USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Парк на кордоні загрожує появою «зелених чоловічків»

5 Травня 2015 08:00
Так званий «Парк дружби», заснований на прикордонній українській території між пунктами пропуску «Доманове» – «Макрани» ще в радянські часи, перетворився не лише на територію запустіння, але й починає загрожувати появою ледь не «зелених чоловічків». Про це повідомляє Волинська газета.

Отже, «Парк дружбы заложен в честь 50-летия Советской власти трудящимися Маларитского района Белорусской ССР и Ратновского района Украинской ССР». Зрозуміло, що ініціатори його створення в дрімучі часи брєжнєвського застою намагалися проявити оригінальність і в шерензі помпезно-сакральних заходів створити на цій землі щось не лише пропагандистське, але й корисне. Так висадили дерева на невеликій ділянці між тодішніми адміністративними кордонами двох сусідніх районів Волині та Берестейщини – Ратнівським і Малоритським.

Але з роками насадження почали перетворюватися на суцільні чагарники. Як часто буває в подібних випадках, спільне дітище виявилося безбатченком. Адже ні тоді, ні зараз невідомо, на чиєму балансі перебуває цей «ювілейний парк» і хто за ним повинен доглядати.

Тому картина наразі – ледь не моторошна. Прикордонники обкопали дорогу сполученнями між пунктами пропуску глибокими ровами. Вочевидь, аби контрабандисти не могли під захистом зелених насаджень перевантажувати тут свій товар. А сам парк – це химерна композиція із залишків колись асфальтованих доріжок, уламків давно демонтованих постаментів, викорчуваних дерев і поламаних кущів. Усюди – сліди «гомо сапієнс» «льодовикового періоду» у вигляді сміття найрізноманітнішого походження й віку. У довершення – місце ночівлі невідомих осіб сумнівної репутації, які для створення мінімальних зручностей не лише багаття розводили та з поліетиленової пляшки примітивний рукомийник виготовляли. Але й спорудили в хащах цілком капітальний намет!

На одному з монументів, захованих у кутку, й досі красується теж російськомовний напис «Памятный знак установлен воинами-интернационалистами Украины и Беларуси в честь 10-летия вывода Советских войск из Афганистана». Кажуть, щороку біля нього збираються сивочолі ветерани війни в ДРА, згадують минуле, спілкуються про сьогодення, мріють про мирне майбутнє… Чи не востаннє колони афганців, які крокували зі сторони України та Білорусі,зустрілися тут у влітку 2009-го, коли відзначалася 65-та річниця визволення Малоритського р-ну від гітлерівських загарбників.

То, може, громадськість, органи самоврядування та державної виконавчої влади обох районів, врешті-решт, знайдуть порозуміння щодо «Парку дружби» та хоча б до 70-ої річниці закінчення в Європі Другої світової війни не лише позбавлять цю територію від символів радянської пропаганди, але й наведуть тут належний порядок?

Роман УСТИМЧУК

протиконтрабандний рів
протиконтрабандний рів
Рубль 1967 р. випуску на честь 50-річчя радянської влади зберігся краще, ніж «ратнівсько-маларитский» парк…
Рубль 1967 р. випуску на честь 50-річчя радянської влади зберігся краще, ніж «ратнівсько-маларитский» парк…
Підпільний намет
Підпільний намет
Пам’ятник із минулого
Пам’ятник із минулого
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Віктор Показати IP 5 Травня 2015 08:20
А чому памятний знак воїнам -афганцям, це минуле??? Можливо, через кілька років ви забудете тих, хто тепер воює на сході України??? Не забувайте та не перекручуйте історію...
правдива до Віктор Показати IP 5 Травня 2015 08:34
А тому що Данилюк будьоновку змінив!:)
анонімус до Віктор Показати IP 5 Травня 2015 10:16
свідки життя по новому не забувайте кого ви обрали
ооо Показати IP 5 Травня 2015 09:07
НЕХАЙ РАДНИК РАТНОГО ДОБРЕ ДІЛО ЗРОБИТЬ! ПРИБИРЕ ПАРК ДРУЖБИ!
Микола Показати IP 5 Травня 2015 11:14
Ганьба владі, яка навіть до 70-річчя Перемоги не благоустроїла єдиний в Європі, а може навіть і в світі парк Дружби, який розташований на кордоні двох держав - України і Білорусі! Колись справжні патріоти висаджували унікальний, парк, будували там пам.ятники, доріжки, а тепер новітні "патріоти" лише нищать зроблене попередниками. Ганьба!..
Анонім Показати IP 5 Травня 2015 14:32
".... теж російськомовний напис «Памятный знак установлен воинами-интернационалистами Украины и Беларуси в честь 10-летия вывода Советских войск из Афганистана». То візьміть, бл....., українською напишіть. І поприбирайте. Дістали вже своїм сранн......на все радянське- "то не таке і те не сяке". А самі створили хоч що небудь?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus