USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

«Останній москаль» української літератури привіз на Волинь «Щоденник Майдану»

1 Травня 2015 11:04
Російськомовний сучасний український письменник Андрій Курков відвідав 5 міст на Волині з презентацією нової книги «Щоденник Майдану». Спільно з директором ПВД «Твердиня» Миколою Мартинюком та дівчатами з мистецького об’єднання «стендаЛь» він відвідав Рожище, Ковель, Луцьк, Берестечко та Нововолинськ.

У рамках туру відбулося 7 зустрічей, під час яких письменник жодного разу не повторився з розповідями. Помітно, що в районах більше піднімалися питання на кшталт «Що говорять в Європі про події в Україні?» та «Що робити?». В Луцьку все ж переважила «філологічна» складова – про літературу, про різницю між українськими видавництвами та закордонними, про культуру й російську мову.

Зі слів письменника, «Щоденник Майдану» відрізняється від інших книг на цю тему тим, що описує не сам Майдан, а життя в Києві у цей час. «Мій австрійський видавець запропонував мені написати книгу для іноземців про Україну. Тоді ще не було відомо, чим все скінчиться, але я все одно веду свій нотатник, то чому ж його не опублікувати», - розповів Андрій Курков. Окрім цих записів, у книзі вміщені репортажі для норвезької газети «Даг ог Тід». «Це спроба пояснити, що справді відбувається у нашій державі, тому що, на жаль, велика кількість європейців бояться Америки і вірять російським ЗМІ», - додав письменник.

Андрій Курков розповів також про інші свої книги і зазначив, що їх видано 36 мовами. На запитання, як письменникові досягнути такої популярності за кордоном, він відповів, що один із найголовніших факторів – знання мов. «Я вільно розмовляю шістьма, знаю і розумію 11. Це дуже допомагає, адже в кожній країні ти можеш спілкуватися зі слухачами без перекладачів. Це значно зближує. Окрім цього, я 18 років шукав хорошого видавця і літературного агента за кордоном», - поділився письменник.

Щодо своєї «російськості» Андрій Курков зазначив, що російська мова, як і культура, не вороги України. Вони навпаки її частина. Вороги – це ті, хто сіє ненависть до України. А це робиться і російською, і українською мовами.

Звичайно, студентів Інституту філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки цікавили питання спеціалізовані – що читати з сучасної української літератури. Андрій Курков відзначив Тараса Прохаська, Марію Матіос та Юрія Винничука. До речі, останній втілений у персонажі роману Куркова «Львівська гастроль Джиммі Хендрікса».

В Луцьку захід відбувся у SkyBar. Це була скоріше зустріч-дискусія, оскільки прийшло багато громадських діячів, представників влади тощо. В середньому у кожному місті на зустріч з автором приходило близько 50-60 чоловік, що показало рівень зацікавленості волинян у спілкуванні з письменниками.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus