USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Парламентарі передали гуртожитки у власність територіальних громад

1 Травня 2016 18:32
Верховна Рада внесла зміни до деяких законодавчих актів, які стосуються гуртожитків. Відповідно, тепер гуртожитки державної форми власності передадуть територіальним громадам на безкомпенсаційній основі. Мешканці такого житла нарешті матимуть ті самі права, що й жителі інших будинків, - пише газета "Експрес".

"Ми добилися, що всі гуртожитки, збудовані в радянські часи, нарешті вийдуть із рабства, - констатує Анатолій Буднік, президент Асоціації мешканців гуртожитків України. - Адже більшість їх балансоутримувачів (компаній, організацій), по суті, є народними депутатами, які весь час наживалися на цьому. Вони вимагали компенсацію за те, що гуртожитки були на їхньому балансі. Тепер гуртожитки, побудовані в радянські часи за народні кошти, повинні бути негайно передані в комунальну власність. Їхнім жителям надається право на приватизацію займаного ними житла та прибудинкової території".

"Усі попередні роки мешканці гуртожитків були обмежені в своїх правах, часто не могли отримати це житло у власність, іноді гуртожитки включалися до статутних фондів підприємств, а люди залишались на вулиці, - каже Оксана Продан, народний депутат, автор поправки до законопроекту. - В разі ж приватизації приміщень у гуртожитках органи місцевого самоврядування змінювали статус таких будинків і давали можливість монополістам встановлювати тарифи, як для квартир з усіма зручностями. Очікується, що з прийняттям законопроекту значна частина цих проблем буде вирішена".

Зі слів Будніка, у країні є 10 881 гуртожиток. У кожному з них живе приблизно по 500 осіб. Тобто виходить, що загалом у гуртожитках живе понад 5 мільйонів людей, тобто кожен восьмий - дев'ятий громадянин.

"Мета відповідних змін - захистити права тисяч мешканців гуртожитків від збільшення комунальних тарифів. Приватизація житла в гуртожитках може призвести до цілої низки рішень місцевої влади про зміну статусу цих будинків і, відповідно, збільшення комунальних платежів. Попри те, що умови проживання в цих будинках не змінюються. Щоб уникнути цього, була внесена відповідна поправка. Приватизація житлових помешкань у гуртожитках не робить їх комфортабельними квартирами, а тільки дає більше впевненості людям у своєму майбутньому. Створення ж ОСББ перекладає відповідальність за утримання будинків на їх мешканців, тож зміна статусу будинку з наступним збільшенням тарифів на комунальні послуги є неприпустимою", - каже Оксана Продан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus