USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Зміни до Закону про вибори Президента України. ВИБОРЦЯМ

23 Квітня 2014 09:11
Через місяць в Україні відбудуться позачергові вибори Президента України. Громадяни обиратимуть Главу держави на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Ці вибори проводитимуться згідно із Законом «Про вибори Президента України», до якого було внесено низку змін і доповнень. Тож про найважливіші з них для виборців розповіли у Волинській обласнїій організації Спілки юристів України.


Внесення змін до списку виборців у день голосування не буде!

Варто пам’ятати, що проголосувати під час цих виборів зможе лише виборець, включений до списку виборців на відповідній дільниці. Внесення змін до списку виборців у день голосування не буде проводитися (за винятком виправлення неточностей і технічних описок), навіть за рішенням суду, як це можна було зробити під час парламентських виборів 2012 року. Нинішнім законодавством така можливість не передбачена. Тому кожному виборцю ще до дня голосування варто перевірити свою (чи рідних, близьких, знайомих) наявність/відсутність у списку виборців. Традиційно це можна буде зробити на своїй виборчій дільниці, де списки виборців мають бути доступні для ознайомлення не пізніш як з 9 травня.

Веб-ресурс «Особистий кабінет виборця»

В цьому році була запроваджена цікава інновація, яка може значно спростити громадянам, котрі мають доступ до Інтернету, процес перевірки своїх даних у списках виборців. На сьогодні вже працює веб-ресурс «Особистий кабінет виборця», розміщений на офіційному сайті Державного реєстру виборців. Завдяки йому, витративши близько 5 хвилин часу, можна перевірити, чи є Ви і, якщо є, то де, в списку виборців (за якою адресою).

Коли йти голосувати?

Нинішні президентські вибори призначені на 25 травня 2014 року. Обраним у день виборів Президентом України вважатиметься кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо ж такого кандидата не буде, то Центральна виборча комісія приймає рішення про призначення повторних виборів. Повторне голосування призначається ЦВК на третю неділю після дня виборів. Тобто, швидше за все, 25 травня відбудеться так званий 1-ий тур виборів, за результатами якого будуть визначені два кандидати, котрі наберуть найбільшу кількість голосів виборців. А вже через три тижні, 15 червня, під час 2-го туру країна обере нового Президента.

Час для голосування

В день голосування виборець може реалізувати своє право голосу на виборчій дільниці з 08:00 до 20:00 години, а не до 22:00, як це було на місцевих виборах 2010 року.

В бюлетені не буде графи «Не підтримую жодного кандидата»

Цього разу у виборчому бюлетені не буде графи «Не підтримую жодного кандидата на пост Президента України», як це було в 2010 році. Тож виборці мають чітко визначатися зі своїм волевиявленням щодо конкретного кандидата.

Відеоспостереження на дільницях відміняється

На цих виборах відмінена практика використання відеоспостереження за організацією проведення голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях. Тобто, цього разу не буде ніяких веб-камер на дільницях у день голосування, як це було під час парламентських виборів 2012 року.

Фотографувати і демонструвати свій бюлетень заборонено!
Ще однією важливою новацією нинішніх виборів є посилення вимог щодо заборони порушення таємниці волевиявлення. Нині це включає заборону фотографування, відеофіксації в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрацію виборцем результатів волевиявлення в приміщенні для голосування. Тобто, виборцям забороняється фотографувати виборчі бюлетені з результатами свого волевиявлення та демонструвати їх усім на виборчій дільниці.

Більш детально про головні для виборця етапи цьогорічного виборчого процесу фахівці Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги, членом якої є Волинська обласна організація Спілки юристів України, розповідатимуть надалі в окремих тематичних детальних консультаційних статтях упродовж травня-червня в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав в Україні».

Для отримання безоплатної правової допомоги із вказаних питань громадяни можуть звертатися до приймальні Волинської обласної організації Спілки юристів України в місті Луцьку : вул. Словацького,30, ( 1 поверх) , тел. 050-666-45-79, 098-651-34-87, 066-399-38-79, або направити запитання по електронній пошті: [email protected].

Дні прийому громадян: щодня ( крім суботи і неділі) з 15:00 до 19:00.

Крім цього, жителі віддалених громад області зможуть через пункти доступу бібліотечних установ ( список , дод. № 1) звернутися за правовою допомогою з цих питань до громадської приймальні Головного управління юстиції , щовівторка, з 15.00 до 17.00, та в режимі Skype зв’язку отримати консультацію.

Прес-служба Волинської обласної організації Спілки юристів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Валерій Показати IP 23 Квітня 2014 09:23
О круто! Не буде графи... відеоспостереження відміняється... Бандюки обнагліли вже до ручки! І навіщо тоді туди взагалі іти!!
вадим Показати IP 23 Квітня 2014 09:25
Вітання Клімчука скрізь! Так наче ж скинули! Точно банда!
Олена до вадим Показати IP 23 Квітня 2014 09:37
Людина з Волині, майже весь час тут пропрацювали і не мало корисного зробила для області і перестати бути людиною, не вітати своїх людей? Що ж ви за люди такі...?!
екскурсовод до вадим Показати IP 23 Квітня 2014 11:00
Свниняче рило тепер працює на Порошенка!
Дід Панас Показати IP 23 Квітня 2014 09:48
нічого собі зміни - збираються обвести народ навколо пальця, не фотографуйте бюлетень, а то мо пізніше його вам покажуть зовсім з іншим кандидатом ніж ви обрали, і графи не піддтримую жодного не має, отже голосуй за їхніх або ж зовсім не голосуй, але вибори дійсні при явці навіть 10 виборців - в цирк йти не треба, на дільніцях вам покажуть фокуси
Вовк Показати IP 23 Квітня 2014 10:44
Дуже шкода що немає графи «Не підтримую жодного кандидата», я хотів там галочку і поставити, ну щож доведеться зіпсувати бюлетень!
треба думати Показати IP 23 Квітня 2014 11:14
http://www.evroukraine.com/poroshenko-ukrainskij-elcin/
Бандура Показати IP 23 Квітня 2014 11:25
Пора вже давно виробляти якусь позицію, "не підримую жодного" і зіпсувати бюлетень" - це називається "голову в пісок" - для чого тоді на вибори йти. Думаю що серед 23 кандидатів можна обрати одного навіть по принципу "із двох зол вибирають найменше". На рахунок веб-камер - вгатили грошей "нємєряно" внікуди, тепер лежить це все добро (ноутбуки) метрвим грузом по адміністраціях "на збереженні" уже два роки ще трошки і можна бути вивезти на смітник...
Вовк до Бандура Показати IP 23 Квітня 2014 14:18
1.На вибори йти для того щоб бюлетень не викорстали. 2."із двох зол вибирають найменше" по такому принципу яника вибирали. 3.Я серед цієї кагорти не бачу дійсно достойної людини. 4.Проаналізувавши останні події висновок випливає сам по собі - будемо жити як жили панове, навіть гірше! p.s. на рахунок виборів, то щось я дуже сумніваюсь що вони відбудуться!!!
Анонім Показати IP 23 Квітня 2014 16:47
Чому це відеоспостереження відміняють - це привід думати,що вибори будуть не чесні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus