистецьких подій. Живе спілкування з майстрами пензля, їхній досвід та поради дуже потрібні молодим митцям для подальшої роботи. Молодість та зрілість – це величини, що які невідворотно вимірюють життя кожної людини. Певну мистецьку зрілість вже продемонстрували у своїх роботах К.Мазурик, В.Іваницький, А.Лук’янчук. Вишукані, фантазійні та стилізовані образи створили у своїх роботах молоді художниці І.Дацюк, К. Дацюк і О.Звягінцева. Виставка «Осінній салон» стала своєрідною візитівкою здобутків великої родини волинських митців, визнаних майстрів малярства та початківців у мистецтві, кожного зі своїм баченням та авторським почерком.

За професійним рівнем і чисельністю представлених творів це є однією з найбільших та найважливіших мистецьких подій Волині цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
1125 Показати IP 13 Жовтня 2015 21:41
жах
лучанка Показати IP 15 Жовтня 2015 00:02
Одна з найкращих виставок волинських художників за останні роки.
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2015 14:06
Страхіття. Фу.
535 Показати IP 16 Жовтня 2015 20:33
Волинські естети пішли якісь перелякані. Скульптура так налякала? Давно голих жінок не бачили?
лучанин Показати IP 19 Жовтня 2015 20:01
Виявляється на Волині є багато гарних художників, навіть більше чим тупих естетів та політиків бездарних

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus